Evangelium mohou lidé letos číst dvojjazyčně

Evangelium mohou letos lidé číst dvojjazyčně
11. dubna 2022 Události Autor: Nikola Samcová

Začíná týdenní Celonárodní čtení Bible 2022. Lidé mohou pod hashtagem #ctenibible2022 vkládat pasáže na sociální sítě nebo uspořádat veřejné předčítání. Letos se bude číst dvojjazyčně Janovo evangelium.

Nakladatelství Biblion ho pro tuto příležitost vydalo v ukrajinském i českém jazyce. Více o záměru řekl Proglasu šéfredaktor Biblionu Alexandr Flek.

Čtení Bible pomáhá lidem naplnit duchovní potřeby a evangelium dokáže naučit něčemu novému. To říká nakladatelství Biblion, které se rozhodlo vydat dvojjazyčnou verzi Evangelia podle Jana, neboli podle Ivana v ukrajinštině. „Drtivá většina Ukrajinců je křesťanského vyznání, a tak jsme jim chtěli jednak poskytnout něco ke čtení, za druhé dát jim nějaké duchovní povzbuzení a za třetí, aby dostali do rukou pomůcku pro obeznámení se s češtinou. Proto jsme se po schůzce s prezidentem Ukrajinské biblické společnosti také rozhodli vyhovět jejich žádosti a vydat tohle ukrajinsko-české evangelium podle Jana,“ uvedl šéfredaktor nakladatelství Biblion Alexandr Flek.

Zájem je podle něj velký. „Byli jsme překvapeni. Během prvních tří dní jsme distribuovali asi šest a půl tisíce těchto evangelií. Už jsme museli objednat další dotisk, na který vybíráme příspěvky,“ sdělil šéfredaktor. Kniha vychází ve dvou verzích. „Klasická dvojjazyčná verze obsahuje zrcadlový překlad – vlevo ukrajinština, vpravo čeština. Ve speciálním vydání je, kromě ukrajinského textu v cyrilici a českého textu latinkou, český text transliterován do ukrajinské azbuky. Je to pro ty Ukrajince, kteří nejsou obeznámeni s latinkou. A ukazuje se, že mnozí nejsou. Mohou tak číst češtinu v azbuce, což je poněkud unikátní,“ míní Flek.

Janovo evangelium vybralo nakladatelství proto, že je podle něj text vnímaný jako nejdůvěrnější z evangelijní čtveřice. Označuje ho za "lidské a osobní". Výtisky se prodávají za symbolickou částku, na výrobu knih se sbírají prostředky od dárců. Více informací najdou zájemci na webu nakladatelství Biblion.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony