Zahradní (robotická) sekačka: 5 tipů, jak ji po zimě bezpečně uvést do provozu

S příchodem jara se probouzí také trávník, o nějž je po dlouhé zimě zase potřeba pečovat. Nezbytným pomocníkem jsou sekačky, které byly přes zimu pečlivě uschované. V rámci přípravy na jarní sezonu je dobré zkontrolovat hned několik věcí. Na co se zaměřit při čištění? Kdy je dobré nabrousit nože? A jak odzimovat robotickou sekačku? To se dozvíte v našem praktickém rádci.

Ať už máte jakýkoliv druh sekačky, je dobré ji před prvním letošním sekáním zkontrolovat a uvést do plně funkčního stavu. Většina sekaček na trávu vyžaduje velmi malou údržbu a běžně se o ně můžete postarat sami, aniž abyste museli vyhledat specializovaný servis nebo volat odborníka. Inspirujte se našimi pěti tipy, co byste neměli při kontrole opomenout. Zvláštní zacházení pak vyžadují robotické sekačky, na které se také zaměříme.

1. Čistota je základ

Před spuštěním sekačky zkontrolujte, zda je správně vyčištěná. Tráva a nečistoty, které ucpávají sekací systém, mohou výrazně snížit účinnost sekání nebo časem začít poškozovat celý mechanismus. Následná oprava vás pak může stát nemalé finanční výdaje.

„Čištění se provádí kartáčem, případně vlhkým hadříkem, ideálně při poloze na boku. V případě robotické sekačky nepoužívejte vodu z tlakového čističe ani zahradní hadici. Vlhkost by se totiž mohla dostat do vnitřní části, kde se nachází veškerá elektronika včetně akumulátoru. Tyto části mohou být vodou, případně následnou korozí poškozeny a oprava se může velmi prodražit,“ vysvětluje Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz, který nabízí náhradní baterie do robotických sekaček, vysavačů či aku nářadí.

Foto: Pixabay

2. Zkontrolujte ostrost nožů

Po zimním období je také dobré vyměnit nebo nabrousit nože v sekačce. Ostré nože jsou nezbytné pro trvale optimální řezný vzor. Že jsou tupé, poznáte tak, že tráva se začne trhat namísto toho, aby byla čistě posekaná. To, jak dlouho zůstane nůž ostrý, se může lišit podle druhu trávy, který vám na zahradě roste, nebo i podle toho, jak často sekačku používáte.

Obvykle stačí výměna jednou ročně a lze ji provést během několika minut. Jak na to? Povolíte několik šroubů nebo v případě jiných modelů použijete zacvakávací systém. Pomocí tohoto systému lze nože velmi snadno vyjmout. Při výměně je dobré očistit podkladový povrch kartáčkem. Obvykle je potřeba nože vyměnit za úplně nové, u některých sekaček je však postačí nabrousit.

3. Kondice baterie

Pro robotickou sekačku je zcela klíčová baterie, která se nejčastěji vyměňuje právě s příchodem jara. To, že je čas pořídit novou, poznáte podle toho, že se robotická sekačka častěji vrací do nabíjecí stanice.

„Při průměrném provozu je životnost akumulátoru tři až pět let. Všechny baterie mají tendenci ztrácet svou kapacitu, pokud se nepoužívají nebo pokud byly dlouho uložené v chladném prostředí, což přispívá k jejich rychlejšímu vybíjení,“ říká Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz, který nabízí například akumulátory pro robotické sekačky značek Gardena a Husquarna. Baterie je nutné skladovat mimo přístroj v suchém prostředí a ideálně v nabitém stavu. Pokud jste na to na podzim zapomněli, možná vás na jaře čeká nepříjemné překvapení v podobě zničené baterie.

Postupem času se však kapacita akumulátorů snižuje i při správném skladování a přístroj již nedosahuje plného výkonu. Rychlost vybíjení lithium-iontových baterií je zhruba 1 až 2 % za měsíc. Když se baterie vybije do bodu, kdy se chemické procesy nedají plně zvrátit nabíjením, dochází k poškození baterie a je potřeba pořídit novou.

Foto: Pixabay

4. Aktualizace softwaru

U robotické sekačky rovněž nezapomeňte na kontrolu softwaru. Je-li software aktuální, zlepší se ovládání i celá funkčnost. Robotické sekačky by před sezonou měly jít na diagnostiku, aby se do nich nahrály aktualizace, které zajišťují, že budou vždy stoprocentně funkční. S aktualizací by vám měl pomoci autorizovaný servis. Obvykle se provádí prostřednictvím webových stránek výrobce a připojení přes rozhraní USB nebo Bluetooth. V některých případech lze nový software nainstalovat také přímo přes aplikaci.

Velice důležité je i nastavení aktuálního data a času, který se s příchodem jara posouvá, ale také doby sekání a sekacích programů. Díky tomu budete mít pod kontrolou, kdy přesně bude sekačka v provozu. Usnadní vám to tak další plánování prací na zahradě.

5. Kdo maže, ten jede

Posledním, ale neméně důležitým tipem pro všechny druhy sekaček je promazání kol. Zanesená a zadřená kola totiž mohou zvýšit množství energie, kterou sekačka potřebuje k pohybu. U robotické sekačky se to promítne tak, že bude vykonávat méně práce a místo toho stráví více času nabíjením. Kola je dobré pravidelně promazávat vhodným olejem nebo vazelínou. Dobře promazané pohyblivé části se snadněji pohybují, zároveň se tak snižuje jejich opotřebení a prodlužuje životnost celé sekačky.

Pošlete článek dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *