Hospodářská komora v Děčíně pomáhá ukrajinským uprchlíkům s hledáním práce

11. duben 2022 13:39

Desítky uprchlíků z Ukrajiny našly zaměstnání v děčínských firmách a podnicích. Pomohla s tím burza práce, kterou uspořádala tamní hospodářská komora. Ta pro Ukrajince zajistila i bezplatný kurz českého jazyka.

Třeba paní Adriana ze Lvova, která do Děčína přišla před dvěma týdny se svou 11letou dcerou, začne už brzy masírovat klienty tamního aquaparku.

„Jsem z Ukrajiny, ze Lvova. Chodím tu do práce,“ popisuje paní Adriana, která právě v aquaparku podepsala pracovní smlouvu. „Adriana je naše nová masérka, má asi 13 certifikátů,“ dodává ředitel děčínského aquaparku Igor Bayer.

Plavecký areál přestal podle něj klientům nabízet masáže v době covidové, teď se k nim i díky nové masérce může začít zvolna vracet.

Aquapark Děčín

„Tím, že chceme pomoci, a že se naskytla tato příležitost, tak opět obnovíme tuto službu. To, že se k nám paní Adriana dostala, je velká náhoda. Zavolali mi z hospodářské komory, že ve čtvrtek ráno je taková burzy práce. Tak jsem tam poslal kolegu z provozu s tím, že pokud by tam náhodou byla nějaká masérka, tak ať ji přivede – a on ji přivedl. Nemáme ale jen ji, přijali jsme tři ženy z Ukrajiny,“ vypráví ředitel.

Nejen plavecký areál má díky pracovní burze pořádané úřadem práce ve spolupráci s okresní hospodářskou komorou nové zaměstnance.

„Oslovili jsme své členy – přišlo tam 10 zaměstnavatelů a 70 uchazeček, a ty firmy si z nich hned vybraly,“ popisuje průběh burzy předseda představenstva hospodářské komory v Děčíně Martin Vošta.

Okresní hospodářská komora se chystá burzu práce pro lidi přicházející z válkou sužované Ukrajiny v několika málo týdnech opakovat. Poptávka po zaměstnancích teď totiž v Děčíně podle Vošty převyšuje nabídku.

Spustit audio

Související