Milan Kajínek

13. 4. 2022

Vždy si na začátku sledování filmu snažím uvědomit, že každý film není skutečným životem, ale je pouze vyjádřením fantazie a pochopení jeho autorů. Co nám tedy chtějí spisovatelka J. K. Rowlingová, režisér David Yates a scénárista Steve Kloves říci dalším pokračováním série Fantastická zvířata?

Jako malý kluk jsem těžil z nevědomé vrozené schopnosti (později přestala fungovat) vnímat a brát si z toho, co vidím, pouze ty dobré a pozitivní věci. V dospělosti jsem se k tomu přístupu vědomě vrátil a recenzi píšu tak, že vybírám ze snímku dostatek věcí dobrých, dobrých pro diváky.

„I když jsme udělali chyby, velké chyby… důležité je na tom to, že se je můžeme pokusit napravit.“ To jedna z myšlenek, která je hnacím motorem postav nového pokračování nazvaného Brumbálova tajemství.

Spíše než o brumbálových tajemstvích je snímek o něčem jiném.

Je o hodnotě dobra a hodnotě člověka.

Rowlingová a spol. opět představují zlou postavu, tentokrát Grindewalda, jako někoho, kdo se chce vzepřít řádu světa. Přichází s různými temnými způsoby, jak věci deformovat ve svůj prospěch, a získává stále více následovníků. Využívá jejich slabostí, nespokojenosti, hněvu, zármutku nebo touhy po moci, aby je ovládal.

Proti zlu postaví filmoví tvůrci skupinku hrdinů vyzbrojenou řadou ctností, které jim dávají jako nejúčinnější „zbraně“ v boji proti zlu.

Musejí si navzájem důvěřovat a dělat „to, co je správné“ – i když „snadnější“ by bylo nedělat nic nebo to úplně vzdát.

„Všichni se musíme rozhodovat mezi tím, co je správné a co je snadné,“ – to je myšlenka, kterou protkala Rowlingová a spol. celou kouzelnickou ságu už od Harryho Pottera.

Spletitý děj zamotává hlavu i samotným divákům, kteří netuší, jak celá věc dopadne, zda se Grindewald ocitne v čele kouzelnického světa a povede všechny do zkázy, nebo zda dokáže malá skupinka s nasazením vlastních životů běh věcí zvrátit.

Samozřejmě do snímku tým autorů opět zapracovává humorné scény, kterým vévodí mudlovský pekař v podání Dana Foglera. Fogler skutečně dokáže ztvárnit otevřenou upřímnost a bezelstnou dobrotu. A tento charakterový rys mu dala Rowlingová a spol. jako „největší zbraň“. Nese s sebou také největší vtip, který vás mnohokrát potěší a rozesměje.

Brumbálova tajemství jsou vlastně chyby, strašné a méně strašné chyby z mládí. Chyby z poblouznění, arogance, hněvu a pošetilosti, které se nyní pokusí napravit. Co nám tím filmoví tvůrci asi chtějí říci?

Během celé kouzelnické ságy učí Rowlingová děti, jakou hodnotu má přátelství, loajalita, věrnost a odvaha postavit se za dobro. A tak ani teď nenechala svoji vymyšlenou postavu Brumbála, aby vše dokázal zvládnout sám, nedokáže své chyby napravit sám. Nejenom technicky, ale i ve svém srdci potřebuje někoho, kdo mu řekne, ať jde dál, aby se snažil.

Celkově Rowlingová a spol. v příběhu vzkazují divákům malým i velkým, že upřímnost a dobrota jsou hodnotami našich bytostí. Že čisté srdce bylo vždy výsadou velkých vůdců, ve spravedlivých dobách minulosti, které jsou kořeny současnosti.

(WarnerBros)

Jeden charakter (postava) s tímto ideálem úzce souvisí. Je to Yusuf Kama, kterého hraje William Nadylam. Tato postava reprezentuje lidského ducha, který se opírá o kořeny prastaré školy, kořeny tak hluboké, že na ně nedosáhne ani Grindewald. William Nadylam je v tomto směru skutečně génius, protože dokáže tyto niterné věci zobrazit ve své tváři, aniž by řekl jediné slovo.

Jasně vidíte, že s jeho srdcem není možné pohnout, že cítí nesmírně hluboké a v čase vzdálené kořeny a že se nikdy nebude chtít přiklonit na stranu zla, i když vstoupí „přímo do jeho chřtánu“.

Jenom ten laskavý člověk s čistým srdcem je ten, před kým svět dobrovolně poklekne, a jenom ten zlý si pokleknutí musí vynutit – úskoky, lží, strachem a klamem. A to je asi to, co nám filmoví tvůrci chtěli v třetím dílu kouzelnické ságy naznačit.

Zkuste napravit, co jste neudělali dobře, snažte se, má to cenu, a když to zkusíte, zasluhuje si to úctu a možná se nakonec věci obrátí k lepšímu.

FiImová zápletka

Albus Brumbál, profesor ze školy v Bradavicích, se musí postavit vzestupu mocného temného kouzelníka Gellerta Grindelwalda, který je na cestě k převzetí moci nad kouzelnickým světem. Protože není schopen ho zastavit sám, pověří mladého Mloka Scamandera, aby vedl neohrožený tým, který ho má zastavit.

Skupinka kouzelníků, čarodějek a jednoho chrabrého mudlovského pekaře se vydává na nebezpečnou misi, kde potkávají stará i nová fantastická zvířata a konečně se střetnou i s rostoucí armádou Grindelwaldových následovníků.

Brumbál se snaží držet stranou, ale nakonec se možná bude muset i on zapojit do hořící bitvy mezi dobrem a zlem.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.