Děvčátko ze Schindlerova seznamu je majákem naděje i dnes. U ukrajinských hranic pomáhá uprchlíkům

Děvčátko ze Schindlerova seznamu je majákem naděje i dnes. U ukrajinských hranic pomáhá uprchlíkům
Schindlerův seznam | Universal Pictures
Přestože se jméno Oliwie Dabrowske do filmových učebnic nikdy nezanese, na její životní roli se už nezapomene. Když jí byly tři roky, objevila se v oscarovém Schindlerově seznamu od Stevena Spielberga. To ona ztvárnila holčičku v červeném kabátu, která bez povšimnutí prochází krakovským ghettem, jež právě likvidují němečtí vojáci. Její červený oděv přitom z jinak černobílého snímku vystupoval jako symbol nevinnosti a tenké hranice mezi nadějí a hrůznou bezútěšností.
Děvčátko v dané scéně pozoroval také Oscar Schindler (Liam Neeson), jenž následně zachránil životy tisíců židovských zajatců, když je zaměstnal ve své továrně. Oliwia Dabrowska si z natáčení možná nic nepamatuje (což je vzhledem k drastické nátuře jejích scén jedině dobře), ale poselství slavného filmu si vzala k srdci. A nyní, kdy bezbranní ukrajinští civilisté čelí vražedné invazi ruských vojsk, opět vystupuje jako jeden z majáků naděje.
Už v polovině března sdílela Dabrowska na svém instagramovém účtu, který momentálně sleduje 29 tisíc uživatelů, příspěvek, v němž apeluje na nutnost pomoci všem, kteří prchají z okupované Ukrajiny. „Potřebujeme vaši pomoc zde, na polsko-ukrajinských hranicích,“ napsala pod fotku, na níž postává ve žluté vestě nedaleko hraničního přechodu. „Každá drobná pomoc se počítá: potřebujeme materiál a finanční dotace, ale můžete také přijít pomáhat. Situace je dramatická – jsem tady na hranicích také dobrovolně a viděla jsem to na vlastní oči...“
Příspěvek zveřejnila v den, kdy Ruská federace bombardovala město Yavoriv jen dvacet kilometrů od Polska. A jen čtyři dny poté, co na Instagramu zveřejnila obrázek ze své ikonické scény, na němž červenou nahrazují modrá a žlutá barva na podporu Ukrajiny. „Vždy byla symbolem naděje. Nechť se jím stane znovu,“ uvedla Dabrowska na adresu svého mladšího já, tentokráte v modrém kabátu.
Instagramový účet znovu využila 6. dubna, kdy sdílela své foto a uvedla, že společně s matkou stále pracují na dodávání výbavy ukrajinským vojákům, dohlíží na zprostředkování dotací a aktivně pomáhá uprchlíkům, fyzicky či online.
Její vystupování skutečně odpovídá odkazu děvčátka v červeném, který Steven Spielberg pro NBC News roku 2018 přirovnal k volání o pomoc proti lidské krutosti. „V knize Thomase Keneallyho nemůže Oscar Schindler přijít na to, jak mohla malá dívka jen tak procházet krakovským ghettem v době jeho likvidace, každý byl jinak naložen do náklaďáků nebo zastřelen na ulici. Jen jednu holčičku v červeném kabátu SS ignorovalo. Německé jednotky jinak všechny sebraly, ale nějak si nevšímaly šestiletého dítěte, které prochází ulicí a má na sobě tu nejvýraznější barvu. A z mého pohledu to znamenalo, že lidé – Roosevelt a Eisenhower a pravděpodobně i Stalin a Churchill – o holocaustu věděli. Bylo to přísně střežené tajemství a oni proti tomu nijak nezakročili... Pro mě to byla plápolající červená vlajka, již mohl spatřit každý, kdo měl odvahu se podívat,“ prohlásil režisér.
Dnes se o situaci na Ukrajině pochopitelně píše nepřetržitě a zprávy tamních zvěrstvech obletují svět každou minutou, ale dobrovolníci jako Oliwia Dabrowska se aktivně zasluhují o to, aby na podporu boje proti válečným zločinům přispělo co nejvíce lidí.