Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

Brazílie je blízko k přijetí nového rozsáhlého zákona o kryptoměnách

Publikováno
Brazílie je blízko k přijetí nového rozsáhlého zákona o kryptoměnách
Zdroj: pixabay.com

Brazílie je na cestě k vytvoření jednotné legislativy pro Bitcoin a kryptoměny. Pokud půjde vše podle plánu, k uzákonění dojde do první poloviny roku 2022. Společně se zavedením placení daní v BTC jihoamerická země postupuje stále více vstříc adopci kryptoměn.

V zemi se do nedávna současně projednávaly dva samostatné návrhy zákonů. Jedním z nich byl senátní návrh zákona 3825/19, jenž byl schválen pouze Hospodářským výborem Senátu (CAF). O něco blíže k uzákonění byl sněmovní zákon 4401/21, schválený již Poslaneckou sněmovnou.

Nyní senátor Iraja Abreu zamítl senátní návrh zákona, zatímco sněmovní zákon posunul dál k dalšímu schvalovacímu procesu. Nicméně, aby byl návrh zákona komplexní, zahrnul některá ustanovení ze senátního návrhu do toho sněmovního.

Následující schvalovací proces

V příštím týdnu by měl brazilský prezident Jair Bolsonaro předložit návrh zákona Senátu k hlasování. Pokud zde dojde ke schválení, bude návrh poslán zpět do Poslanecké sněmovny, která se však k návrhu vyjádřila pozitivně. Konečným krokem bude už jen podpis, či naopak vetování prezidenta, k čemuž by, dle předpokladů, mohlo dojít již v průběhu června tohoto roku.

Se zákonodárci aktivně spolupracuje i brazilská centrální banka, jež se snaží o co nejrychlejší přijetí tohoto zákona.

Co Brazílii nový zákon přinese?

Nový zákon osvobodí kryptoměny z působnosti brazilské Komise pro cenné papíry a burzy. Počáteční nabídky mincí však budou spadat pod dohled regulátorů.

Pokud bude návrh zákona schválen, umožní také brazilskému prezidentovi určit federální subjekt odpovědný za stanovení pravidel pro kryptoměny. Prezident bude moci vytvořit nového regulátora, nebo delegovat tuto funkci na národní Komisi pro cenné papíry a burzu (CVM) nebo na Centrální banku Brazílie (BC).

Regulátor bude odpovědný za definování tržních pokynů a stanovení norem v souladu s mezinárodními standardy, aby se zabránilo praní špinavých peněz a jiným nelegálním činnostem.

Návrh také zahrnuje trest odnětí svobody na čtyři až osm let, včetně pokuty pro ty, kdo se dopustí podvodu při poskytování služeb v kryptoměnách.

Dalším bodem je soubor pobídek pro těžaře, jenž by měl motivovat podnikatele v zemi k těžbě. Zákon navrhuje osvobození těžby od zdanění do roku 2029, konkrétně se návrh týká daňového osvobození dovozu čipů ACIS. Podmínkou je však 100% uhlíková neutralita daných společností.

Tento nový návrh zákona si klade za cíl potlačit nekalé aktivity a nelegální činnosti spojené s kryptoměnami a zároveň podpořit tyto digitální inovace v zemi. 

Líbil se vám tento článek?
1
0

Autor

Kryptoměny mi vždy přišly zajímavé a svět blockchainu doslova fascinující, proto jsem se o toto odvětví začala aktivně a blíže zajímat. Jsou to již čtyři roky, co sleduji nejrůznější novinky a fundamentální vlivy, o nichž následně píšu články v několika internetových magazínech. Ráda také monitoruji trhy s digitálními aktivy, dlouhodobě hodluji i investuji do začínajících projektů. Svět kryptoměn může být i nebezpečný, ale zároveň nabízí to, co dosavadní finanční systém nedokáže. Proto věřím, že jsou decentralizované technologie včetně kryptoměn budoucností.

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.