Hlavní obsah

Dejte Švachulovi 14 let vězení, žádá žalobce v kauze Stoka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Na 14 let do vězení by měl podle státního zástupce Karla Cibulky zamířit bývalý místostarosta radnice Brno-střed Jiří Švachula (dříve ANO). Žalobce mu trest navrhl v úterý při závěrečné řeči v údajné korupční kauze Stoka.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Švachula přichází k soudu

Článek

Podle obžaloby se podařilo prokázat, že někdejší vlivný politik stál v čele zločinecké organizované skupiny, která dlouhodobě ovlivňovala stavební zakázky v Brně.

Státní zastupitelství v případu pohnalo k brněnskému krajskému soudu celkem jedenáct lidí.

„Vytvořili vysoce sofistikovanou skupinu, jejímž zakladatelem byl právě Švachula. Ten zásadně ovlivňoval činnost ostatních obžalovaných,“ popsal žalobce Cibulka.

Kauza Stoka: Věděli jsme o sobě, protože jsme to dělali společně

Krimi

„Vystupoval jako řídící osoba, dával pokyny k manipulaci zakázek prostřednictvím jemu podřízených obžalovaných, kteří je předávali dál na nižší stupeň zločinecké pyramidy,” dodal Cibulka.

„Obžalovaní koordinovali svou činnost tak, aby si od vítěze zakázky zajistili úplatek ve výši deseti procent z ceny. Úplatkářský systém jednoznačně existoval a obžalovaní z něj profitovali,” objasnil žalobce.

„Jednali promyšleně a konspirativně. Usvědčují je výpovědi spolupracujících obviněných, kteří popsali fungování celého systému, listiny a také odposlechy. Tyto důkazy spolehlivě prokazují vinu obžalovaných,“ dodal státní zástupce.

Žalobci ve Stoce nechybovali, rozhodlo Nejvyšší státní zastupitelství

Krimi

Závěrečná řeč přitom zazněla u brněnského soudu už podruhé, poprvé to bylo loni na začátku září. Není bez zajímavosti, že vinu obžalovaných dokazuje už třetí státní zástupce.

Přípravné řízení a většinu procesu vedl Radek Mezlík. Poté, co odešel na post evropského žalobce, jeho roli převzala Jana Vítková, která měla i první závěrečnou řeč.

Jenže poté, co senát v čele s Jaroslavou Bartošovou odročil jednání a chystal rozsudek, objevily se další tisíce stran listin k ovlivněným zakázkám.

Ministr Blažek do kauzy Stoka zatím zasahovat nehodlá

Domácí

Soud proto dokazování znovu otevřel, tentokrát na straně obžaloby už se státním zástupcem Šeredou.

Ten pro klíčového muže případu, podnikatele Samana El-Talabaniho, jehož výpověď stála na začátku případu, požaduje 4,5 roku vězení.

Jeho spolupracovník Pavel Ovčarčin by měl podle státního zastupitelství dostat 7,5 roku, bývalý šéf investic na radnici Petr Liškutin 13 let, podnikatelé Petr Kalášek a Ivan Trunečka po 12 letech, Jiří Hos 7 let a stavebník Lubomír Smolka 2 roky a 10 měsíců.

Další tři obžalované navrhl žalobce potrestat podmínkami.

Rozsudek v kauze Stoka se odkládá, objevily se další důkazy

Krimi

Pro obžalované chce státní zástupce i peněžité tresty v součtu okolo 10 milionů korun. Soudu nyní své návrhy sdělí advokáti a pak i obžalovaní. Následovat bude odročení jednání a senát připraví konečný verdikt.

Byl jen pošťákem

Podle obhájce El-Talabaniho Roberta Scigiela by bez doznání jeho klienta žádná kauza Stoka vůbec nebyla. Navíc teprve poté, co podnikatel promluvil, se začali doznávat i další obžalovaní. Jeho role v případu ale prý byla víceméně společenská.

„Jedním směrem nosil podklady k zakázkám, druhým peníze. Spojil lidi, kteří by se jinak nespojili nebo by k sobě neměli důvěru. Byl jen pošťákem, předraženou spojkou sociálních kontaktů,“ prohlásil Scigiel.

Švachulův obhájce Kárim Titz ve své závěrečné řeči zase uvedl, že podle jeho náhledu na věc z důkazů nevyplynulo to, že by existovala nějaká hierarchie pachatelů, natož aby Švachula byl na jejím vrcholku. „Švachula měl být navíc ze strany El-Talabaniho vydírán,“ upozornil Titz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám