Hlavní obsah

Koncert pro Evropu bude na Vltavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká filharmonie bude historicky poprvé hrát na Vltavě. Stane se tak 2. září letošního roku na Koncertě pro Evropu, který se uskuteční u příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie. Sto sedmdesát filharmoniků se sborem a sólisty pod vedením šéfdirigenta Semjona Byčkova zahraje Ódu na radost Ludwiga van Beethovena, Vltavu Bedřicha Smetany, Karneval Antonína Dvořáka a Glagolskou mši Leoše Janáčka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Vrabec představuje prostředí koncertu.

Článek

Koncert se odehraje na plovoucí scéně u Slovanského ostrova v Praze. Lidé jej budou moci poslouchat a sledovat na plovoucím hledišti, z přilehlých nábřeží, Slovanského ostrova, mostu Legií nebo přímo z plavidel na Vltavě.

„Před dvěma lety jsme uprostřed koronavirové krize uspořádali první koncert na Vltavě, akci nazvanou Hope for Prague, při níž britský houslista Daniel Hope vyslal do celého světa poselství naděje, že hudba spojuje i v nejtemnějších časech. O rok později jsme na stejném místě oslavili pětadvacet let festivalu Struny podzimu týdenním festivalem, jehož hlavní hvězdou byl americký violoncellista Yo-Yo Ma se svým bezmála tříhodinovým sólovým koncertem suit J. S. Bacha. Jsme hrdí, že v roce našeho předsednictví jsme byli vládou pověřeni uspořádáním Koncertu pro Evropu,“ uvedl na tiskové konferenci ředitel festivalu Prague Sounds a autor konceptu plovoucí scény na Vltavě Marek Vrabec.

„Pro nás je velikou ctí vystoupit na tomto koncertu,“ uvedl generální manažer České filharmonie Robert Hanč.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Vrabec

„Říká se, že mezi zbraněmi mlčí múzy. Ale jako muzikolog mohu uvést celou řadu příkladů, které ukazují, že tomu tak vždycky není, že možná i v těžkých časech je hudba potřeba ať už jako útěcha, nebo povzbuzení. Jsem proto rád, že i v současné obtížné situaci, kdy plánujeme české předsednictví za zcela mimořádných událostí a okolností, bude mít významnou kulturní dimenzi,“ uvedl ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN), který je docentem muzikologie.

Kapacita hlediště bude dvanáct set sedících diváků. Pro ně budou ceny vstupenek v rozmezí od 2300 do 2500 korun. Koncert odvysílá v přímém přenosu Česká televize a ze záznamu evropský televizní kulturní kanál TV arte.

Reklama

Výběr článků

Načítám