Soutěž Nadace Bohuslava Martinů letos přivítá housle a komorní soubory s klavírem

V interpretační soutěži Nadace Bohuslava Martinů budou letos 25. a 26. listopadu soutěžit mladí hudebníci v kategoriích housle a komorní soubory od tria po sexteto s klavírem. Povinným repertoárem jsou skladby Bohuslava Martinů, díla světové literatury a čeští autoři druhé poloviny dvacátého století. Přihlášky je možné podat do konce června.

Soutěž Nadace Bohuslava Martinů již 27 let objevuje nové talenty v oborech klavír, housle, violoncello, zpěv, cembalo, dechové nástroje a komorní soubory. Mezi laureáty soutěže patří např. klarinetistka Anna Paulová, klavírista Matouš Zukal, houslista Roman Patočka, nebo violoncellista Tomáš Jamník. V loňském roce první ceny získali violoncellista Vilém Vlček a barytonista Robin Červinek, kteří jako cenu obdrželi mimo jiné účinkování v rámci festivalu Dny Bohuslava Martinů.

„Cílem soutěže je šíření skladatelského díla Bohuslava Martinů mladými, uměleckými osobnostmi a podpora provozování skladeb dalších českých autorů novější doby.“ Tento závazek ze soutěžního řádu odráží podoba soutěžního vystoupení, ve kterém se vedle díla Bohuslava Martinů pro daný nástroj objevuje také skladba českého autora napsaná po roce 1950 a dílo světového repertoáru.

Výkony mladých hudebníků do 28 let bude hodnotit porota složená z předních českých interpretů. V kategorii housle to jsou Leoš Čepický, Ivan Štraus, František Novotný, Bohuslav Matoušek a Jiří Panocha. Komorní soubory vyslechnou mistři různorodých hudebních nástrojů: klarinetista Jiří Hlaváč, klavírista Ivo Kahánek, dirigent Jan Kučera, houslista Roman Patočka a violoncellista Václav Petr.

Přihlášky je možné podat do konce června. Účastníci soutěže mohou získat titul laureáta a tři hodnotné ceny. Udělují se také speciální ceny za nejlepší interpretaci skladby Bohuslava Martinů, cena Nadačního fondu Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové za nejlepší interpretaci díla Viktora Kalabise, cena Zorky a Jaroslava Zichových a cena Přemysla Pražáka.

Sdílet článek: