Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rusové útočí kousek od polských hranic: Nejméně sedm mrtvých ve Lvově

Aktualizováno -
18. dubna 2022
20:04
Autor: ČTK - 
18. dubna 2022
08:59

Při pondělních ruských raketových útocích na západoukrajinský Lvov zemřelo nejméně sedm lidí, dalších 11 jich je zraněno. Mezi poraněnými je i dítě, oznámil oblastní gubernátor Maksym Kozyckyj. Tři střely podle něj zasáhly armádou nepoužívané vojenské sklady, jedna autoservis. Podle agentury Reuters jde o první civilní oběti ruské invaze v tomto městě. Lvov a západní Ukrajina byly dosud ruskou invazí a boji zasaženy méně než jiné části země. Město bylo považováno za relativně bezpečné útočiště. Ruské ministerstvo obrany později oznámilo, že jeho síly ráno nedaleko Lvova zničily vojenské cíle včetně dodávek zbraní z USA a Evropy, uvedla agentura TASS. Lvov leží jen 60 kilometrů od hranic s Polskem.

Útok poškodil mimo jiné i hotel, v němž našli útočiště Ukrajinci, kteří uprchli před boji na východě země, uvádí AP. „Noční můra války nás dostihla i ve Lvově,“ reagovala sedmačtyřicetiletá Ljudmyla Turčaková, která utekla se dvěma dětmi z Charkova. „Na Ukrajině už není místo, kde bychom se mohli cítit bezpečně,“ dodala.

Agentura Ukrinform už dříve napsala, že několik raket dopadlo poblíž vlakového nádraží ve Lvově. Z řad cestujících nebo pracovníků drah podle ní nejsou hlášeny žádné oběti. Poslankyně ukrajinského parlamentu Lesja Vasylenková ráno na twitteru zveřejnila fotografii s poznámkou, že ruské rakety mířily na železniční stanici a sklady.

Úřady původně informovaly o šesti mrtvých a osmi zraněných. Starosta Lvova Andrij Sadovyj předtím sdělil, že město zasáhlo pět střel. Úřady zároveň vyzvaly obyvatele, aby zůstali v krytech.

Z předběžných informací vyplývá, že na město udeřily rakety s plochou dráhou letu vypálené z oblasti Kaspického moře, informují ukrajinská média.

Lvov je největší město a hlavní dopravní uzel na západní Ukrajině. Je vnímán jako relativně bezpečné místo pro starší lidi, ženy a děti, kteří se snaží uniknout válce. Zároveň je hlavním kanálem pro zbraně a další dodávky proudící ze zemí NATO a pro zahraniční bojovníky, kteří se připojují na ukrajinskou stranu, upozornila agentura AP.

Moskva si stěžuje na rostoucí přísun západních zbraní na Ukrajinu a minulý týden její diplomacie v této souvislosti zaslala protestní nótu Washingtonu a jeho spojencům. V ruských státních médiích někteří moderátoři tvrdí, že tyto dodávky znamenají přímé zapojení Západu do boje proti Rusku.

Agentura Reuters dnes informovala také o výbuších v Kyjevě. Reportér této tiskové agentury v metropoli slyšel na levém břehu Dněpru sérii explozí. Místní úřady neposkytly žádné oficiální informace o jejich příčině. Agentura AP napsala, že silná exploze se ozvala ve městě Vasylkiv jižně od Kyjeva, kde se nachází vojenská letecká základna. Nebylo však podle ní zřejmé, co bylo zasaženo.

Při ruském ostřelování východoukrajinského Charkova dnes zemřeli dva lidé, informoval odpoledne Reuters, který se odvolává na úřad místního prokurátora. Podotkl, že tvrzení úřadu nemohl nezávisle ověřit. Podle agentury Interfax-Ukrajina ostřelování zasáhlo dětská hřiště a zemřel jeden muž a jedna žena.

Následky ruského ostřelování v Charkově. (18.4.2022) Následky ruského ostřelování v Charkově. (18.4.2022) | Reuters

O výbuších způsobených raketovými údery informovaly ráno také úřady v Dněpropetrovské oblasti na východě země. Podle stanice CNN, která se odvolává na místního gubernátora, zasáhly město Dnipro dvě střely. Při útoku byli podle nich zraněni dva lidé. Na jednom místě rakety zničily železniční infrastrukturu, uvedl gubernátor Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko.

12:42
Dnes

Toto jsou orientační odhady bojových ztrát Ruska k dnešnímu dni, uvedly Ozbrojené síly Ukrajiny.

11:22
Dnes
!

Královéhradecká policie s ukrajinskými kolegy zlikvidovala česko-ukrajinský gang falešných bankéřů, který je podezřelý ze stovek telefonických podvodů se škodou v desítkách milionů korun. V Česku a na Ukrajině policisté minulý týden zadrželi 40 lidí.

11:21
Dnes

K útoku ve Smolenské oblasti se dnes přihlásila ukrajinská tajná služba SBU. Zdroje médií uvedly, že firma Rosněfť přišla o dvě skladovací a čerpací základny, ve kterých se nacházelo 26.000 metrů krychlových paliva. Útok podle nich způsobil rozsáhlý požár, kvůli kterému se museli evakuovat zaměstnanci.

„Tato zařízení jsou a zůstanou našimi legitimními cíli,“ citovala agentura Reuters zdroje z SBU, podle kterých tato infrastruktura zajišťuje palivo pro ruskou armádu na Ukrajině.

Zobrazit celý online

Když se ruské armádě nepodařilo překonat odpor ukrajinských bojovníků na severu země, zaměřila svou pozemní ofenzivu na východoukrajinský Donbas. Přitom dál podniká dálkové údery na jiné cíle, včetně metropole, uvedl Reuters.

Podle vojenských analytiků Rusko zvyšuje počet úderů na zbrojní továrny, železnice a další infrastrukturní cíle na Ukrajině proto, aby oslabilo schopnost země odolat velké pozemní ofenzivě v oblasti Donbasu, poznamenala AP.

Video  Ptám se, pane premiére: Fiala o Zemanově milosti pro Baláka i zdražování v Česku  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa