10. dubna 2022 • 18:30

Řekli mu, že vyhrál, ale slavil zbytečně. Fotofiniš otočil pivní klasiku

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Extrémně vyrovnaný spurt dvojice soupeřů, radost na jedné a smutek na straně druhé. Jenže pak se role nečekaně prohodily. Závěr cyklistické klasiky Amstel Gold Race měl stejně jako loni neuvěřitelnou dohru. Francouz Benoit Cosnefroy nenadále přišel o vítěznou euforii. Z triumfu se po počátečním zklamání radoval Polák Michal Kwiatkowski. Nakonec s obřím pohárem plným pěnivého moku pózoval právě on.



O finiši loňského ročníku nizozemské klasiky Amstel Gold Race mezi Tomem Pidcockem a Woutem van Aertem se mluvilo jako o možná nejtěsnějším spurtu cyklistické historie. Nedělní závěr věhlasného závodu se však v dramatičnosti loňské edici vyrovnal.

Znovu rozhodoval fotofiniš a podle prvních zpráv z vysílačky byl nejrychlejší Benoit Cosnefroy. Šestadvacetiletý jezdec už oslavoval, první francouzská výhra na Amstelu po dlouhých 41 letech se však nakonec nekonala.

Naopak prvotní zklamání ve tváři Michala Kwiatkowského se rychle změnilo. „Bylo to velmi zmatečné. Nejdřív jsem byl opravdu extrémně smutný. Ale po zkušenostech Toma z minulého roku jsem si řekl, že musím počkat a stále jsem věřil,“ narážel Kwiatkowski na příběh týmového kolegy.

Zatímco loni Pidcock po mimořádně dlouhém zkoumání cílové fotografie musel vzít zavděk druhou příčkou, teď se usmálo štěstí na jezdce stáje Ineos Grenadiers.

„Miluji tento závod a po všech špatných chvílích v sezoně ať už s covidem nebo chřipkou, které mi narušily závodní program, tady stojím jako vítěz. Je to neuvěřitelný pocit,“ líčil Kwiatkowski po svém druhém triumfu na Amstelu.

Poprvé zde zvítězil v roce 2015. A letošní úspěch se povedl skutečně v pravý čas. „Začátek sezony byl pro mě ohromně těžký, onemocněla mi rodina a já jsem nemohl ani trénovat. Závodní kalendář jsem měl vzhůru nohama. Ukázalo se ale, že musím být trpělivý a vítězství opravdu přišlo,“ oddechl si Kwiatkowski.

Na vítězství zadělal nástupem zhruba 20 kilometrů před cílem. K Polákovi se ovšem dotáhl Cosnefroy a začalo být jasné, že se rozhodne mezi touto dvojicí. Francouz z týmu AG2R před sebe zkušenějšího soupeře nechtěl za žádnou cenu pustit.

Kwiatkowski však po 254 kilometrech na cílové pásce lišácky „hodil“ kolo před svého soka. Rozhodly centimetry. „Sprint byl opravdu velmi těžký. Byl jsem si jistý, že můžu vyhrát, ale Cosnefroy ještě zrychlil, když jsem se dostal na jeho úroveň,“ upozornil vítěz.

Benoit Cosnefroy a Michal Kwiatkowski finišují svůj únik na Amstel Gold Race 2022
Benoit Cosnefroy a Michal Kwiatkowski finišují svůj únik na Amstel Gold Race 2022

Tým Ineos tak má za sebou víkend snů. V sobotu se totiž z celkového triumufu na etapovém závodě Kolem Baskicka radoval Kolumbijec Daniel Felipe Martínez.

Největší favorit nedělního závodu Mathieu van der Poel nenavázal na triumf z předchozího monumentu Kolem Flander a dojel čtvrtý. Čech Zdeněk Štybar obsadil 25. pozici. A ještě jedna zajímavost – bývalý reprezentant Roman Kreuziger si odbyl závodní premiéru coby hlavní sportovní ředitel stáje Bahrain Victorious.

Cyklistický závod Amstel Gold Race (WorldTour) - 254,1 km:
1. Kwiatkowski (Pol./Ineos-Grenadiers) 6:01:19, 2. Cosnefroy (Fr./AG2R Citroën) stejný čas, 3. Benoot (Belg./Jumbo-Visma) -10, 4. Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix), 5. Kamp (Dán./Trek-Segafredo), 6. Asgreen (Dán./Quick Step-Alpha Vinyl) všichni -20, ...25. Štybar (ČR/Quick Step-Alpha Vinyl) -2:29.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud