Šest branek a další triumf. Češi zůstávají v přípravě na MS stoprocentní

Foto: Jan Beneš, Český hokej

14. dubna 2022, 19:27

Ondřej Mach

Česká reprezentace oslavila jubilejní 2000. zápas v historii vítězstvím proti Německu. Na chomutovském ledě se gólově prosadila hned šestkrát, hosté korigovali skóre až dvěma slepenými trefami v závěru.

Trenér Kari Jalonen do sestavy zařadil několik nových tváří: v obraně naskočili David Sklenička, Libor Zábranský a David Jiříček, vepředu potom útočník Jiří Smejkal. Mezi tři tyče se po jednozápasové odmlce postavil Štěpán Lukeš. 

A v úvodu první části neměl mnoho práce, to samé ovšem platilo o jeho německém kolegovi na opačném konci kluziště. Češi měli opticky mírnou převahu, jejich občasné pasáže v útočném pásmu ale k větší šanci nevedly. 

Změnit se to na konci 7. minuty podařilo Smejkalovi, který však přihrávku Černocha nedokázal usměrnit do branky. Hosté každopádně odpověděli stejnou mincí – zblízka bekhendem nebezpečně pálil Karachun. 

Slušně zaplněná Rocknet Aréna si mohla poprvé radostně zakřičet v čase 9:41. Po přihrávce Černocha zpoza branky mířil z mezikruží bez přípravy přesně obránce Jakub Krejčík – 1:0. 

Ze hry uběhlo pouze 99 vteřin, když národní tým svému soupeři odskočil na rozdíl dvou branek. První trefy v reprezentačním dresu se dočkal další hráč, mladý útočník Adam Klapka po spolupráci se Zdráhalem a následném úniku vymetl pravý růžek Treutleho klece – 2:0. 

Podobně jako v předchozích kláních hýřili Češi aktivitou, jejich rychlý přechod do útoku dělal Němcům problémy. Navýšit domácí náskok mohli ještě před první sirénou Blümel nebo Flek, v obou případech byl ale Treutle pozorný. 

Herní obraz se příliš nezměnil ani potom. Národní tým předvedl drtivý nástup do prostředního dějství a mezi 23. a 24. minutou zasadil hráčům v černých dresech další dva údery. 

Nejprve po faulu Fleischera zužitkoval první početní výhodu: na konci přesilovkového ťukesu stál Jiří Černoch, proti jeho ráně z levého kruhu se Treutle nestačil včas přesunout – 3:0. 

O necelou minutu a půl později pak nahrávku v útočné zóně obdržel Blümel, zasekl a hezky našel rozjetého Petra Holíka. Lídr brněnské Komety už relativně bez problému trefil odkrytou klec – 4:0.

Kolem poloviny základní hrací doby převzalo iniciativu Německo. Obranný val domácích ale vydržel, zejména tedy zásluhou jistého Lukeše. Český gólman po veskrze klidné první třetině musel vytáhnout několik těžších zákroků. 

Pátá, právě teď odbila...

Ve 45. minutě zněla chomutovským zimákem oblíbená písnička a zasloužil se o to Patrik Zdráhal. Rychlonohý forvard zaujal parádním sólem, na jehož konci poslal puk do šibenice německé klece – 5:0. 

Náš západní soused ale zdánlivě ztracený souboj nezabalil. Brankáře Lukeše o první nulu v reprezentačním dresu připravil zadák Fabio Wagner, který zakončil pohlednou kombinaci hostujících borců – 5:1. 

Druhá gólová radost Německa následovala záhy. Přesilovou hru využil díky poněkud nešťastnému odrazu od zadního mantinelu Daniel Schmölz a z bezprostřední blízkosti doklepl kotouč za Lukešova záda – 5:2. 

Další inkasovaná branka vlila českým hráčům krev do žil, odčinit svůj předchozí prohřešek se pěknou individuální akcí pokusil Blümel. Skóre se přece jenom ještě jednou měnilo v 54. minutě. 

Češi svého protivníka zamkli v pásmu a jejich rejdění kolem německé klece vyústilo v šestý zásah. Mezi střelce se po přesném střeleckém pokusu od pravé tyče zapsal také karlovarský Jakub Flek – 6:2.

Národní tým tak pod finským koučem Karim Jalonenem opanoval i třetí střetnutí v probíhající přípravě před mistrovstvím světa ve Finsku. Odveta proti stejnému soupeři je na programu hned v pátek od 15 hodin.

ČESKO – NĚMECKO 6:2 (2:0, 2:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 10. Krejčík (Černoch, Fridrich), 12. Klapka (Zdráhal), 23. Černoch (Blümel, Jiříček), 24. Holík (Blümel, Jordán), 45. Zdráhal, 54. Flek (Smejkal, Kodýtek) – 47. Wagner (Volek, Blank), 49. Schmölz (Höfflin).
Rozhodčí: Pešina, Pražák – Brejcha, Zíka.
Vyloučení: 3:2.
Využití:
1:1.
Nejlepší hráči: Matěj Blümel – Taro Jentzsch.
Střely na branku: 26:24.
Diváci: 3 852.
Česko: Lukeš – Jordán, Ščotka, Krejčík, Zábranský, Sklenička, Jiříček, Kaňák, Budík – Blümel, Holík, Cienciala – Fridrich, Černoch, Beránek – Flek, Kodýtek, Smejkal – Zdráhal, Hladonik, Klapka. Trenér: K. Jalonen.
Německo: Treutle – Bender, Ankert, Münzenberger, Fohrler, Wagner, Hüttl, Rogl, Huss – Höfflin, Pietta, Soramies – Schmölz, Fleischer, Braun – Karachun, Blank, Jentzsch – Rutkowski, Pfaffengut, Volek. Trenér: Söderholm.

Další zápasy Česka na Euro Hockey Challenge

Pátek 15. dubna:
15:00 Česko – Německo (Chomutov)

Čtvrtek 21. dubna:
17:30 Slovensko – Česko (Spišská Nová Ves)

Sobota 23. dubna:
15:00 Slovensko – Česko (Trenčín)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz