Německý ministr plánuje konec dotací na nákup hybridů a elektromobilů

Nová Škoda Superb s plug-in hybridním pohonem. Foto: Škoda AutoNová Škoda Superb s plug-in hybridním pohonem. Foto: Škoda Auto

Plány ministra se nelíbí automobilovému průmyslu ani koaličním partnerům.

Německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck oznámil plán na utlumení podpory nákupu hybridních aut a elektromobilů. Do konce roku chce přestat dotovat pořízení plug-in hybridů (PHEV). Postupně do roku 2025 plánuje snižování podpory pořízení elektromobilů až na nulu.

Habeck (Zelení) oznámil svůj plán v rozhovoru pro mediální skupinu Funke. Způsobil tím ale značné spory ve vládní koalici, protože omezení podpory není v koaliční smlouvě.

Podle Habecka má dojít k zásadní reformě podpory tak, aby se financovala ze státní kasy jen auta, u kterých je prokazatelný vliv na ochranu klimatu. V případě plug-on hybridů mohou jejich majitelé jezdit prakticky neomezeně na spalovací motor. „Plug-in hybridy se dobře prodávají a nepotřebují již další veřejnou podporu,“ uvedl Habeck. Koaliční partneři ale požadují zachování podpory. Německý svaz automobilového průmyslu VDA označil plány za ohrožení nástupu elektromobility.

Habeck ale u řady organizací získal se svým plánem podporu. „Peníze se utratí lépe, pokud je investujeme do rozšíření autobusové a vlakové dopravy a bezpečných sítí pro cyklisty a pěší,“ řekl Michael Müller-Görnert z organizace VCD. Kupující elektromobilu získávají v Německu dotaci až 9 000 eur, plug-in hybridu 6 750 eur.

Německá koalice plánuje, aby do roku 2030 bylo v Německu 15 milionů elektromobilů (s pohonem pouze na baterii). Dosud jich je z celkového počtu 48,5 milionu automobilů 618 tisíc.

Tagy BEV Německo PHEV plug-in hybrid podpora elektromobility
19 komentářů