Komentátoři: Základna USA byl komunikační úlet. Díky pomoci Ukrajině už nejsme za sobce

Daniel Kroupa a Martin Komárek

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (15)

Případnému rozhodnutí o umístění americké vojenské základny na území České republiky musí předcházet široká veřejná debata. „Bylo to spíš nějaké přání,“ zhodnotil v pořadu Partie PLUS na CNN Prima NEWS komentátor Martin Komárek. Také podle politologa Daniela Kroupy byla slova ministryně obrany Jany Černochové (ODS) nešťastná.

„Pravděpodobně šlo o nějaké přání, které bylo otcem myšlenky. Když takhle velká věc není vyjednána téměř stoprocentně, asi by se o ní mělo mlčet. Jakákoli přítomnost cizích vojáků na našem území vyvolává velké otazníky. Ještě nedávno jsme byli okupovanou zemí,“ řekl Martin Komárek ve vysílání CNN Prima NEWS k otázce možného vybudování americké vojenské základny v České republice.

Podle politologa Daniela Kroupy by takové rozhodnutí nejen voliči Fialovy vlády hodnotili rozporuplně. „Takovému rozhodnutí má předcházet široká veřejná debata, pokud je na to čas. V tomto bodě se jedná o určitý komunikační úlet,“ řekl v pořadu Partie PLUS na CNN Prima NEWS politolog Daniel Kroupa.

Dobrý nástup pro předsednictví EU

Oba experti rovněž hodnotili to, jak česká vláda i česká veřejnost přistupuje k pomoci Ukrajině nejen v rovině válečných uprchlíků. „Domnívám se, že od vypuknutí ozbrojeného konfliktu na Ukrajině si Česká republika získala velký respekt nejen u evropských kolegů. Je to dobrý nástup pro české předsednictví,“ hodnotil v souvislosti s poskytnutou pomocí Daniel Kroupa.

Podle něj totiž jedním z témat našeho předsednictví Evropské unii, které začíná v červenci, bude evropská bezpečnost. „Velmi bych si přál, aby česká vláda atmosféry dokázala využít k prosazování kroků, které Evropská unie chce prosadit už dlouhá desetiletí,“ dodal Kroupa.

„Česká republika mohla být vnímána jako trošku sobecká, okrajová země kvůli uprchlické krizi v rámci války v Sýrii. Image se ale nyní musela změnit,“ doplnil komentátor Martin Komárek. Zdůraznil, že Česko přijímá uprchlíky „s otevřenou náručí“ nebo že dodává zbraně na Ukrajinu. „Určitě nejen pro naši pozici jako předsednické země, ale celkově, jsme teď udělali hodně,“ dodal.

Vláda musí komunikaci zlepšit

Vláda Petra Fialy by podle odborníků měla v příštích dnech a týdnech zlepšit komunikaci pomoci Ukrajině a ukrajinským uprchlíkům směrem k české veřejnosti. Dříve či později totiž ochabne vlna obrovské solidarity.

„Lidé se budou setkávat s tím, že ne všichni Ukrajinci, kteří sem přišli, jsou hrdinové a hrdinky. Ty pocity budou sílit. Bude sílit určité rozčarování, proč se staráme jen o Ukrajince a ne o nás. Už se to objevuje na sociálních sítích. To je ale věc, která je vcelku přirozená a vláda s tím musí něco dělat. Vláda musí být v té komunikaci lepší, zatím to byla krizová komunikace. Vypukla drastická válka, vláda se potýká se státním zadlužením, s vysokou inflací,“ řekl Martin Komárek.

„Neřekl bych, že je to tak zlé. Pocity, o kterých mluvíte, jsou zatím lehce podprahové. Vlna solidarity s Ukrajinou je zatím vysoko a nejspíše opadne,“ mírně oponoval Daniel Kroupa. Podle něho komunikace vlády může být skutečně lepší a měla by být adresována také lidem, kteří se ocitají v nouzi.

„Mnoho lidí se ostýchá požádat o příspěvky na bydlení, ačkoli na ně mají nárok,“ připomněl politolog. Oba hosté Partie PLUS na CNN Prima NEWS se však shodli, že vláda nemá dost prostředků, aby zejména s rostoucími cenami energií a bydlení dokázala pomoci všem lidem.

Tagy: