A bude v ČT Ukrajina! Noční Witowská drtila diváky. Ti se nedali

12.04.2022 7:44 | Ze sítí

Některé lidi už zřejmě neustálý přísun emocionálně nabitých informací o Ukrajině zmáhá. Moderátorka ČT24 Světlana Witowská však pro ně nemá dobrou zprávu. „Zlu se nesmí ustupovat, takže ho budeme ukazovat a budeme o něm mluvit,“ prohlásila na twitteru. A v diskusi, která probíhala až do půlnoci a dál, se od ní ozvala další silná prohlášení, například, že „tady není debata“ nebo že ti, kdo už nechtějí slyšet o Ukrajině, mají poruchu chápání. Řekla také: „Když někdo vraždí děti, asi se nestydím za to, že jsem z vašeho (pohledu) hysterická.“

A bude v ČT Ukrajina! Noční Witowská drtila diváky. Ti se nedali
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Světlana Witowská

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí
Kdo se dívá na zprávy ČT, zákonitě slyší o Ukrajině a o tom, co na ní Rusové skutečně či údajně provádějí. Pro některé diváky se ovšem opakované zpravodajství o ruských zvěrstvech stává monotématickým. Alespoň tento pocit má moderátorka ČT24 Světlana Witowská, protože se rozhodla vysvětlit, proč se bude zpravodajství o Ukrajině na televizní stanici nacházet i nadále.

„Už jsem slyšela, že je té války v TV moc, že už se na ni lidi nechtějí dívat. Válka je tam proto, že Putin zaútočil na demokratickou Ukrajinu a vraždí nevinné lidi. Zlu se nesmí ustupovat, takže ho budeme ukazovat a budeme o něm mluvit. Je to to nejmenší, co pro Ukrajinu můžeme udělat,“ prohlásila na twitteru a dostalo se jí značné podpory účtů s ukrajinskou vlajkou v profilu.

Někteří lidé však měli námitky, například zda by nemělo být zpravodajství vyvážené. „Je. A zlo je jedno. Takže tady není debata. Putin zaútočil na Ukrajinu. Ničím nevyprovokovaná válka s vražděním civilistů je jeho práce. Co je na tom nevyváženého?“ ptala se na oplátku moderátorka krátce po půlnoci.

Další uživatelka jí pak vytkla, že když šlo o zpravodajství z Jugoslávie, nebylo zdaleka tak podrobné a neobsahovalo reportáže ze zničených měst a o civilních obětech. „Taky nebyla ČT24, nebylo tolik možností, jak přenášet hrůzy války, sociální sítě, chytré telefony. Twitter v češtině je k dispozici od roku 2012. Pamatujete tu dobu? Já ano,“ namítala Witowská.

Objevila se námitka, že po mediálně intenzivním období covidu už někteří příval tragických zpráv psychicky nezvládají. „Nemyslím, že to má souvislost s covidem. Spíš bych to viděla na nějakou poruchu chápání,“ nesouhlasila Witowská kolem desáté večer a Josef Blecha poznamenal, že on zase vídá depresivní lidi nezvládající zármutek.

I další uživatelka pak měla pro ty, kteří považují zpravodajství ČT24 o Ukrajině za excesivní, pochopení. „Na druhou stranu chápu lidi. Dva roky 24/7 sledovali covid. Média je tepala všude. Covid ustoupil Ruské válce a je to tu nanovo 24/7 zas. Nedivte se. Tepáním médií jsme prostě unaveni. Pomáháme, snažíme se, ale také chceme oddych. Nemějte to lidem za zlé, prosím,“ apelovala na Witowskou.

Ta ale nesouhlasila. „Myslím, že oddych potřebuje Ukrajina, ne my. Musíte snad do krytu? Bojíte se, že vás zabije bomba? Nebo nemáte vodu, elektřinu?“ ptala se.

„Nebuďte prosím hysterická, tohle nikdo nechce zažít. Nejsem nejmladší a jsem empatická a i když si plně uvědomuji, co Ukrajina potřebuje, lidé u nás potřebují pozitivní zprávy alespoň okrajově. Nejsme stroje na pomoc, jsme také lidé,“ snažila se o porozumění dotyčná. Ale Witowská jen krátce odvětila: „Když někdo vraždí děti, asi se nestydím za to, že jsem z vašeho (pohledu) hysterická.“

„Myslíte si, že je mně to jedno? To se velmi mýlíte. Ale já tomu nezabráním, i kdybych tu řvala. Putina zabít nemůžu a mocní tohoto světa hledají řešení. Čemu pomůžu, když tu budu psát plamenné řeči? Ničemu. Narodila jsem se chvíli po válce a bolest z války jsme prožívali dost dlouho,“ odhalila zřejmě postarší paní, proč se snaží vystupovat proti vyhrocené diskusi.

Přišla také námitka, že Ukrajina není demokratická. „Souhlasím s příspěvkem, jen bych opravdu Ukrajinu za demokratickou zem nepovažoval. Je to jedna z nejzkorumpovanějších zemí v Evropě, kterou řídí oligarchové,“ argumentoval „Tralalák“. Witowská v rámci půlnoční debaty odpovídala rovněž otázkou, proč tedy chceme Ukrajinu v EU.

„Kdo je my? Já to vidím jako honění politických bodů na aktuálně ‚populárním‘ tématu. Jaké parametry pro vstup do EU Ukrajina splňuje?“ ptal se opět konkrétně dotyčný, ale Witowská odpověděla, že Ukrajinu chce v EU „západní svět“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…