11. dubna 2022 • 12:27

Konec snů. Velkou národní vyhrál muž, který zachránil královský vztah

Autor: bda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Končit na vrcholu je snem mnoha sportovců. Anglickému amatérskému jezdci Samu Waley-Cohenovi se poslední start kariéry vydařil naprosto mimořádně. Na svém milovaném závodišti v Aintree vyhrál Velkou národní, nejprestižnější překážkový dostih světa. A potěšil i své vlivné přátele, prince Williama a vévodkyni Kate.



Byl to pohádkový poslední dostih. Waley-Cohen v sedle sedmiletého hnědáka Noble Yeatse z majetku svého otce Roberta zvítězil a královský pár mu na Twitteru hned pogratuloval: „Obrovská gratulace za vítězství ve Velké národní. To bylo rozloučení!“

Noble Yeats patřil do středu startovního pole, před startem byl nabízen v kurzu 50:1. Po posledním skoku se rozhořel ostrý boj o vítězství právě mezi Noble Yeatsem a favorizovaným Any Second Now. Noble Yeats byl o více než dvě délky u cílového mezníku dříve.

„Je to splněný sen, nemohu mluvit, je to báječné. Jsem plný emocí,“ sděloval po poslední jízdě v životě Sam Waley-Cohen. „Nemohu nic říct, nemohu tomu uvěřit.“

Amatérský jezdec se ve Velké národní prosadil opět po dlouhých 32 letech. V roce 1990 vyhrál v Česku dobře známý Marcus Armytage s Mr. Friskem. Také Sama Waley-Cohena jsme viděli ve Velké pardubické, ale jeho start v roce 2013 skončil na dropu.

Svůj sen si splnil také jezdcův otec Robert. Byl i majitelem Long Runa, který v sedle se synem Samem vyhrál Chaletenham Gold Cup v roce 2011. Noble Yeatse koupil Robert Waley-Cohen teprve na začátku letošního roku, v oranžovo-hnědých barvách startoval teprve podruhé v kariéře a dokázal vydělat půl milionu liber (přibližně 15 milionů korun).

„Je to pro mě splněný sen, je to báječné, chtěl bych citovat Shakespeara,“ radoval se majitel.

Svému otci děkoval i loučící se jezdec, kterému přímo na dráhu přišla gratulovat manželka v doprovodu dětí.

„Musím poděkovat tátovi, měl neochvějnou víru a lásku k Velké národní 23 let. Byl to pro něj milostný vztah. Popsat to slovy? Je to pohádka a fantazie.“

Sam Waley-Cohen za více než dvacet let své jezdecké kariéry vyhrál na sedm desítek dostihů, včetně těch nejprestižnějších, Velké národní a Cheltenham Gold Cupu. Přitom pro něj bylo ježdění dostihů zábavou ve volném čase. Vybudoval síť zubních klinik, která se postupně rozrostla do evropských zemí, a odnesl si ocenění mladého podnikatele roku.

Ve druhé dekádě 21. století se jména Sama Waley-Cohena objevovalo i ve společenských rubrikách, neboť byl přítelem prince Williama. Ten se v roce 2007 na několik měsíců rozešel se svou tehdejší přítelkyní Kate Middletonovou. Dohromady se podle anglických médií dali znovu na párty, kterou na rodinném panství ze 17. století v Oxfordu pořádal právě Sam Waley-Cohen.

Sam Waley-Cohen na závěr kariéry vyhrál Velkou národní
Sam Waley-Cohen na závěr kariéry vyhrál Velkou národní

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud