Jak na stěhování bez stresu? Kdy začít a na co nezapomenout

Publikace: 15.04.2022

Říká se, že je lepší vyhořet, než se stěhovat. My vám ukážeme, že to tak být rozhodně nemusí. Pokud začnete s předstihem a vše si pečlivě naplánujete, zvládnete stěhování bez větších problémů. Připravili jsme stručného průvodce, který vám usnadní přípravu, samotné balení i převoz věcí a zabydlení se v novém domově.

Kdy začít s přípravami?

Univerzální návod, jak naplánovat stěhování, neexistuje. Vždy záleží především na tom, v jak velkém bytě nebo domě žijete nyní, kam se přesouváte a kolik věcí máte. Jako první doporučujeme sepsat si minimálně 6 týdnů předem, co všechno bude potřeba udělat, zařídit nebo nakoupit. Podle toho si snadněji stanovíte i rozpočet. Nejpozději s měsíčním předstihem pak začněte se samotným balením.

Zbytečnosti musí pryč

Stěhování bytu je skvělou příležitostí pro revizi nábytku a bytových doplňků, ale i šatníku, kosmetiky nebo hraček. Je přece zbytečné vozit s sebou do nového bydlení to, co už potřebovat nebudete. Vytříděné věci pak můžete prodat, darovat nebo vyhodit, podle toho, v jakém stavu jsou.

Prodej online i offline

V případě prodeje nebo darování za odvoz dnes máte spoustu možností. Nejvíce se osvědčily online platformy jako Sbazar, Vinted nebo Facebook Marketplace. Mezi další možnosti patří kamenné bazary a second handy ve vašem městě. A kdo ví, možná tam naopak najdete nábytek nebo doplňky do nového bytu.

Darujte a vyhazujte správně

Dary pak ocení nejrůznější charity, domovy seniorů, dětské domovy apod. Zbylý nábytek odvezte do sběrného dvora a oblečení, bytový textil nebo hračky bez velkých vad odneste do textilního kontejneru.

Jak na stěhování?
Unsplash

Snězte zásoby

Dále nezapomeňte před stěhováním zpracovat většinu jídla, které máte doma. Je lepší toho převážet co nejméně. Chlazené potraviny by se navíc mohly cestou začít kazit. Možná díky tomu najdete i nějaké zajímavé recepty.

Sbalte si kufr jako na dovolenou

Jakmile budete mít úklid v šatníku a jednotlivých místnostech za sebou, můžete se pustit do balení. Zatím ale máme na mysli balení kufru se základními věcmi, podobně, jako když jedete na dovolenou. Díky takovému zavazadlu nebudete muset neustále něco hledat v krabicích, a tak budou první dny a noci v novém domově zase o něco příjemnější.

Jak naplánovat stěhování?
Unsplash

Pečlivě a do pevných krabic

Nyní přichází čas na balení všeho ostatního – ideálně do krabic, případně do tašek. Krabice se většinou dají sehnat v okolních obchodech zcela zdarma. Jestli je ale plánujete používat i později, můžete si v některém z řetězců s nábytkem pořídit přímo papírové krabice na stěhování. Zpravidla mají víko a snadno se naskládají na sebe. Budou se tedy hodit například na sezónní oblečení, doplňky nebo vánoční ozdoby, které ukládáte do sklepa či komory. Při nákupech pamatujte také na bublinkovou fólii na křehké věci.

Postupně a systematicky

Postupujte místnost po místnosti a všechny věci si rozdělte podle kategorií. Podle toho je pak ukládejte do krabic, které přehledně označte, třeba barevnými štítky. Před uzavřením obsah každé krabice vyfoťte. Velmi vám to ulehčí následné vybalování a hlavně ušetří spoustu času. Navíc vám může pomoci i někdo další, přestože u balení nebyl a váš systém nezná.

A pokud jde o samotné skládání věcí, zkuste šetřit místem, abyste neměli krabic zbytečně moc. Vše, co by se mohlo rozbít, obalte bublinkovou fólií nebo novinami. Případně pomůžou ponožky, ručníky či ložní prádlo.

Stěhování nábytku:pomůcky
Unsplash

Jak sbalit oblečení

Rychlejší i šetrnější bude, když necháte oděvy na ramínkách a v zásuvkách komod. Ramínka s věcmi pak ještě vložte do obalů, aby se na ně zbytečně neprášilo. Další oblečení se vejde do kufrů nebo cestovních tašek, místo pomohou ušetřit vakuové pytle.

Když se rozhodnete pro stěhováky…

Pokud plánujete i stěhování nábytku a domácích spotřebičů, bude lepší využít stěhovací službu. Termín si raději zarezervujte už několik týdnů předem. Abyste nezaplatili zbytečně moc, porovnejte si nabídky všech firem v okolí.

Vše si můžete samozřejmě zařídit sami, stačí si od někoho půjčit dodávku a základní pomůcky na stěhování. Ušetříte tak část peněz, na druhou stranu vás to bude stát čas i úsilí.

Tip redakce:

Čeká vás stěhování domácnosti nebo firmy? Stěhovací firmy na Firmy.cz jsou levné i spolehlivé. Některé vám dokonce nabídnou i stěhování na klíč, což znamená, že váš nábytek demontují, zabalí a znovu zase sestaví!

Stěhování nábytku: cena
Unsplash

Co vám ještě usnadní přepravu

Pro převoz nábytku svépomocí doporučujeme využít stěhovací kříže, kolečka či popruhy na stěhování. S kříži, které mají nosnost až 500 kilogramů a dají se kombinovat s popruhy, běžně pracují i profesionálové. Kolečka a rudlíky se budou hodit hlavně na rovných plochách.

Jen pozor na to, že čím těžší věci povezete, tím hůře se budou ovládat. S popruhy snadno odnesete pračku, ledničku nebo skříně po schodech. Váha těžších předmětů se díky nim lépe rozloží, a vy nebudete muset tolik namáhat ruce ani záda.

Už jen vybalit a je hotovo

Nemusíte-li čekat na kuchyňskou linku nebo nábytek, začněte určitě kuchyní. Budete tak mít nejnáročnější část za sebou a v ostatních místnostech už vám vybalování půjde pěkně od ruky. Stanovte si také nejzazší termín, do kdy všechno dáte na své místo a zároveň i uklidíte nebo vyhodíte. Motivovat vás k tomu může třeba termín kolaudačního večírku.

Stěhování nábytku

Myslete i na formality

Na závěr si ještě připomeňme, že ke stěhování patří také několik formalit. Pokud budete v podnájmu, čeká vás o něco méně „papírování“ než u vlastního bydlení. Počítejte s vypovězením původní nájemní smlouvy a podpisem smlouvy nové, změnou doručovací adresy a případně i trvalého bydliště. Vlastníci pak musí počítat ještě s přepisem distributorů energií, televizních poplatků apod.

Autor článku

Dana Halušková

Dana Halušková

Redaktor

„Tématu bydlení se aktivně věnuji několik posledních let. Svůj velký podíl na tom má i magazín Homago, pro který píši od roku 2021. K mým oblíbeným tématům patří bytový design, výběr nábytku a doplňků, ale také úklid nebo zahradničení. Zároveň mě baví recenze e-shopů a rozhovory s majiteli značek.“