Reklama
Dnes je úterý 30.04.2024     svátek má Blahoslav

Divadlo dělají báječní lidé kolem, znělo pohodovým 59. ročníkem třešťského jara

JEDNA z nejúspěšnějších soutěžních inscenací letošního TDJ – detektivní muzikál Krvavá Henrietta aneb Jedno jaro v Paříži v podání Divadla Stodola Jiříkovice. Foto: Jiří Varhaník
JEDNA z nejúspěšnějších soutěžních inscenací letošního TDJ – detektivní muzikál Krvavá Henrietta aneb Jedno jaro v Paříži v podání Divadla Stodola Jiříkovice. Foto: Jiří Varhaník

14.4.2022 Kultura/Komentáře (0), autor:
Jiří Varhaník

Tucet soutěžních a jednu nesoutěžní inscenaci nabídla během devíti dnů od 18. do 26. března ochotnická přehlídka Třešťské divadelní jaro (TDJ). Ačkoli byla po covidové pauze návštěvnost o cca 500 diváků nižší než v předchozích letech, festival si i po svém návratu udržel mimořádně vysokou návštěvnost.

„Dvě představení jsme museli pro nemoc zrušit a neměli jsme tolik pohádek, které bývají vyprodané. Také je škoda, že dobronínští Zmatkaři museli nakonec hrát odpoledne a ne večer, jak bylo plánováno, protože věřím, že by také měli vyprodáno. Přesto byla průměrná návštěvnost přes sto diváků na představení,“ hovoří v dané situaci o organizátorské spokojenosti Romana Šťastná, vedoucí odboru kultury a propagace Městského úřadu Třešť.

Nejpočetnější publikum se sešlo 25. března na závěrečném představení Proč muži neposlouchají a ženy neumějí číst v mapách. Komedie v podání Divadelní společnosti Jablonský z Jindřichova Hradce přilákala 314 diváků. „To jsme měli vyprodanou i galerku do posledního místa,“ popisuje atmosféru v sále R. Šťastná.

Celý ročník přehlídky charakterizuje slovem pohoda: „Opravdu, všichni byli dobře naladění, jak soubory, tak porota a každý, kdo se kolem divadla točil a pomáhal. Nebyl žádný zádrhel, nikdo se na nikoho nezlobil. Na to, že jsme tam spolu byli devět dní a hodně hodin denně, to bylo strašně fajn.“

Festival moderovala jeho někdejší porotkyně, učitelka jihlavské ZŠ Jungmannova Alena Veliká ml. Soubory jako upomínku dostávaly dort ve tvaru buřinky pana Tau.

V „hudební kavárně“ zněla denně živá hudba v podání klávesisty Vojtěcha Trávníčka, sál zdobila výstava z tvorby studentek Akademie umění a kultury v Třešti. Každý večer nebo brzy ráno chystal redakční tým aktuální vydání festivalového zpravodaje OKO.

Finále jako na Oskarech

Odborná porota (teatrolog a dramaturg Michal Zahálka, režisér, scénárista a herec Ladislav Valeš a herec, zpěvák a moderátor Roman Mikeš) komentovala odehraná představení tradičně ve veřejně přístupných rozborech v divadelní kavárně.

Soubory se ucházely o postup na národní přehlídku činoherního a hudebního divadla Divadelní Piknik Volyně (30. 6. – 7. 7. 2022), nebo na 53. ročník národní přehlídky venkovských divadelních souborů Krakonošův divadelní podzim ve Vysokém nad Jizerou (1. – 8. 10. 2022). Z nich mohou ti nejlepší dále postoupit na vrcholný podnik v prostředí neprofesionálního divadla, festival Jiráskův Hronov. 

Pozitivní odezvu měly úvodní a závěrečný večer letošní třešťské přehlídky, které připravili divadelníci z místního souboru Karla Čapka. Závěrečný večer s vyhlášením ocenění a doporučení podpořili 26. března svou účastí také předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil, starosta města Vladislav Hynk a místostarostka Eva Požárová. Po oficiálním programu večer pokračoval s kapelou SpazierGang.

„Ten závěrečný večer byl úžasný, říkali jsme si, že je to jako na předávání Oskarů. Tak už se těšíme na tu šedesátku,“ oceňuje práci kolegů „Čapkovců“ Romana Šťastná. 

Porota nakonec udělila 17 čestných uznání, jednu zvláštní cenu a 16 cen. Přímá nominace na národní přehlídky udělena nebyla, doporučení získala pětice inscenací. Ceny v podobě skleněného jehlanu pro letošní ročník připravil Adam Kasalý.

Podobu závěrečného večera přirovnává R. Šťastná k atmosféře předávání amerických Oskarů. Diváci v sále byli nadšení z doprovodného představení, které navazovalo na scénu tvůrčího tria R. Mikeš, K. Kodysová a V. Vrátil ze zahajovacího večera. Aktéry scény byly před několika kamerami v sále oživlé loutky v potemnělé rekvizitárně.

Kasička pro Ukrajinu

TDJ je jedna z nestarších českých divadelních přehlídek ochotnického divadla. Éra festivalu začala v roce 1961, od počátku stáli u jeho zrodu třešťští ochotníci.

Na realizaci přehlídky se podle Romany Šťastné i letos podílela řada profesí - kolegové z MěÚ, místní divadelníci, hudebníci a technici, obsluha baru, fotograf, grafik, redaktoři zpravodaje OKO, dobrovolní hasiči z Třeště, autoři výzdoby, pracovníci Restaurace Svět, všechny soubory, diváci i příznivci festivalu.

Charakteristický byl podle Šťastné pro letošní přehlídku pocit zadostiučinění, že se lidé kolem divadla po dvou letech omezení a zákazů mohou konečně opět sejít a zahrát si.

„Také předseda poroty Michal Zahálka zdůraznil, že je to sice soutěž, ale vůbec nejde o to, kdo někam postoupí nebo nepostoupí, ale o to, že se všichni sejdou, popovídají si, zahrají si. A to je ten základ, proč vlastně přehlídku děláme,“ shrnuje za celý organizační tým Šťastná.

Podobný názor zazníval i ze strany divadelníků. „Víte, divadlo není o soutěžení, to přece víme. Divadlo dělají báječní lidé kolem,“ uvedl např. ve svém hodnocení Vladimír Altán Mátl, člen souboru Zmatkaři Dobronín, redaktor facebookového profilu TDJ a režisér soutěžní inscenace Slečna Julie v podání brněnského Divadelního studia „V“. 

59. ročník TDJ se konal za finanční podpory Kraje Vysočina, MK ČR a dalších podporovatelů. Akci nechyběl benefiční podtext. Do kasičky ve foyer přispěli diváci na podporu bojující Ukrajiny sumou 5685 Kč.

Výtěžek předal starosta města hned po festivalu do sbírky Oblastní charity Jihlava. Podle informace Charity polovina výtěžku zůstane na centrále Charity ČR. Tyto peníze budou použity na humanitární pomoc na Ukrajině v době konfliktu, ale i na obnovu zničené Ukrajiny po válce.

Druhá polovina prostředků se vrátí do Oblastních charit, tedy i do Jihlavy, a vybrané peníze budou následně použity zejména na pomoc s ubytováním lidí ve farnostech.

Třešťské divadelní jaro 2022: doporučení

 Inscenace doporučené k postupu na národní přehlídku Divadelní Piknik Volyně 2022: Jedno jaro v Paříži aneb Krvavá Henrieta (Divadlo Stodola Jiříkovice) * Podnebí (Zmatkaři Dobronín) * Proč muži neposlouchají a ženy neumějí číst v mapách (DS Jablonský Jindřichův Hradec).

 Inscenace doporučené k postupu na národní přehlídku Krakonošův divadelní podzim 2022: Hračka (DS VOŽIVOT Mladá Vožice) * Jedno jaro v Paříži aneb Krvavá Henrieta (Divadlo Stodola Jiříkovice).

Třešťské divadelní jaro 2022: ceny diváků

 Cena diváků: Královny – Divadelní trio Tři grácie, Předín.

 Nejúspěšnější pohádkové představení: Čarodějné námluvy - DS Třeštíci při ZŠ Třešť.

Třešťské divadelní jaro 2022: ceny poroty

 Janu Hejralovi za roli Ježíše v inscenaci Podnebí  Martině Nováčkové za roli Evy v inscenaci Podnebí  Vladimíru Altánu Mátlovi za režii inscenace Podnebí (všichni tři DS Zmatkaři Dobronín).

 Monice Kubové za herecký výkon za roli Kofoly8 v inscenaci Schovávaná v síti  Kateřině Pokorné za autorství textů Schovávaná v síti a Hračka  Tamaře Peckové Homolové za roli Alice v inscenaci Inspektor má těžkosti  Divadelnímu souboru VOŽIVOT za kolektivní herecký výkon v inscenaci Hračka.

 Olze Píšové za roli Zity v inscenaci Královny  Katce Adamcové Kusé za roli Kristíny v inscenaci Slečna Julie  Jitce Borovičkové za roli babičky v inscenaci Loupež v Toweru.

 Nikole Rybové za roli Jeanetty v inscenaci Jedno jaro v Paříži aneb Krvavá Henrieta  Juraji Háderovi za roli Petra v inscenaci Jedno jaro v Paříži aneb Krvavá Henrieta  Janu Říhovi za režii inscenace Jedno jaro v Paříži aneb Krvavá Henrieta  Divadlu Stodola za inscenaci Jedno jaro v Paříži aneb Krvavá Henrieta.

 Ladislavu Langrovi za výpravu k inscenaci Radúz a Mahulena  Divadelní společnosti Jablonský za kolektivní herecký a hudební výkon v inscenaci Proč muži neposlouchají a ženy neumějí číst v mapách.

 Zvláštní cena Divadelnímu souboru Třeštíci při ZŠ Třešť za přínos do programu TDJ s pohádkovou inscenací Čarodějné námluvy.

Třešťské divadelní jaro 2022: čestná uznání (výběr)

 Odborná porota TDJ 2022 udělila dvě desítky čestných uznání.  Mimo jiné:

 Milanu Fugasi Pinderovi za roli Eduarda v inscenaci Třikrát do černého * Vítězslavu Procházkovi za roli Bruna v inscenaci Třikrát do černého (oba DS Jana Lišky při TJ Sokol Třešť).

 Divadelnímu souboru Zmatkaři Dobronín za inscenaci Podnebí.

Diskuze k článku

Nový komentář

Reklama
14.04.2024 KulturaPříběh se jí rozvíjí při procházkách s buldokem

„Cílem bylo napsat lehké odpočinkové a možná i úsměvné čtení především pro dámy. Vím ale, že knížku čtou se zaujetím i pánové,“ říká ke své knize Sólo pro motýly Petra ...

Komentáře (0)
12.04.2024 KulturaČtyři nástrojové koncerty zazní během jediného večera

Hned čtyři stěžejní nástrojové koncerty zazní během jednoho večera v podání mladých sólistů, členů Filharmonie G. Mahlera Jihlava. Stane se tak 14. dubna při Jarním koncertu nazvaném ...

Komentáře (0)
12.04.2024 KulturaDělat věc na kšeft, to je začátek konce, podtrhuje umělecký šéf Horáckého divadla

Klasické drama Johna Steinbecka, dokumentární komedii o okolnostech založení a dalším směřování jihlavské hokejové Dukly, původní komedii o úřednici, která kvůli ezoterice „odkláněla“ ...

Komentáře (0)
11.04.2024 KulturaOrel mořský se vrátil zpět do přírody

V polovině loňského července našli v lokalitě hornocerekvického lomu tři chlapci vyhladovělé mládě orla mořského. I přes profesionální péči se zdravotní stav orla komplikoval, nakonec ...

Komentáře (0)
11.04.2024 KulturaPříznivci zachování staré tělocvičny nabídli městysi bobrovky na střechu

Jak JL už dříve informovaly, byl dřevěný objekt bývalé tělocvičny nad školním areálem ve Stonařově v srpnu 2023 Ministerstvem kultury ČR nepravomocně prohlášen za památkově chráněný. ...

Komentáře (0)
10.04.2024 KulturaJednašedesátá ochotnická Třešť dostála pověsti přehlídky s vysokou návštěvností

Vícedruhovou krajskou přehlídku TDJ hostil od 15. do 23. března Kulturní dům v Třešti. S tradicí od roku 1961 jde o jednu z nestarších divadelních přehlídek ochotnického divadla v republice. Festival ...

Komentáře (0)
09.04.2024 KulturaPo třiceti letech ožije na plátně kina Podskalák s Hašlerovými šlágry

Tradiční polenský divadelní spolek Jiří Poděbradský připravuje na úterý 9. dubna vzpomínkový večer. Jeho hlavním bodem bude přesně po třiceti letech projekce záznamu premiéry největší ...

Komentáře (0)
08.04.2024 KulturaSwingař z Carnegie Hall zazpívá s jihlavskou Melodií

Původem telčský swingový zpěvák Jan Smigmator bude 6. dubna hostem dvou koncertů Jihlavského smíšeného pěveckého sboru (JSPS) Melodie na jevišti Horáckého divadla v Jihlavě. Koncerty ...

Komentáře (0)
07.04.2024 KulturaNávod, jak se potěšit

REGION - Vydal jsem si ji pro radost, tvrdí náš novinářský kolega Antonín Zvěřina z Jihlavských listů. Knížečka Básničky a jiné v sobě skrývá téměř čtyři desítky textů, většinou ...

Komentáře (0)
06.04.2024 KulturaZelenkova Elegance molekuly míří z Dejvic i do kin na Vysočině

Také kina po celé Vysočině se připojí 7. dubna od 19 hodin k přímému přenosu divadelního představení z Dejvického divadla v Praze Elegance molekuly. Letošní „dejvická“ projekce po ...

Komentáře (0)
05.04.2024 Kultura Výprava ze školy Havlíčkova si užila hudební zážitek v Rudolfinu

Také letos se žáci ZŠ Havlíčkova Jihlava vypravili do Prahy, aby se zapojili do vzdělávacích programů České filharmonie. Podle pedagožky Aleny Hromádkové je tato aktivita žáků jihlavské ...

Komentáře (0)
04.04.2024 KulturaZelené prasátko a Je to, jak to je, De Facto Mimo hraje v DIODu

Jihlavské divadelní studio De Facto Mimo (DFM) v dubnu dvakrát uvede své inscenace v sále domovského divadla DIOD. Nejprve uvedou dramatik, režisér a herec Martin Kolář a spol. 7. dubna od ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net