Plzeň mistrem extraligy dorostu! Prodloužení na Spartě rozsekl Benák

Foto: Karel Švec, Český hokej

Vítězem dorostenecké extraligy je po šestém zápase finále Plzeň, která urvala druhý mečbol v prodloužení díky rozdílovému zásahu Adama Benáka! Sparta bere stříbrné medaile.

Plzeň předchozími sériemi play off prošla bez ztráty jediného zápasu, jenomže finále na čtyři vítězné bylo o něčem jiném. Doma sice nevyužila první vybojovaný mečbol, ale ten druhý v Holešovicích už ano! Byly to však nervy…  

Indiáni nezachytili vstup do utkání a hned na jeho začátku dali Spartě takřka sto vteřin v pěti proti třem, čehož nakonec využil po dlouhé kombinaci Martin Vašíček. V osmé minutě se napřáhl Mikuláš Odehnal, jehož pokus usměrnil za záda Daniela Jansy útočník Bogdan Stepanchuk.

Přestože domácí byli v Holešovicích lepším týmem, Plzeň se vybičovala ke snížení – z rychlého útoku udeřil přesnou ránou obránce Antonín Lučan. Hra se tím začala srovnávat.

V prostřední třetině si oba celky vypracovaly několik nadějných šancí, domácího Michaela Hrabala dokonce zachránila i tyčka. Ve 36. minutě indiáni ve vlastním oslabení dobře sehráli situaci po vhazování v útočném pásmu, takže Denis Řehoř před brankovištěm neměl s dorážkou problém.

V 53. minutě hlavní rozhodčí Tomáš Veselý nařídil za zákrok Vašíčka trestné střílení, kterého se chopil Adam Titlbach. Místo plzeňských oslav však přišel skvělý zákrok domácí opory, takže se za stavu 2:2 poprvé v sérii prodlužovalo.

V nastavení si Titlbach spravil chuť, když v přesilové hře předložil kotouč mladšímu jmenovci Benákovi, který se stal rychlou střelou hrdinou Plzně.

František Ptáček (trenér Sparty): „Máme za sebou další parádní zápas ve finálové sérii s Plzní. Začali jsme výborně, dostali jsme se do dvoubrankového vedení, které jsme bohužel nebyli schopni si udržet. Plzeň byla trpělivá. Myslím, že zlomovým bodem v utkání byl náš inkasovaný gól v naší přesilové hře. I když jsem měl posléze větší strach, kluci se výborně oklepali a poté jsme inkasovali jen gól v prodloužení, ke kterému není co dodat. Ve finále bylo super, že se hrálo na čtyři vítězné zápasy. Měli jsme prostor na probuzení týmu, abychom se oklepali. Věděli jsme, že soupeř je teprve v polovině cesty na vrchol, která je strašně těžká a dlouhá. Stříbro je krásné, zlato je hezčí, to je jasné. Nejdůležitější ale bylo, že všechny zápasy v play off, které jsme odehráli, měly oproti základní části neskutečný náboj. Přesně tohle jsou zápasy, které kluci potřebují. Když podobných zápasů bude víc, myslím si, že český hokej určitě půjde nahoru. Věřím, že všichni pro to něco uděláme, aby zápasy měly vysokou kvalitu. Musíme na sobě dál poctivě pracovat.“

Petr Kořínek (trenér Plzně): „Z naší strany špatný vstup do utkání, zbytečný faul a oslabení tři proti pěti. Soupeř na začátku utkání potrestal naše chyby, takže jsme si v kabině něco řekli. Věřil jsem, že jakmile dáme kontaktní gól, máme šanci utkání otočit. Myslím si, že jsme viděli opravdu nádherný zápas s ještě hezčí koncovkou pro nás. Věděli jsme, že soupeř má silný tým. Je super, že se hraje finále na čtyři vítězné zápasy. Kluci se můžou naučit hrát hokej a pořádně si ho osahat. Je to pro ně neskutečná zkušenost. Před sezonou jsem říkal, že bych chtěl s kluky něco vyhrát. Týmu jsme strašně moc věřili. Děkuji všem včetně kolegů na lavičce za spolupráci. Kluci byli neskuteční, pracovali na sobě v průběhu celé sezony. Když podobně budou pracovat všichni, nemám strach o náš český hokej.“

HC SPARTA PRAHA – HC ŠKODA PLZEŇ 2:3 po prodloužení (2:1, 0:1, 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 6. Vašíček (Novák, Fábry), 8. Stepanchuk (Odehnal, Žmola) – 16. Lučan (Kučera), 36. Řehoř (Titlbach, Hromádka), 66. Benák (Titlbach, Lučan).
Rozhodčí: Veselý – Lučan, Kis.
Vyloučení: 2:4.
Využití: 1:1.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 39:37 (14:9, 12:9, 9:12, 4:7).
Diváci: 323.
Konečný stav série: 2:4.

Další program Extraligy dorostu

Sobota 16. dubna – 6. kolo baráže:
12:00 Polsko U16 – BK Havlíčkův Brod (v Havl. Brodě)
14:00 HC Tábor – SK Horácká Slavia Třebíč

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz