18. 4. 2022

Novinka pod lupou: Julia (HBO Max)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Julia
Žánr Drama, Minisérie, Životopisný
Stanice HBO Max
Premiéra 31. 3. 2022
Vysílání čtvrtek
Délka pilotu 49 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Seriál sleduje život mimořádné Julie Child, která se s pořadem The French Chef stala pionýrkou kulinářského žánru. Prostřednictvím Julie a její optimistické nátury ukazuje vývoj americké historie – nástup veřejnoprávní televize, feminismus a ženské hnutí, náturu celebrit a americký kulturní růst. Ve svém srdci jde však o portrét milujícího manželství s vyvíjející se a komplikovanou dynamikou.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Po pilotu jsem dal 90 % a šel psát názor. Pak jsem ale začal přemýšlet, že bych tomu vlastně i rád dal stovku (i když to nebyla hned první myšlenka). Někdo by to možná po mých vyjádření na timeline mohl brát tak, že už jsem do pilotu šel s tím, že to bude za sto, ale ne. Vlastně za to může až herectví Sarah Lancashire, ta totiž Julii Child zvládá do detailu, se záseky, dýcháním, pohyby, zkrátka zachytila její esenci. Ale nakonec vám tentokrát neřeknu hned na úvod, kolik ode mě pilot dostane. K tomu se musíte pročíst a já nejspíš propsat.

Je jasné, že se nejedná o dokument ani biografii (i když ta psaná je moc super), přesto se tvůrci drží skutečnosti. Je skvělé vidět, jak Julia hledá zásuvku a cestu, jak bojovat proti morousovi. Jsem moc rád, že zrovna na tuto věc se dostalo. Nejde tu ale jen o zábavu, jsou tu i manželská a pracovní dramata, díky nimž je seriál ještě reálnější. Je to zkrátka život, občas pozitivní a občas pořádně drsný.

Jak už jsem říkal, Sarah Lancashire je bravurní herečkou a doufám, že za tuto roli vyhraje nějakou tu cenu. I zbytek osazenstva zdárně doplňuje tuto velkou osobnost a je radost sledovat výkony, kterých v poslední době ubývá čím dál víc.

Líbí se mi, kolik toho seriál zachytil. Ono se obecně dost zapomíná na to, že Julia Child nebyla jenom kuchařkou, a tady tomu není jinak. Je to ale pochopitelné, obsáhnout ještě i to, tak by musel být díl nekonečný. Každopádně je tu úvod s přáteli, který zachycuje hektické žití jsou tu energické výstupy tolik charakteristické pro The French Chef, je tu rozhořčený telefonát s přítelkyní, která obecně vychází z příběhů za tu špatnou, je tu tak nějak všechno.

Seriál mě chytil, ale jiným způsobem než běžné kousky, které se stávají zamilovanými. Pilot byl příjemný a celou dobu jsem měl pocit, že ho mám na dosah ruky. Na začátku jsem psal, že k procentům za tento pilot se musíte pročíst, tak co myslíte, kolik jsem mu dal? Já to totiž ještě pořád nevím.

  • bravurní herectví
  • na dosah ruky
  • mnohovrstevné
  • nesnaží se být něčím, čím není
100 %
Mé hodnocení
jesmot

Viděl jsem filmovou Julii s Meryl Streep, takže seriálová podoba mi nemohla uniknout. A po 3 epizodách mohu prohlásit, že film bude zapomenut. Seriálová Julia ho válcuje o parník. Taková esence vytříbenosti a hereckého umu hlavní představitelky Sarah Lancashire se hned tak nevidí. Příběh není jen o vaření, byť jeho role je významná, ale jsou tu probírány i klasické střety o důležitosti (pořad s vědci je přeci více, než o vaření"), ženské roli ve světě mužů apod.. Neméně důležitý je pohled na rodinný život Julie a tady by se mohlo vyučovat stejně, jako v pořadech o vaření. Vše je protkáno důmyslností a francouzským šarmem, který s občasnou hloubavostí, nebo humorem vede na příčky nejvyšší seriálové kvality, byť pro někoho až příliš pohodovým způsobem. Zároveň na pozadí běží i střípky budování TV zábavy, v tomto případě stanice Fox. A když v třetí epizodě přišel na scénu James Cromwell jako její otec (jeden z nejlepších herců záporných rolí, z jeho výkonu např. v Generálově dceři mně dodnes mrazí), tak jsem si již vše labužnicky vychutnával jako folie grasse. S Julií Childovou se již osobně nesetkám, ale díky seriálu mohu prohlásit, že tuto paní znám.

  • Sarah Lancashire a ostatní herci
  • Dobový vizuál
  • Pohodová dramatizace
90 %
Mé hodnocení
richardK

Tuto dámu neznám, ale pilot zaujal. Byl takový zvláštní, hodně retro, místy jsem přemýšlela, jestli se mi vlastně líbí, nebo ne. Ale ve výsledku musím uznat, že opravdu dokáže upoutat a navnadí na další sledování.

Trošku zamrzelo, že i když je to příběh o talentované kuchařce, o jídle se víceméně pouze mluvilo. Viděli jsme sice pár lákavých dobrot, ale čekala jsem, že se to bude kolem samotného vaření a pečení točit mnohem víc. Postavy jsou sice zajímavé, ale na jídlo samotné prostě nemají :-)

Nejvíce mě zaujala asi scéna, kdy chytré a důvtipné dámy dokázaly dokonale zmanipulovat manžela Julie k tomu, aby si myslel, že její účinkování v televizi je vlastně jeho geniální nápad, i když byl pět minut předtím razantně proti. Takhle se na chlapy musí! Určitě budu koukat i na další epizody, jen doufám, že jak se dostane hrdinka do vysílání, budeme si spolu s ní užívat i více toho vaření.

  • lákavé jídlo
  • sympatická hrdinka
  • retro zasazení
  • jídla by mohlo být klidně i více
70 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Téma mi není úplně blízké, ale musím říct, že je vážně úžasný zážitek číst názory lidí, kteří se o paní...
před 2 roky
Mr.Ripley

Mr.Ripley

Julia byla bohyně kuchyně! Z její slavné kuchařky jsem několik receptů sám zkusil a nedám na ně dopustit....
před 2 roky
richardK

richardK

Také děkuji a jsem rád za každý příspěvek v rámci diskuse. A je to tak, jak píšeš. Když o tématu...
před 2 roky
Další články k tématu