9. dubna 2022 • 19:39

Florbalové superfinále: Boleslav obhájila titul, první triumf má Ostrava

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Florbalisté Mladé Boleslavi obhájili titul v superlize. Vítěz základní části porazil v superfinále v pražské O2 areně před 10.865 diváky Tatran Střešovice 2:1 v prodloužení. V čase 62:05 rozhodl o celkově třetím triumfu Středočechů v historii Daniel Šebek. Pražané při své první superfinálové účasti od roku 2016 na 17. triumf nedosáhli. Premiérový ženský titul získaly florbalistky FBC Ostrava, které vyhrály nad Chodovem 4:2.



Otevřít skóre mohl v 6. minutě Tatran při vyloučení Jiří Curneyho, při kterém David Šimek trefil horní tyč. V čase 13:26 se radovali naopak Středočeši. Jakub Bína našel zpoza branky u pravé tyče nepokrytého Matěje Pěničku, který dostal balonek za Lukáše Kříže. Za minutu a půl mohl vítěz základní části zvýšit, ale Střešovicím pomohla po střele Patrika Suchánka tyč.

Střešovice se ubránily při dvou oslabeních, nejdříve ještě v závěru první části při trestu Filipa Eliáše a v polovině druhé třetiny při vyloučení Martina Šindeláře. Těsně po vypršení trestu sice po Suchánkově přihrávce překonal Kříže od pravého mantinelu Tomášík, ale po trenérské výzvě Tatranu gól neplatil. Adam Hemerka totiž akci rozehrál ze standardní situace nepovoleným dvojdotekem, což sudím Liboru Gavlasovi a Lukáši Mikulovi potvrdil videozáznam.

V 36. minutě po sérii šancí na obou stranách byli blíže gólu opět Mladoboleslavští, ale Pěničkův pokus zamířil do pravé tyče. Nakonec slavili 23 sekund před pauzou Střešovičtí vyrovnání, když při Hemerkově trestu doklepl po střele Marka Beneše za Lukáše Bauera balonek Šimek.

Ve třetí třetině se Tatran ubránil při trestu Marka Beneše, který potom ve své dobré šanci minul branku. Na stranu aktivnějších Pražanů mohl v poslední minutě základní hrací doby strhnout vedení Šimek, ale Bauer úspěšně zasáhl. Prodloužení se ještě snažil na druhé straně odvrátit Milan Tomašík.

Na začátku nastavení minul osamocený Petr Koláčný, ale nakonec nemusel litovat. Po Tomašíkově přihrávce rozhodl střelou ze středu Šebek.

Mladá Boleslav - Tatran Střešovice 2:1 v prodl. (1:0, 0:1, 0:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 14. Pěnička (J. Bína), 63. D. Šebek (Tomašík) - 40. D. Šimek (Marek Beneš). Rozhodčí: Gavlas, Mikula.Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. Diváci: 10.865.

Konečné pořadí superligy v sezoně 2021/22:
1. Mladá Boleslav, 2. Tatran Střešovice, 3. Vítkovice, 4. Sparta Praha, 5. FbŠ Bohemians, 6. Chodov, 7. Black Angels, 8. FBC Liberec, 9. FBC Ostrava, 10. Panthers Otrokovice, 11. FBC Česká Lípa, 12. TJ Sokol Královské Vinohrady, 13. Sokoli Pardubice - baráž, 14. FBŠ Hattrick Brno - sestup.

Historický triumf žen Ostravy

Dvěma góly se podepsala pod historický úspěch týmu trenéra Jakuba Robenka kapitánka Michaela Mlejnková. Pražanky počtvrté za sebou nedokázaly udělat poslední krok v boji o titul. V letech 2018, 2019 i loni podlehly v superfinále Vítkovicím.

První velkou šanci měly před 7923 diváků Ostravanky a Pavlína Bačová v úvodu trefila tyč. V 8. minutě se radoval z vedení Chodov. Kristýna Lechnerová našla volnou Elišku Trojánkovou, která bekhendem pod tělem prostřelila Veroniku Tomšovou. Severomoravanky byly v 17. minutě opět blízko gólu, ale po střele Nikoly Chalupové pomohla Janě Christianové horní tyč.

Ve druhé třetině nejdříve neproměnila další šanci Trojánková a ve 27. minutě po zisku balonku překonala Christianovou kapitánka Ostravanek Mlejnková střelou pod levou ruku. Chodov se pak ubránil při vyloučení Lechnerové, ale další přesilovou hru při trestu Karolíny Suché už využil. Linda Pudišová střelou z pravé strany z úhlu trefila přesně protější horní roh branky.

Chodov se snažil marně odpovědět a od 53. minuty měl po teči Mlejnkové střely Veroniky Rybičkové už dvoubrankovou ztrátu. Potom trefila tyč Vanessa Rebecca Keprtová a v čase 56:59 po přihrávce Magdalény Pláškové už snížila z brankoviště Suchá. Při power play ale trefila 17 sekund před koncem prázdnou branku Natalie Hurníková a pečetila triumf.

Chodov byl v superfinále pošesté za posledních sedm dohraných ročníku a uspěl jen v roce 2015, když dosáhl na svůj historický titul. FBC Ostrava měl na kontě dosud v historii jen dva bronzové úspěchy.

Chodov - FBC Ostrava 2:4 (1:0, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 8. Trojánková (Lechnerová), 57. Suchá (Plášková) - 27. Mlejnková, 36. Pudišová (P. Hudáková), 53. Mlejnková (Rybičková), 60. Hurníková. Rozhodčí: Petřík, Podlesný. Vyloučení: 2:0. Využití: 0:1. Diváci: 7923.

Konečné pořadí extraligy v sezoně 2021/22:
1. FBC Ostrava, 2. Chodov, 3. Vítkovice, 4. Tatran Střešovice, 5. FbŠ Bohemians, 6. FBS Olomouc, 7. Tigers Start98 Kunratice, 8. Panthers Praha, 9. FBK Jičín, 10. Mladá Boleslav, 11. Židenice - sestup, 12. Bulldogs Brno - baráž.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud