8 bylinek na menopauzu: Jaké zkusit a jaké mají účinky

Poslední aktualizace: 15.6.2022

Menopauza neboli klimakterium trápí mnoho žen. V tomto období dochází k útlumu tvorby hormonů estrogenu a progesteronu. Jejich nedostatek vyvolává nepříjemné projevy, jako jsou nesoustředěnost, bušení srdce, návaly horka, podrážděnost, úzkost a deprese. Jaké bylinky ženám pomáhají během menopauzy?

Kdy začíná menopauza

Přechod začíná asi mezi 45 a 55 rokem a trvá 5 až 7 let. Během tohoto období ustává činnost vaječníků, mizí menstruace a mění se složení hormonů estrogenu a progesteronu v těle. Většina žen pociťuje malé potíže, 10 % žádné a 10 % žen kvůli problémům vyhledá lékaře. Příznaky klimakteria mohou být velice nepříjemné.

Příznaky menopauzy

Postupný útlum tvorby ženského hormonu estrogenu ve vaječnících je provázen nepříjemnými vegetativními příznaky. Postupně se projevují civilizační choroby, jako je hypertenze, obezita, diabetes, kardiovaskulární nemoci a degenerativní onemocnění kloubů a řídnutí kostí. Stárne i kůže, projevují se bolesti hlavy a kloubů, závratě, změny nálady, snížení libida a pocit menší profesní výkonnosti.

Psychická pohoda

Psychickou pohodu podpoří pravidelné procházky a cvičení, které jsou prevencí proti obezitě a problémům s pohybovým aparátem. Pestrý jídelníček zajistí přísun vitamínů a minerálů, hlavně hořčík a vitamin E. Především čerstvá zelenina a ovoce, ořechy, semínka, luštěniny, mořské ryby a vejce. Byliny podpoří hormonální rovnováhu, duševní pohodu, sníží nepříjemné projevy a regenerují orgány.

Byliny na menopauzu

Kontryhel obecný – Alchemilla vulgaris

Kontryhel je označován jako ženská bylina, která vyrovnává hladiny hormonů, regeneruje ženské pohlavní orgány a upravuje krvácení. Preventivně působí proti výtokům, posiluje dělohu, podporuje hubnutí a detoxikaci.

Byliny na menopauzu

Jetel luční – Trifolium pratense

Jetel je bohatý na rostlinné estrogeny, tlumí návaly horka, pocení, nevolnosti i nespavost. Zabraňuje vzniku osteoporózy, ztrátě elasticity kůže, tvorbě vrásek a podporuje lymfatický systém. Snižuje hmotnost, zlepšuje náladu a je prevencí vzniku rakoviny.

Byliny na menopauzu – kotvničník zemní

Kotvičník zemní – Tribulus terrestris

Kotvičník zvyšuje hladinu estrogenu a snižuje vysoký krevní tlak i hladinu cholesterolu. Celkově zvyšuje vitalitu, zlepšuje metabolismus a pomáhá při srdečních potížích. Působí proti podrážděnosti a depresi.

Byliny na menopauzu

Žebříček obecný – Achillea millefolium

Žebříček ve formě čaje pomáhá při nadměrném pocení a návalům horka. Sedací koupel z řebříčku pomáhá i při svědění v intimní oblasti, kterou způsobuje úbytek hormonů v přechodu.

8 bylinek na menopauzu: Jaké zkusit a jaké mají účinky 2

Šalvěj lékařská – Salvia officinalis

Šalvěj obsahuje fytoestrogeny, které mají příznivý vliv na hormonální rovnováhu organismu. Pomáhá proti pocení a návalům horka, při zánětech a infekcích močových orgánů a gynekologických potížích.

8 bylinek na menopauzu: Jaké zkusit a jaké mají účinky 3

Hluchavka bílá – Lamium album

Květy hluchavky jsou hlavně na křeče při menstruaci. Příčinou bolestivé menstruace je zvýšená tvorba prostaglandinů v děložní sliznici. Zkuste teplý obklad na podbřišek a čajprotizánětlivé hluchavky bílé s tlumením křečové bolesti.

Měsíček proti jizvám

Měsíček lékařský – Calendula officinalis

Měsíček pomáhá při nepravidelné menstruaci, zmírňuje bolesti při menstruaci, odstraňuje gynekologické záněty, působí proti kvasinkám a poševním plísním. Pomáhá při regeneraci, detoxikaci a zlepšuje činnost srdce

Byliny na menopauzu – třezalka tečkovaná

Třezalka tečkovaná – Hypericum perforatum

Třezalka je přírodní antidepresivum, působí proti nespavosti, nervozity, smutku a melancholii. Užívá se maximálně 6 týdnů a následuje 14 dní pauza. Během třezalkové kůry vynechejte opalování, protože obsahuje látky zvyšující citlivost na sluneční záření. Může narušovat i účinnost některých léků.

Byliny na menopauzu čaj

Čaj na ženské potíže a při klimakteriu

  • 100 g natě kontryhelu obecného
  • 50 g natě řebříčku obecného
  • 50 g květů měsíčku lékařského
  • 30 g listu šalvěje lékařské
  • 20 g květu hluchavky bílé

Pak 2 čajové lžičky směsi spařte 200 ml vroucí vody, 10 minut vylouhujte, sceďte a čaj pijte 2x denně.

Napsat komentář

(Spamcheck Enabled)