Používáte „starou dobou žumpu“? Pravděpodobně se vám vůbec nevyplatí

V dobách dávno minulých byla pro mnohé lidi bezodtoká jímka neboli žumpa jediným schůdným řešením, jak se vypořádat s odpadními vodami. Jenomže ty jsou dávno pryč, a přestože se plastové či betonové nádrže stále používají, vyplatí se už jen ve velmi specifických podmínkách. Důvodem je fakt, že se náklady za odvoz splašků mohou vydrápat neúměrně vysoko. Běžnou domácnost totiž provoz ročně stojí až desítky tisíc korun.

Vstupní náklady nejsou vysoké, vývoz stojí „ranec“

Vzhledem k tomu, že se odpadní vody v žumpě kumulují a neodtékají pryč, je nutné splašky pravidelně odčerpávat fekálním vozem. A právě provozní náklady mohou kdekomu příslovečně zlámat vaz.

Pořizovací cena, která se obvykle pohybuje od 10-60 tisíc korun dle objemu a materiálu nádrže (plastová je levnější než betonová), je jistě pozitivem, vývoz při plném provozu již taková legrace není.

Ceny za odvoz odpadních vod se běžně pohybují v rozpětí nižších tisíců, a to v závislosti na objemu jímky. Je třeba počítat s tím, že za odčerpání splašků z jímky o objemu 12 m³ fekálním vozem o objemu 7 m³ zaplatíte dvojnásobek, protože bude muset jet nadvakrát.

Roli samozřejmě hraje také vzdálenost, kterou bude muset fekální vůz od vašeho domu urazit. Firmy si běžně účtují kolem 30-40 Kč za každý ujetý kilometr.

Shrnuto a podtrženo, žumpa je drahý špás

Pokud žumpu o objemu 12 m³ používá čtyřčlenná domácnost, zaplatí za její provoz přes 40 tisíc korun za rok (za 11 vývozů po 3 500 Kč). Kvůli novému zákonu o žumpách mají navíc vlastníci jímek povinnost evidovat doklady o vývozu až dva roky zpětně. Neschopnost doložit odčerpání mohou úředníci pokutovat ve výši až 100 tis. Kč.

Položte si proto otázku, jestli se vám žumpa opravdu vyplatí, a zda byste neměli investovat do ČOV nebo tříkomorového septiku, jejichž provozní náklady jsou oproti jímce zanedbatelné.