Reklama
Dnes je pátek 26.04.2024     svátek má Oto

Ředitelka muzea: Jsme znovu nuceni vnímat příběhy lidí ve válce

ZMIZELÍ židovští obyvatelé Polné a jejich transporty za smrtí do nacistických koncentračních táborů jsou hlavními tématy letošní sezóny i publikační činnosti Městského muzea Polná. Foto: archiv muzea
ZMIZELÍ židovští obyvatelé Polné a jejich transporty za smrtí do nacistických koncentračních táborů jsou hlavními tématy letošní sezóny i publikační činnosti Městského muzea Polná. Foto: archiv muzea

16.4.2022 Kultura/Komentáře (9), autor:
Jiří Varhaník

Na nedělní odpoledne 17. dubna (13 – 16) chystá polenské muzeum program Velikonoce na hradě s koulením vajec. Jeho součástí bude pletení pomlázek, zdobení kraslic, hry a kvízy. Vstupné je dobrovolné.

V muzeu na zámku je vedle stálých expozic možno od začátku dubna navštívit také výstavu Zmizelí polenští sousedé. Ta do 12. června připomíná osudy lidí, kteří v Polné žili na počátku druhé světové války a které odvlekl a ve většině případů zlikvidoval nacistický režim.

„Politika Adolfa Hitlera se zaměřila na Židy dle doložitelného původu. Nehrálo roli, zda se hlásili k víře svých předků nebo zda ji praktikovali,“ připomíná ředitelka Městského muzea Polná Alena Vyskočilová.

Jak dodává, zachovalo se vzhledem k důsledně vymáhaným protižidovským nařízením jen velmi málo dokumentů, které by dnes osudy těchto zmizelých obyvatel města připomínaly: „Často si musíme vystačit pouze s číslem transportu, kterým konkrétní osoba odjela do Terezína a odtud do dalších koncentračních či vyhlazovacích táborů, kde její stopa mizí. Útržky jejich příběhů někdy uvázly alespoň ve vzpomínkách pamětníků.“

Autorce výstavy Martě Vomelové se podle ředitelky muzea podařilo shromáždit množství fotografií, skenů, ústních svědectví i odkazů na archivní dokumenty, na jejichž základě bylo možné znovu do jisté míry poskládat příběhy, které měly být zapomenuty.

„Muzeum je připomíná u příležitosti 80. výročí židovských transportů jako memento a varování před důsledky válečných konfliktů. Současná válečná situace na Ukrajině nás znovu nutí vnímat individuální rozměr války: příběhy lidí, odvahu a morálku či zlo a osobní selhání. Každá krize prověřuje hodnoty uložené hluboko v nás,“ uvažuje Vyskočilová. 

Výstavu doplňuje stejnojmenná doprovodná dvoudílná publikace Zmizelí polenští sousedé autorky Marty Vomelové s bohatou obrazovou dokumentací a přílohou jmenných seznamů zmizelých polenských sousedů. K zakoupení je na pokladně muzea. Oficiálně bude představena ve čtvrtek 21. dubna v 16 hodin v muzeu, součástí programu křtu bude i komentovaná prohlídka výstavy.

Výročí transportů

Tématu holokaustu se bude týkat i další jarní akce polenského muzea. Tou bude 12. května připomínka 80. výročí židovských transportů z Polné.

V tento den bude vstupné na výstavu Zmizelí polenští sousedé od 9 do 17 hodin zdarma. Na 17. hodinu je plánována přednáška badatele a publicisty Ladislava Vilímka z Rounku u Jihlavy, Povídání o holokaustu na Vysočině. Vstupné bude dobrovolné.

Jak připomíná Alena Vyskočilová, nastoupili právě 12. května 1942 polenští občané židovského původu do vlaku směřujícího do Třebíče. Odtud vedla jejich strastiplná cesta dalším transportem do Terezína a pak většinou do koncentračních a pracovních táborů v Polsku, Estonsku, Lotyšsku i dalších oblastech.

Šperky z hrobky Zejdliců

Další akce chystá Městské muzeum Polná na letní část sezóny. V souvislosti s oslavami výročí 780 let od první písemné zmínky o Polné to bude výstava šperků z hrobové výbavy Zejdliců ze Šenfeldu.  Vernisáž je plánována na 16. června, výstava potrvá do 10. července.

V nové sezóně muzeum rozšířilo i turistický sortiment prodávaný na pokladně. V nabídce je nová turistická vizitka s historickou podobou hradu vydaná v sérii Objevuj památky. K mání je také dvoudílná publikace Zmizelí polenští sousedé nebo obrazová publikace Poklady v síti času autora Michala Stehlíka.

Jako znovuobjevený typ hračky a suvenýr má muzeum cínové vojáčky. Turista si tu může pořídit leccos od z pravé kůže vyrobených váčků na mince po plácačky na mouchy s logem Městského muzea Polná.

Diskuze k článku

Nový komentář

Také příběhy lidí ...
 Volyň - polský film 2016:
https://youtu.be/uSUak6QoY7M

Donbas - francouzský dokumentární film 2016:
https://youtu.be/06Wtc2CtP30


 
F. Šimek | 2022-04-16 10:44:15 | Reagovat
.........my vnímáme jen utrpení jedné strany.........tak to chce nynější "strana" a vláda u koryta.........o lidi nejde na žádné straně, jejich utrpení jen využívají k citovému vydírání a manipulaci...........například náš tchajwanec si myslí, že tito lidé nabydou maximálního životního štěstí vstupem do EU:

Česko považuje Ukrajinu podle Vystrčila za suverénní, samostatnou a fungující zemi, která má svůj parlament, který i za těchto těžkých podmínek funguje. Válkou postižená země nyní podle něj potřebuje další vojenskou a humanitární pomoc, ale i morální podporu, která by měla směřovat k členství Ukrajiny v EU.

......přitom v dokumentu  ti lidé několikrát řekli, že si přejí hlavně mír..........
 
 
km | 2022-04-17 13:48:59 | Reagovat
Proč?
Pane km - proč tady manipulujete a lžete? 
3. března 2022 
Co znamená žádost Ukrajiny o vstup do Evropské unie? Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podal v pondělí žádost země o členství v EU. Kandidaturu Ukrajiny do Evropské unie již podpořila řada státníků. Mezi nimi i český prezident Miloš Zeman, který v pondělí spolu s prezidenty Bulharska, Estonska, Lotyšska, Litvy, Polska, Slovenska a Slovinska podepsal otevřený dopis, ve kterém vyzývá členské státy k okamžitému udělení statusu kandidátské země EU Ukrajině a k zahájení procesu přístupových jednání. „Pevně věříme, že Ukrajina si zaslouží perspektivu přistoupení k EU,“ stojí v dopisu.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ukrajina-otazky-odpovedi-vstup-do-evropske-unie-postup-co-se-musi-splnit.A220302_093143_domaci_lre
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ukrajina-otazky-odpovedi-vstup-do-evropske-unie-postup-co-se-musi-splnit.A220302_093143_domaci_lre
LF | 2022-04-19 10:13:15 | Reagovat
.........tak v první řadě o případném vstupu Ukrajiny do EU by měli rozhodnout všichni obyvatelé země v referendu............v demokracii to tak většinou chodí........samozřejmě evropská totalitní diktatura  to už má jinak...........
km | 2022-04-19 15:57:52 | Reagovat
Lžete
Tak předně - kde tam čtete o panu Vystrčilovi a naší vládě? To jste tak ubohý, že nepřiznáte chybu či lež? Lhát se prostě nemá, protože kdo lže, ten krade. A pojem ,,zastupitelská demokracie" vám asi také moc neříká.
LF | 2022-04-19 16:47:26 | Reagovat
.............možná mi nerozumíte..........o vstupu do EU by měli v referendu rozhodnout sami Ukrajinci.........ne, že je tam bude cpát Lajenová, tchajwanec, pekari a další.........musí Ukrajincům ale nejdříve vysvětlit, že doma vyrobenou elektrickou energii budou draze nakupovat přes burzu v Lipsku, v ceně tepla budou platit lichvářské emisní povolenky atd. .............zastupitelské demokracie se už bojím..........ti zás-tupci u nás jen koukali, jak se tady ve stamiliardách tuneluje, jak si nadnárodní kapitál za hubičku privatizuje vše co má minimální cenu a trvale vynáší atd. ......lepší je přímá demokracie.........například by se jednou za 5 let mohlo u nás konat referendum o setrvání ČR v EU............ale toho se zastupitelská demokracie bojí jako čert kříže.......
km | 2022-04-19 19:01:45 | Reagovat
politika EU v praxi........Lajenová objedná nesmyslné množství vakcín.......Polsko to má zatáhnout......jaká je situace asi u nás???...........vůbec, když chce fialová bída snižovat schodek státního rozpočtu???

Polsko podle ministra zdravotnictví chtělo dodávky vakcín proti covidu-19 nasmlouvané Evropskou komisí rozložit v čase. Výrobci to ale odmítli, a tak se Varšava rozhodla nepřebírat vakcíny vůbec.

Polsko stejně jako ostatní členské státy EU dostávalo během pandemie covidu-19 vakcíny proti covidu-19 na základě kontraktů mezi Evropskou komisí a výrobci jako BioNTech, Pfizer a Moderna. Největším dodavatelem vakcín do Polska je Pfizer.

„Polsko nemůže přímo ukončit dohodu o dodávkách vakcín, protože jejími stranami jsou Evropská komise a výrobci,“ vysvětlil Niedzielski. Hodnota kontraktu o dodání vakcín do Polska do konce příštího roku jenom s jedním výrobcem obnáší šest miliard zlotých (zhruba 31,5 miliardy korun), z toho více než dvě miliardy zlotých se týkají letoška.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/koronavirus-polsko-nebude-prebirat-dalsi-vakciny-pripravuje-se-na-tvrdou-pravni-bitvu-198800#source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

 
km | 2022-04-19 19:32:05 | Reagovat
Re: km
Pane km - vaše probolševické hesla nejsou zajímavá, jedná se o to, že jste tady lhal a navíc jste obviňoval někoho, komu můžete tak akorát okopávat kotníky. Myslíte si, že za váš nešťastný život může EU? Zkuste něco změnit. Třeba se z ní vystěhovat, ale neurážejte a nelžete. Ukrajina prostě podala žádost o přijetí do EU a že to leží Rusku a našim komunistům v žaludku je znamením toho, že to byl dobrý krok. 
LF | 2022-04-20 10:17:27 | Reagovat
.......můžete mi vypsat moje probolševická hesla???.........SOUDRUHU!!!.........Vy sám, jako zavilý obdivovatel  EU jste bolševik................váš předseda EK Juncker švejkoval u odhalení sochy autora  nenávistné vražedné ideologie Marxe, kterou vám darovala soudružská Čína............. jedině by ho mohlo omluvit, že byl zase zrovna nalitej.........

„Facka postkomunistickým zemím“. Juncker odhaluje sochu Marxe darovanou z Číny

https://echo24.cz/a/SBWLW/facka-postkomunistickym-zemim-juncker-odhaluje-sochu-marxe-darovanou-z-ciny
km | 2022-04-20 13:03:18 | Reagovat
Reklama
12.04.2024 KulturaDělat věc na kšeft, to je začátek konce, podtrhuje umělecký šéf Horáckého divadla

Klasické drama Johna Steinbecka, dokumentární komedii o okolnostech založení a dalším směřování jihlavské hokejové Dukly, původní komedii o úřednici, která kvůli ezoterice „odkláněla“ ...

Komentáře (0)
11.04.2024 KulturaOrel mořský se vrátil zpět do přírody

V polovině loňského července našli v lokalitě hornocerekvického lomu tři chlapci vyhladovělé mládě orla mořského. I přes profesionální péči se zdravotní stav orla komplikoval, nakonec ...

Komentáře (0)
11.04.2024 KulturaPříznivci zachování staré tělocvičny nabídli městysi bobrovky na střechu

Jak JL už dříve informovaly, byl dřevěný objekt bývalé tělocvičny nad školním areálem ve Stonařově v srpnu 2023 Ministerstvem kultury ČR nepravomocně prohlášen za památkově chráněný. ...

Komentáře (0)
10.04.2024 KulturaJednašedesátá ochotnická Třešť dostála pověsti přehlídky s vysokou návštěvností

Vícedruhovou krajskou přehlídku TDJ hostil od 15. do 23. března Kulturní dům v Třešti. S tradicí od roku 1961 jde o jednu z nestarších divadelních přehlídek ochotnického divadla v republice. Festival ...

Komentáře (0)
09.04.2024 KulturaPo třiceti letech ožije na plátně kina Podskalák s Hašlerovými šlágry

Tradiční polenský divadelní spolek Jiří Poděbradský připravuje na úterý 9. dubna vzpomínkový večer. Jeho hlavním bodem bude přesně po třiceti letech projekce záznamu premiéry největší ...

Komentáře (0)
08.04.2024 KulturaSwingař z Carnegie Hall zazpívá s jihlavskou Melodií

Původem telčský swingový zpěvák Jan Smigmator bude 6. dubna hostem dvou koncertů Jihlavského smíšeného pěveckého sboru (JSPS) Melodie na jevišti Horáckého divadla v Jihlavě. Koncerty ...

Komentáře (0)
07.04.2024 KulturaNávod, jak se potěšit

REGION - Vydal jsem si ji pro radost, tvrdí náš novinářský kolega Antonín Zvěřina z Jihlavských listů. Knížečka Básničky a jiné v sobě skrývá téměř čtyři desítky textů, většinou ...

Komentáře (0)
06.04.2024 KulturaZelenkova Elegance molekuly míří z Dejvic i do kin na Vysočině

Také kina po celé Vysočině se připojí 7. dubna od 19 hodin k přímému přenosu divadelního představení z Dejvického divadla v Praze Elegance molekuly. Letošní „dejvická“ projekce po ...

Komentáře (0)
05.04.2024 Kultura Výprava ze školy Havlíčkova si užila hudební zážitek v Rudolfinu

Také letos se žáci ZŠ Havlíčkova Jihlava vypravili do Prahy, aby se zapojili do vzdělávacích programů České filharmonie. Podle pedagožky Aleny Hromádkové je tato aktivita žáků jihlavské ...

Komentáře (0)
04.04.2024 KulturaZelené prasátko a Je to, jak to je, De Facto Mimo hraje v DIODu

Jihlavské divadelní studio De Facto Mimo (DFM) v dubnu dvakrát uvede své inscenace v sále domovského divadla DIOD. Nejprve uvedou dramatik, režisér a herec Martin Kolář a spol. 7. dubna od ...

Komentáře (0)
03.04.2024 KulturaDuben Na Kopečku nabídne přednášky, divadlo i Hoptropáky

Na duben připravilo jihlavské Divadlo Na Kopečku žánrově pestrý program koncertů, přednášek a besed. Hrát se bude také divadlo. • Dubnový program kulturního domu v areálu Psychiatrické ...

Komentáře (0)
02.04.2024 KulturaZoo očekává kočkodany Rolowayovy, lety dravců ustupují chovu malých koček

Zoologická zahrada Jihlava chová přes 250 druhů zvířat. Za sebou má úspěšný chovatelský rok 2023. Pro ten letošní chystá v této rovině několik změn a novinek. Loni zahrada zaznamenala ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net