Finálové drama pokračuje! Křišťan vystřílel Spartě šestý duel

Foto: Marek Švamberg, hcplzen.cz

13. dubna 2022, 20:12

Martin Voltr

Korunovace se odkládá, plzeňští dorostenci si na titul musejí – aspoň prozatím – počkat! První mečbol za stavu 3:1 ve finálové sérii proti Spartě neproměnili, Pražané vyhráli 4:1 zejména díky hattricku skvělého Petra Křišťana.

Že poslední krok bývá nejtěžší, to se v úvodu páté bitvy potvrzovalo. Indiáni i pod tlakem publika začali nervózněji a proti střele Petra Křišťana je zachránila tyčka, až zhruba po deseti minutách začali přebírat otěže hry do svých rukou.

V největší šanci zakončoval přečíslení tři na jednoho kapitán Marek Hořejší – leč vedle. Sparta měla lepší vstup i do druhé třetiny a branková konstrukce za Jansou zněla znovu po skvělém střídání Mikuláše Odehnala. Jenže tentokrát vydržela aktivita hostům jen krátce, Plzeň se postupně dostala do velkého tlaku.

Sparťanským hrdinou byl brankář Michael Hrabal: Pár čísel vedle branky vytáhl schovaný pokus Kučery, potom rozesmutnil Pittra v tutovce po velké chybě svých spoluhráčů. A šancí měli indiáni víc.

Jenže na rozhraní 35. a 36. minuty schytali ledovou sprchu! V rozehrávce tentokrát zaváhali sami a Vašíček v přečíslení nabil Petru Křišťanovi, který nemohl netrefit prázdnou branku. Tentýž útočník navíc přesně za 80 sekund přidal druhý gól, když z levého kruhu krásně přišpendlil puk pod břevno – 0:2!

Jestli mělo Plzni něco pomoci, byly to přesilovky; do 45. minuty jich hrála pět, zatímco Sparta ani jednu. Ale právě trápení v těchto situacích možná rozhodlo. Adam Benák se ho snažil prolomit i dalším Michiganem, kdy mu ovšem puk sklouzl z čepele. Nakonec se přece jen radoval, když poslal kotouč do brankoviště a mezi betony vlastního gólmana si ho bruslí smolně srazil obránce David Šeba – 1:2.

Velké nadšení ale bylo po 26 sekundách zase pryč. Nedostoupený Petr Křišťan v brejku pálil z první k tyčce a završil hattrick, čímž domácí sebevědomí rychle zlomil – 1:3!

Plzeňští dál tlačili, jenže marně. Závěr už hodně poznamenala nervozita na obou stranách, k níž pomohla i na poměry dorosteneckého hokeje velmi bouřlivá kulisa. A taky zaváhání rozhodčího, když vůbec neviděl, jak Fábry několik sekund po odpískání nešetrně srazil soupeře na mantinel.

Hrdina večera Křišťan měl na hokejce další dva góly, i s hattrickem si ale rád vystačil. Razítko do prázdné brány přidal Martin Vašíček, nic už nezměnila ani drobná pranice mezi dvěma dvojičkami – 1:4.

Finálová série se tak za stavu 3:2 pro Plzeň vrací do hlavního města, kde se šestý duel hraje v pátek.

Petr Kořínek (trenér Plzně): „První třetina byla taková opatrná, žádný z týmů nebyl lepší. Od druhé periody jsme měli poměrně tlak, měli jsme silné období pěti minut, kdy jsme soupeře tlačili. Bohužel jsme neproměnili šance a poté jsme takovou hloupostí inkasovali dvě branky. Tam se zápas lámal. Jedeme dál, připravíme se na páteční utkání, musíme se zlepšit.“

František Ptáček (trenér Sparty): „Byl to náš nejlepší zápas ve finálové sérii. My jsme se dobře nastartovali ve třetím zápase, tam už výkon vypadal relativně podle našich představ, a dneska jsme to ještě vylepšili. Branky jsou důležité, přinesly nám klid do hry. Zlomový bod dnešního utkání bylo, že jsme odpověděli na gól domácích a rychle si vzali zpět dvoubrankový náskok.“

HC ŠKODA PLZEŇ – HC SPARTA PRAHA 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 46. Benák (Mazanec) – 35. Křišťan (Odehnal, Fábry), 36. Křišťan (Vašíček), 46. Křišťan (Fábry, Vašíček), 60. Vašíček (Křišťan, Hašek).
Rozhodčí: Pilný – Bohuněk, Šimánek.
Vyloučení: 6:8.
Bez využití.
Střely na branku: 35:37 (9:11, 13:11, 13:15).
Diváci: 385.
Stav série: 3:2.

Další program Extraligy dorostu

Čtvrtek 14. dubna – 5. kolo baráže:
16:45 SK Horácká Slavia Třebíč – Polsko U16
18:00 BK Havlíčkův Brod – HC Tábor

Pátek 15. dubna – 6. zápas finále:
16:30 HC Sparta Praha – HC Škoda Plzeň

Sobota 16. dubna – 6. kolo baráže:
12:00 Polsko U16 – BK Havlíčkův Brod (v Havl. Brodě)
14:00 HC Tábor – SK Horácká Slavia Třebíč

Neděle 17. dubna – případný 7. zápas finále:
12:00 HC Škoda Plzeň – HC Sparta Praha

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz