Krize překonána. Techmania je opět otevřená šest dnů v týdnu

11. duben 2022 15:35, aktualizováno

Restart po měsících nejistého financování a proticovidových opatřeních zažívá plzeňská Techmania. Opět je otevřená každý den kromě pondělí.

Interaktivní centrum vědy a techniky s 3D planetáriem znovu rozšířilo otevírací dobu. V uplynulých měsících zájem o Techmanii a její provoz ovlivňovala pandemie koronaviru, na podzim také řešila své další financování a omezila provoz několik dnů v týdnu. Díky zlepšení situace, krajské dotaci a opět i většímu zájmu jednotlivců a skupin nově vítá návštěvníky každý den kromě pondělí.

Techmania Plzeň

„Po době, která byla omezená proticovidovými opatřeními, k nám zase začínají návštěvníci chodit, chceme jim vyjít vstříc a otevřít na šest dní v týdnu,“ řekl ředitel centra Jiří Královec. Do čela instituce byl jmenován loni v listopadu, kdy po vzájemné dohodě skončil dlouholetý ředitel Vlastimil Volák.

„Na rozšíření otevírací doby jsme se připravovali několik měsíců. Začali jsme posilovat tým zaměstnanců a tvořit program, abychom měli co nabídnout,“ doplnil ředitel. Nejdříve se podle něj během března začala po covidové pauze vracet veřejnost a v této době se opět na prohlídky začínají hlásit i školy.

Na Velikonoce speciální program

Vedoucí programového oddělení Kristýna Nová prozradila, že na jaro je připraveno ve 3D planetáriu promítání nového filmu Tři dva jedna start. „Je to dobrodružná výprava křečka, který se snaží dostat s pomocí vědy svého kamaráda zpátky do rakety, která létá na oběžné dráze,“ přiblížila. Během Velikonoc jsou pro návštěvníky připravené také workshopy a experimenty s vajíčky. A otevřeno bude i během velikonočního pondělí.

Už teď mohou také rodiče hlásit děti na letní příměstské tábory, zaměří se třeba na dovednosti Vikingů nebo na fungování lidského těla.

autor: Lukáš Milota | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio