Herbert George Wells: Jak to opravdu bylo s Pyecraftem

Pan Pyecraft trpí morbidní tloušťkou, jíž se chce zbavit za každou cenu. Podaří se mu to? A pokud ano, za jakou cenu? Poslechněte si humorný příběh v cyklu Setkání s literaturou.

Účinkují: Michal Przebinda a Alexandr Postler
Dramaturgie: Jana Pithartová
Překlad: František Gel
Režie: Pavel Krejčí
Natočeno: 2013

Herbert George Wells se narodil roku 1866 v Bromley. Jeho otec byl prodavačem a než si jednou zlomil nohu, hrál profesionálně kriket. Matka sloužila jako hospodyně na nedalekém statku a mladý Herbert si tajně pročítal knihy z tamní knihovny. Tak si už v mládí vypěstoval lásku ke knihám.

Spisovatel Herbert George Wells (vpravo) na setkání s americkým astronomem F. R. Moultonem

Od roku 1893 se věnoval spisovatelství na plný úvazek a přitom se velice zajímal o společenské dění a také o vlivné a osobnostně výrazné muže, jako byli Roosevelt nebo Stalin, a taky o krásné a duchaplné ženy. Během druhé světové války Wells odmítl opustit Londýn. Zemřel ve svém domě v Regent's Park v roce 1946.

Do historie literatury se Herbert George Wells zapsal například romány Neviditelný, Stroj času, Válka světů nebo První lidé na měsíc. V roce 1938 vznikla rozhlasová adaptace Války světů z pera Orsona Wellese. Rozhlasová fikce měla natolik autentickou atmosféru, že vyvolala reálnou paniku mezi lidmi, kteří věřili, že na Zemi skutečně přistáli nepřátelští mimozemšťané.

autor: ele
Spustit audio