Ruský útok nedaleko polských hranic. Rakety ve Lvově zabily sedm lidí, tvrdí gubernátor

Kouř po ostřelování Lvova (18. března)

Při pondělních ruských raketových útocích na západoukrajinský Lvov zemřelo nejméně sedm lidí, dalších 11 jich je zraněno. Mezi poraněnými je i dítě, oznámil oblastní gubernátor Maksym Kozyckyj. Tři střely podle něj zasáhly nepoužívané vojenské sklady, jedna autoservis. Ze Lvova bylo ráno hlášeno několik explozí. Toto město a zbytek západní Ukrajiny byly dosud ruskou invazí a boji zasaženy méně než jiné části země. Lvov byl považován za relativně bezpečné útočiště.

Útok poškodil mimo jiné i hotel, v němž našli útočiště Ukrajinci, kteří uprchli před boji na východě země, uvádí AP. „Noční můra války nás dostihla i ve Lvově,“ reagovala 47letá Ljudmyla Turčaková, která utekla se dvěma dětmi z Charkova. „Na Ukrajině už není místo, kde bychom se mohli cítit bezpečně,“ dodala.

Agentura Ukrinform už dříve napsala, že několik raket dopadlo poblíž vlakového nádraží ve Lvově. Z řad cestujících nebo pracovníků drah podle ní nejsou hlášeny žádné oběti. Poslankyně ukrajinského parlamentu Lesja Vasylenková ráno na Twitteru zveřejnila fotografii s poznámkou, že ruské rakety mířily na železniční stanici a sklady.

Úřady původně informovaly o šesti mrtvých a osmi zraněných. Starosta Lvova Andrij Sadovyj předtím sdělil, že město zasáhlo pět střel. Úřady zároveň vyzvaly obyvatele, aby zůstali v krytech.

Z předběžných informací vyplývá, že na město udeřily rakety s plochou dráhou letu vypálené z oblasti Kaspického moře, informují ukrajinská média.

Úřady vyzvaly obyvatele, aby zůstali v krytech. „Nic nenatáčejte na video, nefoťte a nešiřte domněnky z neověřených telegramových kanálů a skupin,“ upozornil obyvatele Kozyckyj.

Výbuchy v Kyjevě

Agentura Reuters v pondělí informovala také o výbuších v Kyjevě. Reportér této tiskové agentury v metropoli slyšel na levém břehu Dněpru sérii explozí. Místní úřady zatím neposkytly žádné oficiální informace o jejich příčině.

O výbuších způsobených raketovými údery ráno informovaly také úřady v Dněpropetrovské oblasti na východě země. Podle stanice CNN, která se odvolává na místního gubernátora, zasáhly město Dnipro dvě střely. Při útoku byli podle nich zraněni dva lidé. Na jednom místě rakety zničily železniční infrastrukturu, uvedl gubernátor Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko.

Když se ruským invazním jednotkám nepodařilo překonat odpor ukrajinských bojovníků na severu země, zaměřily svou pozemní ofenzivu na východoukrajinský Donbas. Přitom dál podnikají dálkové údery na jiné cíle, včetně metropole, poznamenal Reuters.

Podle vojenských analytiků Rusko zvyšuje počet úderů na zbrojní továrny, železnice a další infrastrukturní cíle na Ukrajině proto, aby oslabilo schopnost země odolat velké pozemní ofenzivě v oblasti Donbasu, poznamenala AP.

Tagy: