Stella Zázvorková by slavila 100 let. I když prožila tragédie, na život nezanevřela

 Celebrity 
14. dubna 2022 14:35 / René Černý
  0
📷
9 fotografií v galerii
Stella Zázvorková by oslavila 100. narozeniny Česká televize / volný zdroj foto
Nikdy nehrála přímo velkou hlavní roli, přesto všude, kde se objevila, zazářila. Stella Zázvorková by právě dnes slavila 100. narozeniny. Celý život dělala čest svému jménu, byla opravdu hvězda, jak znělo v překladu její jméno.

Zázvorková se narodila 14. dubna 1922 v Praze. Zemřela, když jí bylo 83 let, a sice jen měsíc a čtyři dny po narozeninách. Doma ve svém bytě v pražské Velvarské ulici. V domě, kde bydlela svého času celá plejáda velkých jmen, včetně Miroslava Horníčka, Hany Hegerové nebo Květy Fialové.

"Tohle je herecký dům, který jsme si z části postavili jako zaměstnanci Městských divadel pražských svépomocí. A já jediná tu bydlím celou tu dobu," říkávala za svého života herečka. 

Málokdo možná tuší, že Zázvorková byla nesmírně vzdělaná, sečtělá a ovládala asi čtyři nebo pět světových jazyků. Měla ráda chytré lidi, ale taky humor, dobré jídlo a pití. A ač neprožila zrovna veselý život, nikdy nezanevřela na lidi a na svět.

"Stellinka byla úžasná, bylo to sluníčko. Měla své dny, to ano, ale jinak to byla úžasná ženská, skvělá herečka, kuchařka a kamarádka. Často na ni i na Květušku Fialovou myslím," svěřila se inStory.cz blízká kamarádka, herečka Naďa Konvalinková.

"U Stelly se dělaly dýchánky, večírky, mejdany. Často se nás v tom bytě sešlo i patnáct. Jedlo se, pilo se, povídalo, vzpomínalo. Ona milovala společnost a měla úžasný smysl pro humor," zavzpomínala Konvalinková.

Stella Zázvorková, která měla na svém kontě desítky a desítky rolí, včetně seriálu Arabela, nebo jednoho z posledních filmů Babí léto, zemřela 18. května 2005. Ráno její bezvládné tělo našla v pokoji v jejím malém bytě kamarádka, která o herečku pečovala. Podle tehdejšího vyjádření lékařů ji doslova puklo srdce. Prodělala těžký infarkt a zároveň měla trpět vážným onemocněním krve, které se nerozvinulo tak, jako třeba u mladšího člověka. 

"Poslední dva tři měsíce už to se Stellinkou šlo z kopce. Chřadla, zapomínala, byla unavená a taková bolavá. Nebývalo jí dobře, přesto ještě pracovala. Když jsem se pak dozvěděla, že zemřela, byl to pro mně šok," dodala Konvalinková.

Zázvorková zemřela ve stejném bytě, v němž o více než čtyřicet let dříve spáchala původně demonstrativní sebevraždu Jana Kopecká, dcera Zázvorkové a Miloše Kopeckého. S tím byla herečka vdaná jen krátce. Tehdy 15letá dcera měla nejspíš pocit, že má málo pozornosti a rozhodla se nejspíš matku vystrašit a provést takzvanou demonstrativní sebevraždu. Nejspíš byla přesvědčena, že Zázvorková přijde tak, jako vždy, tedy včas a nejde ji.

Jenomže se Stella tenkrát zdržela v divadle, a pak ještě na chodbě se sousedkou. Když pak přišla domů, byl cítit plyn a dceři už nebylo pomoci. 

"Tehdy přiběhla Stella k nám, že Jana se asi otrávila. Běželi jsme tam s Pavlem. Mezitím někdo volal záchranku, přijel lékař a i když se pokoušeli o resuscitaci, Pavel se na mě podíval a zašeptal, že má kapičku krve u nosu, že je to zbytečné. Bylo to strašné, přesto Stellinka dokázala i pak rozdávat humor a radost lidem. Byla úžasná," vzpomínala za svého života její blízká kamarádka, herečka Květa Fialová.

Zázvorková žádné další děti už pak neměla a ani se nikdy nevdala. Prožila prý pár vztahů, ale žádný netrval déle, než pár měsíců. Jediným příbuzným byl její synovec, architekt Jan Zázvorka, syn jejího slavného bratra. Ten také zdědil po tetině smrti vše - byt, tantiémy i cennosti i chalupu v jihočeském Borotíně.

V bytě dnes bydlí praneteř herečky. Na Stellu můžou její fanoušci zavzpomínat prostřednictvím filmů, inscenací, nebo jí položit kytičku a zapálit svíčku na jejím hrobě v pražském Motole.

Zdroj: Autorský článek.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod