Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Pečlivě vedený, všude čisto, pořádek. To byl obchod s kávou na budějckém náměstí

Jak už název napovídá, dnešní díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko obchodu s kávou firmy Julius Meinl. První prodejna sídlila na rohu náměstí a Krajinské, později byla otevřena druhá, v ulici U Černé věže. Víte, kdy byla v Budějcích otevřena jedna z prvních pražíren? A první samostatná kavárna?

Na snímku ze dne 11. září 1925 z archivu rodiny Vlášků jsou pro fotografa shromážděni zaměstnanci filiálního obchodu s kávou firmy Julius Meinl. Byl to obchod v domě na rohu náměstí a Krajinské. Pečlivě vedený, všude čisto, pořádek. Vlevo stojí asi obchodvedoucí sledující fotografa. Jaroslav Vlášek stojí u pultu u vah, na fotografa se nedívá. Po vyučení u Meinlů si Vlášků pořídili obchod kávou a pražírnu kávy na Rudolfovské plus hostinec U Vlášků v domě na rohu Lipenské. Později až do znárodnění sídlili na Pražské.

Není přesně zjištěno, kdy se Meinl objevil ve městě, přibližně to bylo před rokem 1900. Ve 30. letech za 1. republiky, kdy se ve městě velmi kafovalo, přičemž se náruživě kouřilo, si Meinl otevřel druhou prodejnu v ulici U Černé věže. Málo se ví, že Julius Meinl se narodil v rodině pekaře dne 10. dubna 1824 v Kraslicích, vyučil se v Praze u strýce obchodu s barvami a zemřel dne 24. prosince 1914. Od roku 1954 je ve Vídni na Am Graben, ulice Julius Meinl – Gasse.

Jednu z prvních pražíren kávy si na rodu náměstí a Divadelní zařídil v roce 1848 Vincenc Brandner. To však nebyl obchod jen na kávu, ale široký sortiment osadnického a koloniálního zboží. K rozmachu prodeje kávy ve městě přispěla nová tabáková továrna. Totiž správně hustá atmosféra se docílí, když se nad kafaři líně povaluje nikotinový oblak. Rychle vznikaly kavárny. Těžko se to hledá, živnostenské adresáře nejsou, nebo je všechny nemám. Asi první samostatná kavárna byla již před rokem 1881 U Černé růže v Piaristické ulici. Svědčí o tom avízo ze srpna 1881:  

„Pokládám si za čest velectěnému obecenstvu oznámiti, že kavárenskou živnost v domě U Černé růže po svém zesnulém manželi dále povedu. Se vší úctou Marie Gruberová.“ U Černé růže byl markerem Jan Zeman, rodák lišovský, který rok poté 1882 založil vlastní kavárnu ve Vídenské ulici. Druhou slavnou firmou na kávu a její pražení na náměstí byla pražská firma Karel Kulík. Ještě dnes se namane - koupím si něco k jídlu u Kulíků. Jenže už tam nejsou. Karel Kulík se narodil v roce 1861v Plzni, zemřel roku 1944. První ochod si zařídil v Praze na Ovocném trhu v roce 1899

Julius Menl začal ve Vídni v roce 1862 prodávat zelená zrnka kávy. Pak začal pražit na domácím sporáku. Ve vzpomínkách uvádí, že zrnka občas spálil. Časem se v Evropě vystihla optimální teplota při pražení kávy. Nejčastěji se káva praží při teplotě 225°C, kdy jsou zrnka středně tmavě hnědá. Ve Vídni se používala teplota 230°C, ale to už má kafe lehce připálenou chuť, i když jak pro koho, ve Vídni to bylo normální. Ve Francii se pražilo na 240°C, což je dost, ale káva se ochucovala, takže se hořkost rozložila. Znalci poznají podle vůně na kolika stupních Celsia se pražilo.

Tito znalci zpochybňují přidávání do kávy rumu, mléka, šlehačky pod. Při kávě lze leccos obchodního dohodnout. Co se dohodlo v kavárně U Černé růže, platilo, na to nepotřebovali právníky. Naskočí vzpomínka na základní školu, kdy učitelé rádi uváděli, že plantážníci v Brazilii již naloženou kávu na lodích sypali do moře.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv rodiny Vlášků

Štítky Drbna historička, historie, Jan Schinko, káva, Julius Meinel, obchod, Julius Meinl, kavárna, Černá věž, Vídeň, České Budějovice, Praha, Marie Gruber, Ján Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Pečlivě vedený, všude čisto, pořádek. To byl obchod s kávou na budějckém náměstí  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.