Dva tisíce květů tvoří letošní Tulipománii, vonět budou v celém zámku

  16:36
Dva tisíce řezaných tulipánů různých barev, odstínů a čtyřiceti odrůd teď zdobí komnaty i Salu terrenu na zámku v Buchlovicích na Uherskohradišťsku. Z holandské burzy dorazily v kamionu ve speciálních plastových boxech před čtyřmi dny. Výstava trvá až do Velikonočního pondělí.

Na zámku v Buchlovicích bude k vidění na dva tisíce květů tulipánů (duben 2022) | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Jsou smetanově bílé, žíhané, temně červené, bledě růžové, klasicky červené, jarně žluté, se žlutým okrajem i netradičně fialovým středem. Po dvouleté přestávce zapříčiněné covidovými opatřeními mohou návštěvníci znovu obdivovat tulipány v­ rámci oblíbené Tulipománie.

Letošní zámecká přehlídka ukazuje oblíbené odrůdy i novinky. Navíc je bohatší díky pozdějšímu termínu Velikonoc, ke kterým je vždy směřovaná.

Výstava tulipánů na buchlovickém zámku. (duben 2022)

„Velikonoce jsou pohyblivé svátky a my při burze můžeme vybírat vždy z odrůd, které zrovna v tu dobu nakvétají. A vzhledem k­tomu, že různé odrůdy nakvétají v různou dobu, tak u nás pokaždé vidí návštěvníci něco jiného,“ poukázala kastelánka zámku Ivana Šupková.

„Tentokrát je to bohatší, protože už tady máme vrcholnější jaro.“

Většina tulipánů pochází z Nizozemí. Ale i kdyby je vypěstovali jinde, sejdou se na velké holandské květinové burze, kam v klimatizovaných kamionech putují rostliny z celého světa. Během minuty se tady prodají tisíce květin.

Burza sídlí jen pár kilometrů od Amsterodamu. I český velkoobchod, u kterého zámek nakupuje, si právě tam v online prostředí vybírá odrůdy, jež budou za měsíc připravené k prodeji. Do Buchlovic se podařilo například přivézt jednu českou odrůdu, smetanově bílou Antracitu.

„My jsme nesmírně úspěšná země, co se šlechtění tulipánů týče,“ upozornila vedoucí metodického centra zahradní kultury v Kroměříži Lenka Křesadlová, která na zámku v Buchlovicích pomáhala s­ výzdobou a aranžemi. „Například odrůda Gavota, také česká, byla ve své době v desítce nejpěstovanějších tulipánů v Holandsku. Přitom šlechtění je práce na několik generací.“

Květinové vazby najdou návštěvníci v každém zámeckém pokoji. V­ Sale terreně si jednotlivé odrůdy mohou prohlédnout zblízka.

„Spoustu lidí možná překvapí, že tulipány nepocházejí z Holandska, ale z východních asijských stepí. Pravdou ale je, že v této zemi mají výborné podmínky pro pěstování díky přímořskému klimatu,“ vysvětlila Křesadlová.

Tulipán roste dokonce i poté, co jej zahradník ustřihne a dá do vázy. „Pak si někteří návštěvníci myslí, že tady máme zvadlé tulipány, ale ony jen dorůstají, mění tvar a táhnou se za světlem,“ upozornil Šupková.

Výstava v Sale terreně je přístupná od 9 do 17 hodin.

Autor: