Jak ochladit domácnost během letních veder?

Máte doma během letní vlny veder příliš horko? Nezoufejte, existuje mnoho způsobů, jak dostat teploty na příjemnou úroveň. Ty nejlepší vám prozradíme v dnešním článku.

Jak ochladit domácnost během letních veder?

Bezstarostné řešení: Instalace klimatizace

Pokud máte dostatek financí, můžete si dovolit pořídit klimatizaci. Ta má jasnou výhodu – v místnosti bude velice rychle přesně taková teplota, jakou si nastavíte. V dnešní době navíc nepůsobí klimatizace v interiéru příliš rušivě, lze pořídit i designově povedené kousky.

Na druhou stranu klimatizace potřebuje venkovní vyústění, a pokud na to vaše nemovitost není připravena, čeká vás buď rekonstrukce, nebo improvizace, která však bude mít k ideálu daleko.

Dalším problémem je již naznačená finanční náročnost klimatizace. Výdaje za elektřinu skokově vzrostou, a přestože si možná na začátku řeknete, že to stojí za to, při vyúčtování na konci roku můžete litovat.

V úvahu je také nutné vzít dopad na životní prostředí. Klimatické změny, kvůli kterým máme i v Česku stále více dní s tropickými teplotami, s největší pravděpodobností urychluje lidská činnost skrz emise skleníkových plynů. Energeticky náročné klimatizování přehřátých staveb tento problém jedině prohlubuje.

Efektivní řešení: Zateplení a zastínění

Zní to možná zvláštně, ale zateplení (či lépe řečeno izolace) stavby neslouží jen k tomu, aby v zimě pomohlo udržet teplo uvnitř. V létě totiž naopak pomůže k tomu, aby teplo zůstalo venku. V dobře zateplených stavbách je zkrátka příjemněji.

K tomu přidejte moderní zastínění. Nejlépe funguje to vnější – ať už v podobě venkovních rolet, či žaluzií. Skvělou volbou jsou ale i zatemňovací závěsy a další varianty zastínění okna v interiéru.

Kromě regulace teploty v místnosti pomohou tyto prvky i se zútulněním domácnosti a během večerů – zejména pokud k vám vidí sousedé či kolemjdoucí – přispějí k vytvoření soukromí.

Naučte se správně větrat

Během letních parných dnů můžete vidět, jak má spousta bytů a domů okna i dveře dokořán. Lidé se snaží teplo „vyvětrat“. To funguje jen v extrémně přehřátých místnostech v podkroví se špatnou izolací střechy. V mnoha případech – zejména u přízemních domů a bytů – se však místnosti spíše dále zahřívají. Pokud je zkrátka venku 35 stupňů, kvůli větrání budete mít 35 stupňů i doma.

Větrejte tedy raději v noci, kdy teploty i během nejteplejších dnů klesají ke 20 stupňům. V tu chvíli otevřete všechna okna a klidně celou noc nechte tento chladný vzduch kolovat interiérem, aby se celý dokonale ochladil. Ráno pak všechna okna zavřete a zatáhněte. Příjemné teploty se doma udrží po celý den. A to zcela bez energetického výdaje.

Zdroj obrázku: Pexels


Mohlo by vás zajímat

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.