Novým premiérem Pákistánu je Šáhbáz Šaríf

foto Novým premiérem Pákistánu je Šáhbáz Šaríf (v automobilu vlevo), lídr opoziční Pákistánské muslimské ligy a mladší bratr expremiéra Naváze Šarífa. Snímek je z 11. dubna 2022.

Islámábád - Novým pákistánským premiérem se stal Šáhbáz Šaríf, lídr opoziční Pákistánské muslimské ligy (PML-N) a mladší bratr expremiéra Naváze Šarífa. Země očekává masové protesty. Ve svém prvním projevu v premiérské funkci Šaríf řekl, že země směřuje k nejvyššímu rozpočtovému schodku v historii, jelikož minulá vláda Imrana Chána nezvládla hospodářskou politiku.

Nový kabinet teď čelí "ohromné výzvě", aby vrátil ekonomiku do správných kolejí, prohlásil nový ministerský předseda. Řekl také, že chce zlepšit vztahy s Indií, což podle jeho slov vyžaduje nalezení řešení sporu o Kašmír. Budovat vztahy chce Šaríf i se Spojenými státy a Evropskou unií.

Před dnešním hlasováním o novém předsedovi vlády na své posty hromadně rezignovali zastánci bývalého premiéra Imrana Chána, včetně Šarífova protikandidáta Šáha Mahmúda Kuréšího. Šaríf byl tak zvolen jako jediný kandidát se ziskem 174 hlasů v 342členném parlamentu.

Bývalému premiérovi Chánovi o víkendu vyslovil parlament nedůvěru a šéf vlády byl proto nucen odstoupit. Před týdnem se Chán pokusil rozpustit parlament a vyhlásil předčasné volby, aby zabránil snahám opozice o své sesazení. Nejvyšší soud ale rozhodl, že rozpuštění parlamentu bylo protiústavní, a nařídil, aby zákonodárný sbor obnovil činnost. Devětašedesátiletý Chán odmítá, že by jednal protiústavně, a tvrdí, že opozice se ho snažila svrhnout v rámci spiknutí, které zorganizovaly Spojené státy. Vynucené odstoupení Imrana Chána vyvolalo v neděli statisícové demonstrace, po kterých Chán volal.

Pákistán s 220 miliony obyvateli řídila po značnou část jeho skoro pětasedmdesátileté existence přímo či nepřímo armáda. Ačkoli to ani jedna strana nepotvrdila, je velmi pravděpodobné, že i expremiérovi Chánovi k postu pomohla právě armáda, a stejně tak přispěla i k jeho následnému pádu, píše server BBC. V pákistánské historii není žádný předseda vlády, který by na pozici řádně vydržel celé volební období.

Novému premiérovi Šáhbázi Šarífovi je 70 let a patří do jedné z pákistánských nejmocnějších politických dynastií. Členové rodiny Šarífů, včetně nově zvoleného premiéra, byli dříve obviněni z korupce, což odmítli. Stejné to bylo i s dalším významným pákistánským rodem Bhuttových.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 8.05.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je středa 8. května 2024

Očekáváme v 09:00 14°C

Celá předpověď