Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na úklidu Jablonce se podílejí vězni z Rýnovic i dobrovolníci. Zapojit se mohou také ukrajinští uprchlíci

S jarním úklidem v Jablonci nad Nisou pomáhají od minulého týdne vězni z tamní Věznice Rýnovice. Zatím uklízeli ve čtyřech lokalitách, kde odpadky naplnili desítky pytlů. Do úklidu se mohou zapojit i ukrajinští uprchlíci, radnice pro ně zavedla dobrovolnickou službu.

Dobrovolníci pracují bez nároku na odměnu, město jim poskytuje pouze stravu, přesto je podle mluvčí magistrátu Jany Fričové zájem velký.

„Rozhodli jsme se využít pozitivních zkušeností z organizování veřejné služby. Naším cílem je pokusit se zajistit jarní úklid města využitím dobrovolnické služby. V praxi to bude tak, že magistrát po dobu maximálně tří měsíců zapojí do úklidu města zhruba 40 dobrovolníků, každého maximálně na čtyři hodiny denně," doplnil tajemník magistrátu Marek Řeháček.

Projekt podle něj umožnil zapojit nejen pracovníky, kteří ve městě v minulosti působili v rámci veřejně prospěšných prací (VPP) nebo veřejné služby, ale například také ukrajinské uprchlíky. Těch je ve městě už přes tisíc.

Uklízí se především zatížené lokality

Každý dobrovolník má uzavřenou dobrovolnickou smlouvu, činnost zajišťuje kancelář tajemníka, lokality k úklidu navrhuje technický odbor, spolupráci s uprchlíky pak zajišťuje odbor sociálních věcí a zdravotnictví.

„O dobrovolnickou činnost je zatím velký zájem; v prvním týdnu uklízí město již okolo 20 dobrovolníků a zájem projevují i další. Uklízet se budou zejména zatížené lokality, uklizené je už okolí přehrady nebo kolem autobusového nádraží," řekl náměstek primátora Milan Kouřil. Uklidit je podle něj třeba i na hřbitovech, kolem škol nebo domů s pečovatelskou službou.

Vězni možnost úklidu vítají

Bez nároku na odměnu uklízejí ve městě také vězni, kteří většinou pracují ve skupinkách po pěti. Uklidili už schody od Turnovské ulice ke stadionu Střelnice, stráň za kontejnery v Pivovarské ulici a v Srnčím dole nebo sídliště Žižkův Vrch.

„Odsouzení pracují pro město a další organizace bez nároku na odměnu, přesto je o možnost opustit alespoň na chvíli brány věznice velký zájem. Těchto brigád se nemůže zúčastnit každý, záleží především na jejich chování během výkonu trestu, charakteru a délce trestné činnosti," uvedla mluvčí věznice Monika Králová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, věznice, uprchlíci, úklid, Jablonec nad Nisou, uprchlík, Rýnovice, magistrát, Marek Řeháček, Milan Kouřil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na úklidu Jablonce se podílejí vězni z Rýnovic i dobrovolníci. Zapojit se mohou také ukrajinští uprchlíci  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.