Češi pod Jalonenem válí. Porazili i Německo, v přípravě ho zdolali 6:2

Sport ČTK Sport, ČTK
14. 4. 2022 20:04
Čeští hokejisté i potřetí v přípravě na mistrovství světa ve Finsku pod novým koučem Karim Jalonenem uspěli. V Chomutově v duelu Euro Hockey Challenge porazili Německo 6:2. Vítězstvím oslavili jubilejní 2000. zápas v historii české a československé reprezentace.
Čeští hokejisté oslavili další vítězství
Čeští hokejisté oslavili další vítězství | Foto: Lukáš Caha

O branky vítězů se postarali obránce Jakub Krejčík a útočníci Adam Klapka, Jiří Černoch, Petr Holík, Patrik Zdráhal a Jakub Flek. Brankáři Štěpánu Lukešovi sebral čisté konto ve 47. minutě za stavu 5:0 bek Fabio Wagner a následně v přesilové hře snížil Daniel Schmölz na 2:5.

Jalonen tak uspěl v souboji s finském krajanem na lavičce Německa Tonim Söderholmem, který má po svém boku i asistenty Raima Helminena a Petteriho Väkipartu.

Jalonenův asistent Libor Zábranský starší poprvé z lavičky národního týmu sledoval počínání svého syna Libora a stali se první takovou rodinnou dvojicí v historii české hokejové reprezentace.

Němci nastoupili i Maciejem Rutkowským z Krefeldu, který doplnil nominaci spolu s dalším útočníkem Danjem Leonhardtem ze Salcburku. Tým naopak opustil Julian Napravnik z Minnesota State University.

První velká šance se rýsovala českému týmu až v sedmé minutě, ale Černochova přihrávka v přečíslení na Smejkala neprošla. Na druhé straně se dostal k dorážce Karachun, bekhendem Lukeše nepřekonal. V čase 9:41 domácí otevřeli skóre. Černoch našel zpoza branky mezi kruhy Krejčíka, který prostřelil Treutlea.

Za 99 vteřin vedl Jalonenův výběr už o dvě branky. Klapka se trefil z pravého kruhu na lapačku německého gólmana a v druhém reprezentačním utkání dal první branku.

Ve 23. minutě při Fleischerově vyloučení zakončil kombinaci po Blümelově přihrávce z levého kruhu Černoch. Další příležitost měl Cienciala a 72 vteřin od třetí branky se radovali Češi znovu. Blümel po šikovné otočce na levém kruhu našel rozjetého Holíka, který upravil na 4:0.

Ve 28. minutě Lukešovi propadla Hussova střela mezi betony, ale stačil puk přikrýt před dotírajícími Jentzchem a Pfaffengutem. Potom český gólman vytěsnil i Karachunovu střelu. Němci se ubránili při Münzenbergerově trestu a přesilovku zkrátil faulem Jiříček.

Na začátku třetí třetiny čelil Lukeš úspěšně sérii střel. Ve 45. minutě po vhazování ve vlastním obranném pásmu předvedl Zdráhal sólo přes celé hřiště a z levého kruhu zařídil pětibrankový náskok. Za 77 sekund se dočkali branky i Němci. Volek našel volného Wagnera a Lukeš kapituloval.

Ve 49. minutě při Blümelově vyloučení se hosté radovali opět po Schmölzově efektním zakončení s hokejkou mezi nohama. Treutle si poradil s Blümelovou možností. V čase 53:50 našel před Smejkal před brankou volného Fleka, který uzavřel skóre.

Odveta se bude hrát v pátek od 15:00 opět v Chomutově.

Zápas Euro Hockey Challenge v Chomutově:

Česko - Německo 6:2 (2:0, 2:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 10. Krejčík (Černoch, Fridrich), 12. Klapka (P. Zdráhal), 23. Černoch (Blümel, Jiříček), 24. P. Holík (Blümel, Jordán), 45. P. Zdráhal, 54. Flek (Smejkal, Kodýtek) - 47. Wagner (Volek, Blank), 49. Schmölz (Höfflin). Rozhodčí: Pešina, Pražák - Brejcha, Zíka. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:1. Diváci: 3852.

Česko: Š. Lukeš - Ščotka, Jordán, L Zábranský ml., Krejčík, Jiříček, Sklenička, Budík, L. Kaňák - Cienciala, P. Holík, Blümel - O. Beránek, Černoch, Fridrich - Smejkal, Kodýtek, Flek - Klapka, Hladonik, P. Zdráhal. Trenér: Kari Jalonen.

Německo: Treutle - Ankert, Bender, Fohrler, Münzenberger, Hüttl, Wagner, Huss, Rogl - Soramies, Pietta, Höfflin - L. Braun, Fleischer, Schmölz - Jentzsch, Blank, Karachun - Volek, Pfaffengut, Rutkowski. Trenér: Toni Söderholm.

 

Právě se děje

Další zprávy