Ukrajinci jsou pro Putina jen zbloudilí Rusové. Dochází k etnickému čištění, říká expert

Bezpečnostní expert Hynek Melichar podotkl, že Rusové budou útočit na vše bez rozdílu.

Podle Putina jsou Ukrajinci jako zbloudilí Rusové, řekl ve Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS bezpečnostní expert Hynek Melichar. Dění z obcí okolo Kyjeva, kde Ukrajinci nacházejí mrtvá děla na ulicích i v masových hrobech, označil za směs momentálních lapsů, strachu a hysterie ruské armády.

Ruská vojska podle ukrajinských úřadů zmasakrovala v Buči na předměstí Kyjeva během několikatýdenní okupace stovky civilistů. Mrtví byli v masovém hrobě, těla ale ležela i v ulicích. Možná ještě horší situace nastala v nedalekém městě Borodjanka, nový masový hrob zřejmě s desítkami civilních obětí byl po stažení ruských jednotek objeven také v obci Buzova.

Podle bývalého příslušníka Útvaru speciálních operací Miroslava Lidinského má brutalita několik rovin. „Nejzásadnější je frustrace ruských jednotek, které byly vrženy do boje a často ani nevěděly, že jsou ve skutečné agresivní válečné operaci. Ztráta spolubojovníků a neschopnost dosáhnout cílů pak vede k podobným věcem,“ uvedl Lidinský ve vysílání CNN Prima NEWS.

Nemusí jít čistě jen o aktivitu malých jednotek, možná existují rozkazy z vyšších míst ruského velení. „Násilí ale plodí násilí a jako jsme zaregistrovali hrůzné věci na jedné straně, spekuluje se, že příslušníci ukrajinské domobrany popravili zajaté ruské vojáky,“ podotkl Lidinský.

Bezpečnostní expert Melichar zdůraznil, že ruský prezident Vladimir Putin skutečně „vnímá Ukrajinu jako tradičně ruský prostor, kde jsou Ukrajinci jen jako zbloudilí Rusové, kteří jsou vedeni nacistickou vládou na scestí“. To, co se děje v okolí Kyjeva, označil za směs momentálních lapsů, strachu a hysterie.

Dochází k rozměrům etnického čištění

Melichar si netroufl odhadnout, zda ruští vojáci skutečně plnili rozkazy svých velitelů, nebo šlo o jejich inciativu. „Dochází k rozměrům etnického čištění,“ dodal expert. Scény z Buči, které odsoudila řada západních představitelů, Rusko opakovaně prohlašuje za podvrh. Tvrdí, že fotografie a videa jsou „další provokací“ ukrajinské vlády. Kvůli zprávám o vraždění civilistů na Ukrajině bylo Rusko vyloučeno z Rady OSN pro lidská práva. Rusko výsledek hlasování označilo za protiprávní a politicky motivovaný krok.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při úterním vystoupení na zasedání Rady bezpečnosti OSN řekl, že civilisté v Buči umírali v obytných domech, ruští vojáci je přejížděli tanky, když seděli v autech, uřezávali jim končetiny a vytrhávali jazyky.

Na veřejnost se dostalo video, na kterém ukrajinští vojáci zastřelili několik ruských zajatců. Pravost potvrdila nezávislá média a ukrajinská strana to nevyloučila.

„Ukrajinští vojáci jsou ti, proti kterým se vede agrese. Musíme zohlednit jejich pocity, a pokud jsou navíc vystaveni potvrzeným informacím, že se našly hromadné hroby a byly provedeny činy, které mají co dočinění s genocidou, tak lze pochopit, že se jejich chování přizpůsobuje agresi protivníka,“ zhodnotil Lidinský.

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR) potvrdil, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu přišlo o život nejméně 1 793 civilistů. Dalších 2 439 civilistů bylo zraněno. Mezi téměř oběťmi válečného konfliktu je i 142 dětí.

Rusko od začátku invaze na Ukrajinu přišlo o zhruba 19 500 vojáků, uvedla v pondělí ukrajinská armáda. Ukrajinský generální štáb dále sdělil, že Ruská federace na Ukrajině dosud ztratila například 725 tanků, 1 923 bojových obrněných vozidel, 347 dělostřeleckých systémů, 111 salvových raketometů, 55 systémů protivzdušné obrany, 154 letadel, 137 vrtulníků, 1 387 automobilů nebo 119 bezpilotních letounů.

Ruské vojsko pak hlásí mimo jiné zničení 2 079 ukrajinských tanků a obrněných vozidel, 441 dronů či 239 salvových raketometů, 129 letadel, 99 vrtulníků, 243 systémů protivzdušné obrany nebo 909 děl a minometů. Informace z obou stran ale nelze nezávisle ověřit.

Tagy: