bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vyšvihne Lehner Vegas do play off? Chci být rozdílový, hlásí

12. dubna 2022, 11:25

Patrik Czepiec

Po tahanicích s Thomasem Greissem, Marcem Crawfrodem a Marcem-Andrém Fleurym dostal v této sezoně Robin Lehner po čtyřech letech konečně možnost zhluboka se nadechnout. Z pozice jedničky měl švédský třicátník dovést Vegas k další účasti v play off. Jenže místo pohodlné jízdy do vyřazovací fáze předvádí Golden Knights závěrečný sprint. Svéráz v brankovišti rozhodne o tom, zda stihnou doběhnout v kvalifikačním limitu.

Lehner dostal v létě velkou důvěru. Marc-André Fleury byl pro celek z města hříchů příliš drahý, takže v červenci přestoupil za nulovou protihodnotu do Chicaga. Zodpovědnost spadla do klína rodáka z Göteborgu.

Jenže chytat za ofenzivně smýšlejícími Golden Knights nese svou daň. Gólman, který trpí bipolární poruchou, statisticky zaostával za elitními muži s maskou. Jeho úspěšnost zásahů se v tomto ročníku pohybuje kolem 91 %. Prostě žádné terno.

„Teď nastává čas, kdy se musím bezpodmínečně zlepšit,“ je odhodlaný Lehner ve výpovědi pro The Athletic. „Potřebujeme zvednout svou laťku a vyhrávat. Další možnosti neexistují. Být dobrý už nestačí.“

Snaží se odvrátit předčasnou dovolenou

Někdejší šampion AHL naráží na fakt, že Golden Knights momentálně patří první nepostupová pozice v Západní konferenci. On sám nese vinu, rozlet k lepším hodnotám mu však pravidelně komplikovala zranění. Na marodku musel jen během tohoto ročníku už čtyřikrát, v únoru a následně v březnu si přivodil dlouhodobější problémy. 

Jeho náhradníci Laurent Brossoit a Logan Thompson zasáhli do bezmála poloviny zápasového harmonogramu, a třebaže druhý jmenovaný mile překvapil, i tyto peripetie přispěly k současnému postavení Vegas.

 

Svěřenci trenéra Petera DeBoera usilují o nápravu v samotném koncovce základní části. Tým, který ještě vloni do posledního kola zápasil o Presidents‘ Trophy pro vítěze dlouhodobé fáze sezony, shání flek v elitní osmičce. A snaží se: z posledních sedmi případů vzešel jako vítěz šestkrát.

„Budu upřímný. Cílová páska se přibližuje a gólmani budou rozhodovat o tom, kdo přes ní proběhne včas. To není žádným tajemstvím a v play off se v tomto ohledu nic nemění,“ přemítá DeBoer.

Rozdílový článek

O Lehnera se mohlo Vegas opřít třeba ve víkendovém partu proti Arizoně. I když výsledek 6:1 hovoří zdánlivě jednoznačnou řečí, domácí brankář kryl 29 pokusů. Golden Knights se dostali do rychlého vedení 2:0, ale Coyotes zabrali a brzy snížili. Náporem v závěru úvodní periody mohli duel zvrátit na svou stranu, ale Lehner zkázu nedopustil.

„V tomhle je speciální. Má skvělé načasování zákroků,“ chválí Lehnera Max Pacioretty, který se vrátil po zranění. „Při prvním gólu jsme ho nechali na holičkách, ale pak Robin zvládnul oslabení. Následně jsme mu pomohli i několika bloky.“

Gólman ze Švédska chce být rozdílovým faktorem. Jeho tým může klidně nosit nálepku černého koně, vždyť mezi dlouhodobě zraněnými na comeback netrpělivě vyčkává kapitán Mark Stone. Konec nadějí mužstvo z Nevady ještě neoznámilo ani v případě laborujících útočníků Reillyho Smithe a centimetry obdařeného Bretta Howdena. Do play off může s rytířem na prsou vyrukovat diametrálně odlišná sestava od té současné.

„Pro mě teď nejsou důležité pouze dva body za výhru, ale že se vracím zpátky. Chci předvádět zákroky, chci vytvářet rozdíl v zápase,“ diktuje Lehner. „Možná nejsem nejvyšším brankářem v lize, ale největší jsem určitě. Pokrývám téměř celou branku. Přesto jsem si po zraněních příliš nevěřil a byl ve svých pohybech zbytečně agresivní.“

Zdá se, že Robin Lehner znovu dospěl k potřebnému klidu. Zejména na jeho brankářském umění závisí, jestli Golden Knights zabojují o Stanley Cup, nebo budou poprvé v krátké historii klubu absentovat v nadstavbové části.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.