Symfonická pocta Haně Hegerové a její písničky v novém hávu nabízejí neobvyklý posluchačský zážitek

10. duben 2022

Byl jsi král, tak tato méně známá písnička autorů Václava Zahradníka a Pavla Kopty v podání Hany Hegerové z roku 1979 z archivu České televize otevírá Světla ramp ozvláštněna novým symfonickým orchestrem.

Že skladba nabrala tuto podobu, je hlavně zásluha vydavatele Tomáše Padevěta, blízkého přítele Hany Hegerové, který se citlivě stará o její odkaz a je autorem úspěšného, před nedávnem vydaného biografického románu Carmen: Skutečný život Hany Hegerové.

U příležitosti prvního výročí odchodu velké šansoniérky vydal Tomáš Padevět zajímavě pojatý maxi-singl Symphonic Tribute To Hana Hegerová (Symfonická pocta Haně Hegerové) se čtyřmi jejími nově zmixovanými staršími nahrávkami (kromě již uvedené Byl jsi král to jsou Šťastné slunce, Já ráda vzpomínám a Z mého života).

Tomáš Padevět zajímavý počin okomentoval: „Krásné aranže vytvořil skvělý Adrián Harvan z Košic. Byl mi doporučen dirigentem Leošem Svárovským. Nahrávky jsme natočili v listopadu s předními hráči sCore Orchestra ve Studiu A České televize, pod vedením dirigentky Michaely Rózsy Růžičkové.  Symfonická pocta Haně Hegerové připomíná její silný vztah ke klasické hudbě.“

Čtěte také

Tři písničky Hany Hegerové z tohoto „symfonického“ maxi-singlu si v pořadu Světla ramp můžete poslechnout.

Následovat bude písničkou dokumentovaná informace o odchodu zprvu reklamního manažera, poté dočasné hvězdy pop music a nakonec starosty malého horského města Billa Friese. Jeho ohromným úspěchem pod pseudonymem C. W. MacCall byla písnička Convoy, která se umístila v 70. letech na vrcholu žebříčku a která je založena na příběhu o armádě kamionů dovádějících po Spojených státech vzdor rojům policistů a Národní gardě. Její úspěch byla tak nevídaný, že inspirovala také natáčení stejnojmenného celovečerního filmu s Krisem Kristoffersonem.

A vše zarámuje vzpomínka dubnového jubilanta Mikiho Ryvoly na okolnosti vzniku legendární trampské skupiny Hoboes.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související