Velkopáteční swingové a jazzové rozjímavé zastavení s proslulými baladami i písničkami Josefa Kainara

15. duben 2022

Jednoho březnového dne roku 1939 přišla třiadvacetiletá Billie Holiday k mikrofonu v jednom newyorském klubu, aby zazpívala svou poslední píseň večera. Na její žádost číšníci přestali obsluhovat a místnost úplně potemněla, vyjma reflektorů na její tváři. A pak svým syrovým a emotivním hlasem tiše zazpívala: „Jižní stromy nesou divné ovoce...“

Billie Holiday písničku dozpívala a reflektor zhasl. Když se světla znovu rozsvítila, jeviště bylo prázdné. Byla pryč. A na její žádost nebyl žádný přídavek. Holiday takto poprvé předvedla skladbu Strange Fruit, kterou s vnitřními bolestmi měla v repertoáru až do své předčasné smrti ve věku 44 let.

Tato píseň bude jednou z velkopáteční swingové a jazzové nálady. Velký pátek jako vyvrcholení pašijového týdne je připomínkou utrpení a smrti Ježíše Krista na kříži. A proto naše hudební zastavení bude baladické, zklidňující, rozjímavé.

Zazní skladby Round Midnight (pianista Thelonious Monk), Willow Weep For (se zpěvačkou Dakotou Staton) nebo dva songy Josefa Kainara – Mrtvý vrabec s Jiřím Suchým a Černá kára s Evou Olmerovou.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.