Česko nevyhovělo žádné žádosti o odškodné za očkování proti covidu

Ministerstvo zdravotnictví dostalo žádosti o odškodné kvůli následkům očkování proti covidu-19 za téměř miliardu korun. Z 63 vyřídilo zatím 19, žádné nevyhovělo, sdělil na dotaz ČTK mluvčí úřadu Ondřej Jakob. Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) lidé nahlásili více než 12.000 podezření na nežádoucí účinky. Lékaři z Iniciativy 21 dnes zdravotníky v tiskové zprávě vyzvali, aby je oznamovali častěji.

Dosud bylo v Česku podle dat ministerstva zdravotnictví podáno přes 17,5 milionu dávek covidových vakcín, plně očkováno bylo 6,8 milionu lidí. Ministerstvo podle Jakoba v současné době posuzuje 44 žádostí za necelých 618 milionů korun. "Částky, o které žadatelé žádají, se pohybují v rozmezí od 18.269 korun do 100 milionů korun," uvedl.

V posledních šesti letech před epidemií koronaviru zdravotníci a pacienti hlásili zhruba 700 až 1200 podezření na nežádoucí účinky vakcín za rok, u covidu je to zatím asi desetkrát tolik. Více než než dvě třetiny hlášení se týkají celkových příznaků, jako je horečka, únava nebo reakce v místě vpichu. SÚKL prověřuje také 174 podezření na úmrtí v časové souvislosti s očkováním.

Po zahájení vakcinace spustil webový formulář, který hlášení zjednodušil. Podle informací na webu ústavu je u všech léčivých přípravků celosvětově nahlášeno jen asi pět procent nežádoucích účinků oproti očekávání a odborníci s tím při hodnocení bezpečnosti počítají. Výrobci účinky sledují už v klinických studiích a zveřejňují je v příbalovém letáku při uvedení na trh.

Hlášení podezření na nežádoucí účinky všech léčiv včetně vakcín proti covidu-19 se pravidelně vyhodnocují na úrovni celé Evropy. Díky velkému množství údajů se dají lépe statisticky zhodnotit, popsala v lednu s rozhovoru s ČTK ředitelka SÚKL Irena Storová. Pokud se nějaký jev vyskytne častěji než u neočkované populace, zahájí se podrobnější hodnocení. Jeho cílem je ověřit, jestli jde skutečně o následek očkování nebo třeba jen o časovou souvislost a důvod je jiný.

Častěji než zdravotníci, kteří mají povinnost neočekávané a závažné účinky hlásit ze zákona, na ně SÚKL upozorňují laici.

Zástupci Iniciativy 21, která se již dříve postavila proti plánovanému povinnému očkování vybraných skupin obyvatel proti covidu-19, vyzývají zdravotníky, aby podezření hlásili více. "Jedině hlášením všech podezření se vytvoří dostatečně robustní databáze nežádoucích účinků, jež ukáže, nakolik jsou vakcíny proti covid-19 bezpečné," uvedl v tiskové zprávě epidemiolog Jiří Beran.

Podle praktického lékaře a pneumologa Jana Brodníčka lékaři hlásí nežádoucí účinky minimálně. "Specialisté to možná považují za úkol praktika a naopak. Představuje to administrativu navíc, nemají čas a neví, že SÚKL hlášení velmi zjednodušil. Pacienti a rodinní příslušníci netuší, že mohou nežádoucí účinky hlásit sami," sdělil.

Podle anesteziologa působícího v Norsku Emila Berty nejsou lékaři pro hlášení nežádoucích účinků nijak motivováni. "Jde sice o zákonnou povinnost, ale ta reálně není nijak vymáhána. Naopak, takové hlášení je pro často administrativou přetíženého lékaře jen další zátěží, která má logicky nižší prioritu než péče o pacienta a vedení zdravotnické dokumentace," dodal.

Související

Očkování, ilustrační foto

Do Česka dorazí další desítky tisíc vakcín proti černému kašli

Ministerstvo zdravotnictví zajistilo více než 110 tisíc vakcín proti černému kašli nad rámec již objednaných. Už v březnu dorazilo téměř 10 tisíc vakcín z Velké Británie, v dalších týdnech dorazí očkovací látky z Kanady a Francie, uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Více souvisejících

očkování

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

Tragická střelba na pražské FF UK zasáhla 9000 lidí. O krizovou pomoc se staraly stovky lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) as ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy