Skladatelovy malířské vize

Vladimír Franz představuje svá výtvarná díla

Známý skladatel, vysokoškolský pedagog a publicista Vladimír Franz neomezuje svou tvorbu pouze na hudbu, věnuje se delší čas také působení na poli výtvarného umění. V Olomouckém Muzeu moderního umění začíná v úterý 19.4. vernisáží výstava jeho obrazů. Nese název Slavnost, totem, tajemství.

Výstava známého skladatele nepřehlédnutelného hudební tvorbou i vizáží představí zejména jeho dva rozměrné obrazy malované v plenéru, které doplňují drobné akvarely. Základními tématy výtvarného díla Vladimíra Franze je jednak ambivalentnost vztahu člověka k přírodě, pomíjivost lidských zásahů do krajiny a postupné mizení jeho stop v nemilosrdně obrodivém kontextu elementární přírodní energie, a také reflexe mnohých modelů dnešního sociálního chování a jejich usvědčování ze směšnosti a pokrytectví.

Vladimír Franz k tomu říká: „Jsem uprostřed krajiny, kterou nosím uvnitř. Vydávám se, jsa její součástí, do události jejího středu. Chci být účasten jejích procesů. Dotknout se ustavičného probíhání její vitality (…), zastavit nezastavitelné v bodu těsně po jejím Velkém třesku .“

Výstavu výtvarných děl Vladimíra Franze bude možné vidět v Muzeu moderního umění v Olomouci, v Denisově ulici č. 47. Navíc ji doplní už v den vernisáže přednáška Vladimíra Franze o státních hymnách, o tom, co a zda vůbec o jednotlivých státech (nejen) střední Evropy vypovídají. Přednáška zároveň uvede vybrané státní hymny do kontextu historického, společensko-politického a uměleckého.

Foto: Profimedia

Podcast