Z INEOS Grenadiers jde v posledních dnech docela strach. Britská sestava v minulém týdnu vyhrála klasiku Amstel Gold Race, dvě etapy na Okolo Baskicka a také celkové pořadí a v tomto týdnu přidala triumf na Brabantském šípu. A zapomenout nemůžeme ani na druhé místo na monumentu Kolem Flander. Nejbohatší stáji světa se daří na všech frontách a proto má velké ambice před královnou klasik.

INEOS se rozhodl nominovat hned několik závodníků s potenciálem zaskočit soupeře. Tom Pidcock, vítěz Roubaix v juniorech i v kategorii U23, zůstane opět doma, debut mezi profesionály se dále odsouvá a bude se připravovat na ardenské klasiky. Do sedmičlenného výběru se dostali jiní závodníci ve špičkové formě. Předně je to Dylan van Baarle, druhý muž Kolem Flander a současný vicemistr světa. Van Baarle má dlouhé a těžké závody rád, patří mezi širší okruh nejlepších klasikářů a nepochybně bude chtít konečně vyhrát velkou jednorázovku.

Van Baarle je expertem na překvapivé úniky daleko před cílem. Díky nim uspěl loni ve Flandrech na světovém šampionátu, i před téměř dvěma týdny na Ronde. Dlouhé úniky bývají na Roubaix často úspěšné, jezdci se po celodenních únicích pravidelně umisťují na stupních vítězů. Vysokému Nizozemci by mělo Roubaix teoreticky vyhovovat víc než Flandry, jenže ve skutečnosti je to přesně naopak. Na Flandrech byl už pětkrát v první desítce, na Roubaix nejlépe 16. a pravidelně dojíždí kolem dvacátého místa. Znamená to, že nebude hlavním trumfem INEOSu? 

Veřejnost, novináři a fanoušci nejvíc očekávají něco velkého od Filippa Ganny. Dvojnásobný mistr světa v časovce má s Roubaix docela bohaté zkušenssti, mezi profesionály sice jel pouze dvakrát a ani jednou v popředí, poprvé dojel po limitu a před dvěma lety vzdal, ale také je vítězem Paříž - Roubaix Espoirs z roku 2016. Vzhledem k jeho výkonnosti a tempařským schopnostem by měl patřit k nejlepším, jenže potřeba jsou i zkušenosti a Ganna se doposud dlouhým klasikám spíše vyhýbal. Na závod se připravoval na dráze, což zní bizarně, ale možná to bude fungovat. Zdá se být zrozený pro velké vítězství na Pekle severu, stejně jako jeho krajané Francesco Moser, Franco Ballerini nebo Andrea Tafi. Jenže o tom musí přesvědčit i na pavé.

Zkušeností na rozdávání má Michal Kwiatkowski, jenže ani on se na Roubaix zatím moc nepředvedl. Startoval totiž pouze jednou, v loňském blátivém ročníku. Dokončil na 70. místě, ale letos má lepší formu a prašný závod by mu měl také vyhovovat mnohem víc. Po vítězství na Amstelu zažil špatný den na Brabantském šípu, ale před Roubaix ho to snad nepoznamená. Navíc v Belgii nebyl ani potřeba, protože INEOS měl v čelní skupině hned trojici jezdců, z nichž dva se představí i na severu Francie. Vítěz Magnus Sheffield má před sebou velkou budoucnost, ale je možné vyhrát 257 kilometrů dlouhý monument v 19 letech? Spíše ne.   

Také Ben Turner bude na Roubaix debutovat. Dvaadvacetiletý britský cyklokrosař letos na jaře září v roli klíčového domestika. Mezi profesionály jezdí prvním rokem, ale působí vyzrále a byl u úspěchu Van Baarleho na Ronde a u vítězství Kwiatkowského na Amstelu a Sheffielda na Brabantském šípu. I na Roubaix bude plnit úkoly domestika, stejně jako Luke Rowe a Cameron Wurf. 

INEOS Grenadiers nemá v sestavě žádného vyloženého favorita, žádného Mathieu van der Poela, ale má mimořádně vyrovnanou sestavu, která kolektivně možná i předčí Jumbo - Visma, Alpecin - Fenix, Quick-Step Alpha Vinyl, Trek - Segafredo a další favorizované týmy.