Frank Fang

6. 4. 2022

Šanghajští úředníci trvají na pokračování přísné politiky „nulového výskytu covidu-19“. Poté, co oznámili, že více než 25 milionů obyvatel čínské metropole bylo testováno na onemocnění covid-19, nic nenasvědčuje tomu, že by se úřady rozhodly zrušit nařízení o uzavření města.

Podle oficiálního účtu městského úřadu Šanghaje na čínské platformě Weibo, podobné Twitteru, uvedli místní zdravotníci 5. dubna v 8 hodin ráno místního času, že povinný test na nukleové kyseliny podstoupilo 25,66 milionu obyvatel města. Hromadné testování začalo 4. dubna a bylo zaměřeno na všechny obyvatele města.

O několik hodin později se na Weibo objevilo další oznámení, že zdravotníci města navštíví domácnosti těch, jejichž vzorky testů nukleových kyselin měly abnormální výsledky. Obyvatelé těchto domácností budou muset podstoupit další test.

Kromě toho bylo také oznámeno, že město urychlí proces izolace těch, u nichž se potvrdila nákaza virem SARS CoV 2.

Jedním z těch, kteří jsou v současné době v karanténě, je Liou Č‘-min (pseudonym), obyvatel východní části Šanghaje, čtvrti Pchu-tung. V rozhovoru pro The Epoch Times z 5. dubna Liou uvedl, že byl 3. dubna kolem třetí hodiny ranní poslán do místního provizorního karanténního centra, které bylo původně školní ubytovnou. V karanténě se ocitl, kvůli tomu, že byl v úzkém kontaktu s nakaženým spolupracovníkem.

Dodal, že byl ubytován na koleji se třemi ložnicemi spolu s dalšími 15 osobami, včetně žen i mužů. Byl nespokojen s tím, že v pokoji nebylo topení.

Liou dále uvedl, že v místě nebylo stabilní zásobování jídlem, elektřinou a teplou vodou. 3. dubna dostal první jídlo dne až kolem 16. hodiny místního času.

Šanghaj je již více než měsíc těžce zasažena šířením koronaviru ve variantě Omicron. Nárůst počtu případů nákazy přiměl šanghajské úřady, aby 28. března začaly uplatňovat dvoustupňový lockdown, přičemž obyvatelé východních a jižních okresů byli podrobeni čtyřdennímu lockdownu, který skončil 1. dubna a po němž následovaly další čtyři dny lockdownu pro obyvatele západních okresů. Od té doby byly jednotlivé lockdowny prodlouženy až do odvolání.

Na tiskové konferenci 5. dubna prohlásil zástupce generálního tajemníka Šanghaje Ku Chung-chuej, že epidemie ve městě je „mimořádně neradostná“.

Ku Chung-chuej rovněž uvedl, že za předchozích 24 hodin bylo zaznamenáno 13 354 nových případů infekce, čímž celkový počet případů ve městě od března přesáhl 73 000.

Počty nakažených uváděné čínskými úřady je třeba brát s rezervou. Od konce roku 2019, kdy byl wuchanský koronavirus poprvé zaznamenán ve středočínském městě Wu-chan, odborníci a čínští obyvatelé opakovaně namítali, že čínské úřady podhodnocují údaje o počtu nakažených a zemřelých.

Uzavření Šanghaje vedlo k rozsáhlé nespokojenosti místních obyvatel, kteří si stěžovali na nedostatek potravin a léků, nedostatečný přístup k lékařskému ošetření nemocí, které se netýkají covidu-19, a na násilné odebírání dětí rodičům, kvůli jejich umístění do karantény.

Navzdory rostoucímu rozhořčení veřejnosti neprojevila Komunistická strana Číny žádné známky toho, že by se chtěla vzdát své politiky „nulového covidu“, kdy úředníci jdou po každém jednotlivém případu nakažení virem v naději, že se jim podaří virus zcela eliminovat.

Sun Čchun-lan, jeden z vicepremiérů čínského režimu, 4. dubna v Šanghaji podle čínských státních médií prohlásil, že dosažení „nulového cíle [covidu-19]“ by mělo být realizováno „v co nejkratší době“.

Sun rovněž uvedl, že je důležité, aby byl každý obyvatel testován na přítomnost koronaviru.

Čínský režim nasadil v Šanghaji ozbrojenou policii, informovalo o tom 4. dubna Rádio Svobodná Asie (RFA), což je známka toho, že se Peking obává, že by hněv veřejnosti v důsledku vládních nařízení mohl vést k sociálním nepokojům. (zdroj)

V Číně je ozbrojená policie polovojenskou složkou, která podléhá přímo Ústřední vojenské komisi, nejvyššímu vojenskému orgánu čínského režimu.

„Ozbrojená policie přišla 28. a 29. března a v současné době je v okolí mnoho ozbrojených policistů,“ řekl RFA obyvatel Šanghaje s příjmením Feng. „Dříve se drželi při zemi, ale od té doby, co sem přijel vicepremiér Sun Čchun-lan, jsou mnohem otevřenější.“

Čang Ťin, akademik, který žije v západní části Šanghaje ve čtvrti Puxi, řekl RFA, že u bran jeho obytné čtvrti hlídkuje ozbrojená policie.

„U bran naší komunity jsou rozmístěni speciální policisté se zbraněmi, protože starší lidé ze sousedského výboru nedokážou udržet situaci pod kontrolou,“ řekl Čang.

„Bojí se, že v Šanghaji dojde k nějakému incidentu, což by byl velký problém, a tak byli přivoláni, aby udržovali pořádek,“ dodal Čang.

Na této zprávě se podíleli Gu Qinger a Gu Xiaohua.


Poznámka: Nadpis článku byl změněn 7. dubna 2022 ve 2:50.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Nenápadná skupina voličů, která by mohla rozhodnout prezidentské volby v Americe
Nenápadná skupina voličů, která by mohla rozhodnout prezidentské volby v Americe

Mezi protrumpovskými voliči je mnoho těch, kteří v minulosti nikdy nevolili nebo volili jen zřídka, řekl Baris.

Zemi zasáhla geomagnetická bouře nejvyššího stupně, přinesla polární záře
Zemi zasáhla geomagnetická bouře nejvyššího stupně, přinesla polární záře

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně. Uvedl to podle agentury AFP americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA).

Protest bude, shodli se zemědělci. Do Prahy vyjedou 22. května
Protest bude, shodli se zemědělci. Do Prahy vyjedou 22. května

Šéfové zemědělských nevládních organizací, kteří zastupují téměř všechny zemědělce v Česku se dnes shodli, že půjdou opět protestovat do Prahy.

Středoškoláci po úspěchu v soutěži v NASA představili svůj projekt premiérovi
Středoškoláci po úspěchu v soutěži v NASA představili svůj projekt premiérovi

Projekt středoškoláků, který uspěl ve finále mezinárodní soutěže Conrad Challenge v ústředí americké vesmírné agentury NASA v Houstonu, dnes studentský tým představil premiérovi Petru Fialovi.

Moje geniální řešení manželčiných starostí
Moje geniální řešení manželčiných starostí

Moje žena je úžasná. Vstává hodiny před sluncem, medituje, studuje, cvičí, má za sebou celý den v práci, stará se o nemocného otce a pak se stará o domácnost (kterou máme společnou) a pracuje dál.