Slovenský Jantar Team se pořádně rozjel do sezóny 2022.

Jantar Team rozběhl sezonu 2022 naplno na všech frontách

Slovenský Jantar Team rozběhl sezónu 2022 na Rally Dakar. Hned po této světoznámé soutěži následovala další legenda v podobě Rally Monte Carlo. Tentokrát přišla řada na domácí víkend.

Na Slovensku Jantar Team opět obnovil spolupráci s Jaroslavem Dubóczim, který v aktuální sezóně bude tým reprezentovat v rámci slovenského šampionátu závodů automobilů do vrchu. Ten odstartoval úvodním kolem na Slovakia Ringu v průběhu prvního dubnového víkendu.

„S Jaroslavem jsme pracovali už v minulosti, naše cesty se však v jednom okamžiku rozešli. Přesto jsme zůstali kamarádi. Asi před měsícem mi Jaro zavolal a zeptal se, zda bychom nemohli naši spolupráci obnovit. Samozřejmě jsem nabídku rád přijal, protože je Jaro skvělý kluk a podává velmi slušné výkony,“ vysvetlil Ján Miloň.

A Jaro skutečně nezklamal, protože v obou závodních dnech obsadil nejen druhé místo ve skupině 4 a třídě 4a, ale patřilo mu i čtvrté a páté místo absolutního pořadí.

 

 

 

 

Ve stejném čase jako startoval Jaroslav Dubóczi na Slovakia Ringu, se na brněnském okruhu startovali české mistrovství závodů do vrchu a zde pro slovenskou stáj závodil Štěpán Mlejnek, syn velmi dobře známého závodníka Aleše Mlejnka.

Ani Štěpán při svém debutu v Jantar Teamu nezklamal a dojel na druhém místě ve skupině 5.

„K této spolupráci došlo víceméně náhodně. Měli jsme připravený vůz Seat Ibiza na kopce a chtěli jsme ho prodat. Do toho mi zavolal Aleš Mlejnek, že hledá něco pro syna. Když jsme společně začali uvažovat, napadlo nás, že by mohl Štěpán startovat pod Jantar Teamem v mezinárodním českém mistrovství závodů do vrchu, což jsme skutečně splnili,“ doplnil Ján Miloň na závodech v Brně.

Po úvodních dvou kolech sezony se slovenský tým přesunul do Valašského Meziříčí, kde se konal úvodní víkend Mistrovství České Republiky v Rally. V tomto případě měl na místě žluto-černý tým hned dvě želízka v ohni. Dva stejně staré mladíky, na které čekaly dvě velmi podobné výzvy.

V případě posádky Filip Kohn – Tomáš Střeska, se jednalo o Ford Fiesta Rally3, se kterým úspěšně závodil na letošní Rally Monte Carlo Jan Černý. A právě úspěšný český závodník je mentorem teprve devatenáctiletého Filipa Kohna.

„S rodinou Kohnových se znám už mnoho let. Asi před třemi roky jsem je pozval na jedno mé testování a Filipovi se tento sport velmi zalíbil. Tak jsme s ním začali postupně pracovat, přičemž už v minulé sezóně dosahoval výborných výsledků s vozem Opel Adam Cup,” popisuje Černý spolupráci s Kohnem.

„Nyní přišel čas na přestup do silnějšího vozidla a Filip si s ním užívá na Valašské Rally premiéru. Pracuje se s ním velmi dobře, je velmi rychlý, nechá si poradit, a také se z každé chyby dokáže poučit. Myslím si, že má před sebou velkou budoucnost.”

 

Filipovi se sice na první rychlostní zkoušce podařilo utrhnout kolo Fordu Fiesta Rally 3, ale i to k tomuto sportu někdy patří. Po opravě vozu dosahoval výborné časy, což mu nakonec vyneslo vítězství ve třídě ERT3, stejně tak v RC3.

„Přišla ostřejší zatáčka, a jelikož jsem nebyl zvyklý na “cutování” trati, tak jsem s vozem najel do škarpy, kde byl otevřený kanál, jenž utrhl pravé přední kolo. Fiestu se naštěstí klukům z Jantar Team podařilo opravit poměrně rychle. Dokázali sehnat díly z Polska, které je 40 minut cesty autem ze servisu Valašské Rally.

 

Za opravu a pomoc nesmírně vděčím mechanikům, kteří odvedli skvělou práci. Rozhodně se ještě musím učit, ale beru to s nadhledem, protože jsme na Valašku přijeli především navnímat fungování vozu v ostrých podmínkách.”

Druhým želízkem v ohni na této soutěži byla posádka Kryštof Zpěvák – Pavel Fuksa. Tato dvojice se také představila s novým vozem, v tomto případě se jednalo o Ford Fiesta Rally4.

Mladé dvojici se podařilo při debutu dojet s novou technikou bez problémů celou soutěž, přičemž jim patřilo vítězství mezi juniory, druhé místo v juniorech ERT a třetí místo ve třídě RC4 II.

 

„V případě těchto dvou posádek začala spolupráce velmi snadno. U Kryštofa Zpěváka spolupráce fungovala už v minulosti, teď přišla nová technika a Kryštof s Pavlem ukázali, že jim velmi dobře sedla. Předvedli výborný výkon a já jsem spokojený.

Co se týče spolupráce s Janem Černým, k té došlo velmi rychle koncem minulého roku, ale o tom už jsme mluvili předtím.

S Honzou přišla do týmu i posádka Filip Kohn – Tomáš Střeska a to z důvodu, že je Jan Černý Filipovým koučem. V jejich případě se ve voze Ford Fiesta Rally3 střídají, přičemž Honza jezdí světové soutěže a Filip domácí mistrovství.

Spolupráce funguje skvěle a já jsem velmi spokojený. Samozřejmě takové rozšiřování Jantar Teamu vyžaduje i kopu financí, za které vděčíme naším partnerům. Tímto bych jim rád poděkoval,“ uzavřel Ján Miloň, šéf slovenského Jantar Teamu.

 

Slovenský Jantar Team nyní čeká opět světový šampionát v rally, v rámci kterého se v Chorvatsku představí posádka Jan Černý – Petr Jindra s vozidlem Ford Fiesta Rally3.