Nad rybičkami v oleji se můžete ošklíbat, jak chcete. Že se ale právě dostávají na výsluní gastronomie, má svůj důvod. Oceňují je totiž zahraniční i lokální fajnšmekři. Podle některých, jako je šéf skupiny Ambiente Tomáš Karpíšek, sardinky dokonce zrají jako víno.

Abyste rybičkám v oleji přišli na chuť, musíte znát kontext a vědět, kde si je dát. Ideální je jih Evropy, kde je jejich kultura na absolutní špičce. Ať už pojedete do Marseille právě jako Tomášek Karpíšek, který zde kouzlo sardinek objevil, nebo do Španělska, učiňte odvážný krok do neznáma a prostě si je objednejte.

Víme, co si myslíte. Sardinky nemají v našich zeměpisných šířkách úplně nejlepší pověst. Rozhodně stříbrné kousky ryby v plechovce nepůsobí jako něco, co by si měl každý více či méně zavilý gurmán zapsat na své vysněné menu.

Zaprvé je to prastará chuť, kterou podle legendy Napoleon, nebo jeden z jeho generálů, navrhl jako praktické řešení armádního stravování. Za další, prvotřídní ryba naložená v tom nejlepším olivovém oleji vám může zachutnat výrazně víc než třeba obligátní tuňák. A sympatické je, že právě na rozdíl od tuňáka, lov sardinek nedevastuje moře.

Abyste byli jako světoví gurmáni, potřebujete skutečně prvotřídní sardinky. Takže vyrazte do vinárny Bokovka, kde pořídíte krabičku rybiček značky Ramón Peňa za 187 korun. Klasikové dávají přednost vyhlášené značce Rödel.

Nemáte možnost je otevřít hned a dát si je s čerstvou bagetou, máslem, citronem a zapít šampaňským? Pak si je klidně schovejte na příhodnější dobu a nebojte se otevřít i za deset let. Kvalitní sardinky totiž zrají jako víno, dobrý olej jejich chuť zjemňuje. Co je ovšem důležité, musíte s nimi otáčet, abyste jim zajistili rovnoměrnou lázeň.

Důkazem, že sardinky jsou rybou nejen velmi chutnou a zdravou, ale také módní, jsou jejich obaly. Podívejte se třeba na ty od značek Tenorio nebo Pinhais a budete si je chtít vystavit. Minimálně na poličku v kuchyni.

Sardinky v oleji jsou také příležitost pro byznys. Inspirovat se můžete u Caroline Goldfarb a Beccy Millstein, které stojí za značkou Fishwife. Ty nabízejí v oleji nejen sardinky, ale i další ryby a všechny jejich plechovky jsou opatřeny designovým obalem. Čemuž odpovídá i cena, sardinky od „rybí ženy“ vyjdou v přepočtu na 540 korun.

A co dělat, když vás olejovo-rybí mánie chytne natolik, že budete chtít sardinkám v oleji vzdát hold? Pořiďte si polštář v legendárním designu Fornasettiho. Jsou na něm zobrazeny právě sardinky a tento vtipný kousek vás vyjde na pět tisíc korun.