7
Fotogalerie

Sony FE PZ 16-35 mm F4 G bude nejlehčí kompaktní širokoúhlý objektiv s konstantní světelností

Společnost Sony představila nový objektiv FE PZ 16-35MM F4 G. Rozšířila tak nabídku na celkových 66 objektivů s bajonetem E. Jedná se o širokoúhlý power zoom objektiv. Výrobce slibuje s vynikající kvalitou obrazu, vysoce výkonné ostření a mimořádnou ovladatelnost. To jasně ukazuje, že nový objektiv bude zaměřen jak na fotografy, tak na ty, kteří spíše natáčejí videa, a to na profesionální úrovni.

2. ILME-FX3_PZ Lens_right-Large.jpg

Má být nejlehčím širokoúhlým power zoom objektivem na světě s konstantní světelností F4. Má být skvělou volbu pro fotografy, ideální pro těla kompaktních fotoaparátů. Celková délka těla objektivu zůstává při ostření a zoomování neměnná, takže se objektiv FE PZ 16-35MM F4 G hodí také pro všechny účely, od natáčení vlogů a filmů až po snímání vzdálených objektů a fotografování krajiny.

Optická stavba objektivu zahrnuje dva členy AA (Advanced Aspherical), jeden asférický člen, jeden člen Super ED (Extra-low Dispersion) a jeden člen ED a jeden asférický člen ED. Chromatická a sférická aberace jsou současně potlačeny, takže je zajištěn vynikající optický výkon po celé ploše snímku a v rozsahu zoomu 16-35 mm. Použití prvků AA v pokročilé optické konstrukci rovněž zajišťuje vynikající výkon při přiblížení v celém rozsahu zoomu – minimální ostřící vzdálenost je 0,28 m při 16 mm a 0,24 m při 35 mm, přičemž maximální zvětšení je 0,23x. 

Objektiv FE PZ 16-35MM F4 G využívá, jako vůbec první z objektivů Alpha, šest originálních lineárních motorů XD (extreme dynamic) společnosti Sony, které pohánějí ostření i zoom. Výsledkem má být rychlá odezva a plynulý, tichý chod. V kombinaci s tělem vlajkové lodi Sony Alpha 1 je možné udržet přesné zaostření při kontinuálním snímání fotografií rychlostí až 30 snímků za sekundu.

4. m-PZ Lens_ILME-FX3_gimbal_low_angle-Large.jpg

Je vybaven nejnovější optickou technologií, která omezuje tzv. focus breathing a také přeostřování a axiální posun při zoomování. Zajišťuje tak snadné snímání v nejvyšší kvalitě. Ostření, zoomování a ovládání clony jsou také extrémně tiché, což výrazně snižuje hluk a vibrace, které mohou rušit záznam videa.

Celková délka objektivu zůstává při ostření a zoomování konstantní, což zajišťuje ideální vyvážení a manipulaci. Konzistentní vyvážení činí z tohoto objektivu ideální volbu pro natáčení videa s gimbalem. Zaostřovací kroužek lze při natáčení videa snadno ovládat prstem a sousední zaostřovací a zoomovací kroužky jsou odstupňované, takže je lze snadno rozlišit a ovládat hmatem při sledování monitoru. ​ Nechybí ani zámek clonového kroužku (Iris Lock Switch), který lze aktivovat, aby se zabránilo náhodnému pohybu clonového kroužku mezi nastaveními [A] a F4 – F22, a přizpůsobitelné tlačítko pro uzamčení ostření.

Jako nejlehčí širokoúhlýobjektiv s power zoomem a světelností F4 na světě váží FE PZ 16-35MM F4 G pouhých 353 gramů, což je přibližně o 30 % méně než u modelu SEL1635Z, a má rozměry pouhých 80,5 mm x 88,1 mm s průměrem filtru φ72 mm. Objektiv má konstrukci odolnou proti prachu a vlhkosti a povrchovou úpravu předního členu.

Nový objektiv FE PZ 16-35MM F4 G bude v prodeji od května 2022, oficiální cena je 39 490 Kč.

Určitě si přečtěte

Články odjinud