Kurt Bogaerts, sportovní ředitel INEOS Grenadiers, byl vítězstvím svého svěřence tak dojatý, že se v televizním rozhovoru nezmohl na žádný komentář, pouze se rozbrečel. Dylan van Baarle se udržel, ale také byl viditelně hrdý a šťastný: "Je to neuvěřitelné. Když jsem vjel na velodrom, nemohl jsem tomu uvěřit. Díval jsem se kolem sebe, jestli nepřijede nějaký další závodník, ale nepřijel."

Vítězství bylo výsledkem výjimečné formy a strategie britského týmu v posledních týdnech. INEOS vyhrál tři poslední klasiky Amstel Gold Race, Brabantský šíp a Paříž - Roubaix. A pokaždé byl v závodě kolektivně nejlepší. Na Roubaix začal tvořit závod už na začátku. Tým byl na větru kompletně vpředu a daleko před cílem vytvořil tlak na ostatní favority. "Nebylo v plánu začít závodit tak brzy. Od začátku jsme byli velmi soustředění, nechtěli jsme se nikam honit, chtěli jsme jen kontrolovat situaci vpředu. Od té chvíle jsem věděl, že máme dobrou šanci, protože jsme ztratili méně energie."

Přesto ne vše probíhalo hladce. Filippo Ganna měl pád a defekt, stejně jako Michal Kwiatkowski, spadl i Ben Turner a defekt zdržel také Van Baarleho. "Měl jsem smůlu a píchl jsem, Ganna taky, každý měl něco. Ale zůstali jsme v klidu a nakonec to vyšlo. Tento výsledek je fantastický." 

"Chtěli jsme závod udělat těžký. Pak jsem cítil, že jsem velmi silný a Kwiato mi řekl, že chce jet na mě. To mi dodalo hodně sebedůvěry. Nemohu jim za to dostatečně poděkovat. Je to pro nás skvělé jaro. Budeme si to užívat. Tvrdě jsme na tom pracovali celé roky. Měli jsme už dost smůly, ale teď vše běží hladce. Na této vlně se veze celý tým."

Ale za jeho úspěchem nestojí jen kolektivní úsilí. Devětadvacetiletý Nizozemec dlouhodobě pracoval na své současné formě. Už od loňského jara patří k nejlepším klasikářům na kostkách. V první desítce dojel na Kolem Flander, E3 Prijs a Gent - Wevelgem a vyhrál Dwars door Vlaanderen. Ale ještě lepší byl na podzim, když si pod louhém úniku dojel pro stříbrnou medaili na světovém šampionátu. Čím je závod delší a těžší, tím je vysoký tempař silnější. Dokázal to už na letošním ročníku Kolem Flander, když v závěru zaskočil Tadeje Pogačara a nestačil jen na Mathieu van der Poela. A o 14 dní později slaví největší úspěch své kariéry. "Být druhý na Ronde a vyhrát v Roubaix... Nemám slov," dodává vítěz královny klasik. 

Van Baarle zvýšil svou hodnotu v nejlepší možnou chvíli. Letos mu končí smlouva v INEOSu a v zákulisí se mluví o námluvách s Jumbo - Visma. V takovém případě by se první a druhý muž letošního Roubaix setkali ve stejném dresu. Nechá ho nejbohatší stáj světa odejít?