Proč Rusové tápou? Plánování jako ze sovětských dob a flexibilní Ukrajina, míní experti

Ukrajinský voják u zničeného domu v Mariupolu (12. března)

Zásadním faktorem dosavadního průběhu války na Ukrajině je špatná ruská morálka, prohlásil ve Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS bezpečnostní expert Hynek Melichar. Ruské plánování útoků označil za rigidní a z doby Sovětského svazu. Bývalý příslušník Útvaru speciálních operací Miroslav Lidinský považuje stažení ruských vojsk zpět na východ Ukrajiny za obrovskou prohru.

Ruské jednotky se postupně stahují zpět na východ a jihovýchod Ukrajiny. Experti spekulují, že může jít o přípravu na masivní útoky východně od Dněpru. Ukrajinci rovněž varují, že rozhodně nejde o ústup z bojů, spíše naopak. Stále jistější se ale zdá, že například snahy o dobytí Kyjeva byly prozatím neúspěšné a nevypadá to, že by v nich Rusové v nejbližších dnech pokračovali.

„Rusové se evidentně stahují, aby začali masivní vojenskou operaci na území samozvané Luhanské a Doněcké lidové republiky. Začali budovat něco, co by mohlo ve finále znamenat kontrolované území od Dněpru směrem na východ. To se jim směrem na západ nepodařilo a je to obrovská prohra ruských vojenských sil,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Lidinský.

Jak je ale možné, že druhá nejsilnější armáda na světě, tedy ruská, si nedokáže poradit s tou ukrajinskou, která je v žebříčcích ohledně výbavy a materiálu kolem 20. místa?

Zásadním faktorem je podle expertů špatná ruská morálka. „Zatímco na straně Ukrajiny máme obrovské odhodlání bránit svoji vlast, u Rusů vidíme špatnou komunikaci, logistiku a koordinaci. Rusové na začátku roztříštili síly na několika frontách a jsme svědky rigidního plánování ještě ze sovětských dob, čehož se ukrajinská armáda zbavila. Teď funguje decentralizovaně a mnohem flexibilněji než ruské jednotky,“ vysvětlil bezpečnostní expert Melichar.

Těžko srovnávat schopnosti vojáků

Lidinský souhlasil, že Ukrajinci mají větší motivaci. „Brání svoji zem, nezávislost, svobodu a rodiny. Těžko srovnávat schopnosti vojáků, ale ruská armáda je agresor a snaží se dobýt ohromné území. Ukrajinská vojska se aktivně bránila v místě, které znají a mají ho dobře načtené,“ podotkl bývalý příslušník Útvaru speciálních operací.

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR) potvrdil, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu přišlo o život nejméně 1 793 civilistů. Dalších 2 439 bylo zraněno. Mezi oběťmi válečného konfliktu je i 142 dětí.

Rusko od začátku invaze na Ukrajinu přišlo o zhruba 19 500 vojáků, uvedla v pondělí ukrajinská armáda. Ukrajinský generální štáb dále sdělil, že Ruská federace na Ukrajině dosud ztratila například 725 tanků, 1 923 bojových obrněných vozidel, 347 dělostřeleckých systémů, 111 salvových raketometů, 55 systémů protivzdušné obrany, 154 letadel, 137 vrtulníků, 1 387 automobilů nebo 119 bezpilotních letounů.

Ruské vojsko pak hlásí mimo jiné zničení 2 079 ukrajinských tanků a obrněných vozidel, 441 dronů či 239 salvových raketometů, 129 letadel, 99 vrtulníků, 243 systémů protivzdušné obrany nebo 909 děl a minometů. Informace z obou stran ale nelze nezávisle ověřit.

Tagy: