Kritiky.cz > Speciály > Kletba Růžového pantera

Kletba Růžového pantera

Photo © United Artists
Photo © United Artists
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Prokletí Růžového pan­tera je kome­di­ál­ní film z roku 1983, kte­rý je pokra­čo­vá­ním série fil­mů o Růžovém pan­te­ro­vi, kte­rou na počát­ku 60. let 20. sto­le­tí vytvo­řil Blake Edwards. Film byl jed­ním ze dvou, kte­ré vznik­ly sou­běž­ně po smr­ti hvězdy série Petera Sellerse. Zatímco před­cho­zí film Stopa Růžového pan­tera vyu­ží­val nepo­u­ži­té zábě­ry Sellerse jako inspek­to­ra Clouseaua a v hlav­ní roli se obje­vi­la Joanna Lumley jako novi­nář­ka Marie Jouveatová, Prokletí se poku­si­lo obno­vit sérii s novou hlav­ní posta­vou Teda Wasse v roli neschop­né­ho ame­ric­ké­ho detek­ti­va Cliftona Sleigha, kte­rý má za úkol najít zmi­ze­lé­ho inspek­to­ra Clouseaua.

Ve fil­mu se na kon­ci obje­vu­je Roger Moore - jako sám Clouseau. Byl to posled­ní fil­mo­vý výstup Davida Nivena, kte­rý zemřel dva týd­ny před jeho uve­de­ním. Herbert Lom se ve fil­mu obje­vil již pošes­té v roli vrch­ní­ho inspek­to­ra Charlese Dreyfuse. Naposledy si tuto roli zopa­ko­val ve fil­mu Syn Růžového pan­tera (1993). Capucine se v roli Simone obje­vi­la také potře­tí a napo­sle­dy. Ve fil­mu se také pošes­té obje­vi­li Clouseauův slu­ha Cato (Burt Kwouk) a ser­žant François Chevalier (André Maranne). Cato, Dreyfus a François debu­to­va­li ve fil­mu Výstřel v tem­no­tách (1964).

Film byl kasov­ním pro­pa­dá­kem a zís­kal jed­no­znač­ně nega­tiv­ní recen­ze.

Děj

V Lugaši je ukra­den pověst­ný dia­mant Růžového pan­tera. Záhadná žena, kte­rá chce zís­kat bez­cen­ný dra­ho­kam, má tête-à-tête s mužem ohled­ně ceny. Náhle do míst­nos­ti vtrh­ne Clouseau (kte­rý v před­cho­zím fil­mu nevy­svět­li­tel­ně zmi­zel při letu leta­dlem). Žena zastře­lí muže a pak namí­ří zbraň na Clouseaua. Jeho osud je záha­dou. Mezitím je jeho býva­lý nad­ří­ze­ný, vrch­ní inspek­tor Charles Dreyfus (Herbert Lom), donu­cen dohlí­žet na ope­ra­ci Paragon a vyu­žít fik­tiv­ní počí­tač Interpolu Huxley 600 Aldous, aby našel nej­lep­ší­ho detek­ti­va na svě­tě, kte­rý by zlo­čin vyře­šil.

Celý svět si neu­vě­do­mu­je, že Clouseau byl ve sku­teč­nos­ti neschop­ný hlu­pák, jehož pří­pa­dy byly vyře­še­ny spí­še díky štěs­tí než sku­teč­né detek­tiv­ní geni­a­li­tě, a že jeho neschop­nost náchyl­ná k neho­dám při­ved­la Dreyfuse k sérii ner­vo­vých zhrou­ce­ní. Dreyfus v tou­ze, aby už nikdy nespat­řil své­ho neme­sis a nesly­šel o něm, sabo­tu­je počí­tač, aby vybral nej­hor­ší­ho detek­ti­va na svě­tě. Tím se uká­že být ser­žant Clifton Sleigh (Ted Wass), neschop­ný důstoj­ník newy­or­ské­ho poli­cej­ní­ho oddě­le­ní.

Sleigh, kte­rý pochá­zí z dlou­hé linie poli­cis­tů, vidí v pří­pa­du pří­le­ži­tost, jak doká­zat svou cenu. Dreyfus a jeho dlou­ho­le­tý asi­s­tent, ser­žant François Durval (André Maranne), brzy zjis­tí, že sabo­táž zafun­go­va­la až pří­liš dob­ře: Sleigh je sice o něco inte­li­gent­něj­ší a schop­něj­ší, ale stej­ně neši­kov­ný jako Clouseau. Když se Sleigh popr­vé setká s Dreyfusem v jeho kan­ce­lá­ři, zakop­ne Sleigh o vlast­ní nohy a sra­zí Dreyfuse do jeho kan­ce­lář­ské židle na koleč­kách, kte­rá se vyva­lí na bal­kon - a Dreyfus spad­ne o tři pat­ra níže do ryb­ní­ka, kde si zlo­mí levou nohu. Sleigh navští­ví Dreyfuse v nemoc­ni­ci, aby se mu omlu­vil, ale nešťast­nou náho­dou Dreyfusovi ješ­tě víc ublí­ží, pro­to­že pře­pad­ne přes nemoc­nič­ní zaří­ze­ní, kte­ré drží Dreyfusovu nohu.

Když se ser­žant Sleigh vydá­vá na ces­tu za pří­pa­dem, setká­vá se s mno­ha lid­mi, kte­ří by byli radě­ji, kdy­by se Clouseau nevrá­til: pat­ří mezi ně inspek­to­rův býva­lý slu­ha Cato (Burt Kwouk), kte­rý Sleigha napad­ne, když se vlou­pe do Clouseauova muzea, kte­ré nyní Cato pro­vo­zu­je; Dreyfus, kte­rý se Sleigha mno­ho­krát poku­sí zabít, stej­ně jako se poku­sil zabít Clouseaua; a Bruno Langlois (Robert Loggia), mafi­án­ský boss z před­cho­zí­ho fil­mu. Langlois naří­dí něko­lik poku­sů o vraž­du Sleigha, ale detek­ti­vo­va nemotor­ná pova­ha mu umož­ní pře­žít. Nakonec se Langlois spo­lu se svý­mi nohsle­dy (včet­ně pana Chonga z Pomsty Růžového pan­tera) se Sleighem utká v závě­reč­ném stře­tu v tem­né ulič­ce ve špa­něl­ské Valencii během kar­ne­va­lu. Juleta Shayne (Leslie Ash), zaměst­nan­ky­ně záhad­né hra­běn­ky Chandry, při­jde Sleighovi na pomoc a poda­ří se jí Langloise a jeho ban­di­ty pora­zit v pou­lič­ním boji. Juleta se poté poku­sí svést Sleigha, kte­rý trvá na odcho­du na schůzku s míst­ní poli­cií, když odmít­ne, taj­ně ho omá­mí šam­paň­ským. Maskovaný zabi­ják však vystře­lí do okna uspá­va­cí šip­ku a omrá­čí Juletu. Vtom dovnitř vtrh­ne poli­cie, kte­rá byla Dreyfusem (špat­ně) infor­mo­vá­na, že Sleigh je pod­vod­ník, a zatkne ho. Jeden z poli­cis­tů však vypi­je omam­né šam­paň­ské a omdlí, což mu umož­ní utéct a setkat se se sirem Charlesem Lyttonem (David Niven), kte­rý je nyní žena­tý s Clouseauovou býva­lou ženou Simone (Capucine) a dopro­vá­zí ho jeho syno­vec George (Robert Wagner). Sir Charles byl pro­slu­lý zlo­děj šper­ků zná­mý jako „Fantom“, ačko­li o tom byl pře­svěd­čen pou­ze Clouseau. Fantom kra­dl šper­ky a zane­chá­val po sobě bílou ruka­vi­ci s mono­gra­mem.

Nakonec Sáňkovy sto­py vedou do láz­ní, kte­ré vede hra­běn­ka Chandra (Joanna Lumley). Tam se setká­vá se slav­nou brit­skou fil­mo­vou hvězdou Rogerem Moorem, kte­rý mlu­ví s poně­kud zvlášt­ním fran­couz­ským pří­zvu­kem a padá na všech­ny stra­ny. Když hra­běn­ka Chandra uvi­dí foto­gra­fii inspek­to­ra, řek­ne Sleighovi, že ji Clouseau navští­vil před něko­li­ka měsí­ci, ale tvr­dil, že se jme­nu­je Gino Rossi (zlo­děj, kte­rý ukra­dl dia­mant v minu­lém fil­mu a byl viděn, jak ho hra­běn­ce Chandře šer­mu­je na začát­ku toho­to fil­mu, když na scé­nu při­šel sku­teč­ný inspek­tor). Vzpomíná si, že hle­dal dob­ré­ho plas­tic­ké­ho chi­rur­ga a ona mu jed­no­ho dopo­ru­či­la.

Sleigh chyb­ně vyvo­zu­je, že Clouseau ukra­dl dia­mant Růžového pan­tera, pod­stou­pil plas­tic­kou ope­ra­ci a změ­nil si jmé­no na Gino Rossi. Tělo sku­teč­né­ho zlo­dě­je šper­ků bylo nale­ze­no vypla­ve­né na bře­hu poté, co byl zastře­len. Předpokládá se, že Clouseau byl zabit kvů­li dia­man­tu. Dreyfus v tou­ze zba­vit se Sleigha ozná­mí, že Sleigh záha­du vyře­šil, a pří­pad ofi­ci­ál­ně uza­vře, i když je jas­né, že Dreyfus nevě­ří, že se tak sta­lo. V závě­reč­né iro­nii, když Dreyfus zapá­lí foto­gra­fii Gina Rossiho - šťast­ný, že se Clouseaua zba­vil jed­nou pro­vždy -, omy­lem zapá­lí jeho kan­ce­lář. Sáňka vběh­ne dovnitř a pokou­ší se oheň uha­sit hadi­cí, jen­že omy­lem Dreyfuse zasáh­ne vodou, jejíž síla ho vymrští na bal­kon a Dreyfus opět spad­ne o tři pat­ra do ryb­ní­ka pod ním.

Hvězda fil­mu Roger Moore byl ve sku­teč­nos­ti Clouseau po vel­mi roz­sáh­lé plas­tic­ké ope­ra­ci. Clouseau se stal milen­cem a part­ne­rem hra­běn­ky Chandry ve zlo­či­nu. Když Clouseau s Chandrou ote­vřou její skry­tý tre­zor ve zdi, aby obdi­vo­va­li Růžového pan­tera, zjis­tí, že byli okra­de­ni a zůsta­la po nich bílá ruka­vi­ce s mono­gra­mem. „Svinský fan­tom!“ zamumlá Clouseau, pro­to­že až pří­liš dob­ře ví, kdo je za krá­dež zod­po­věd­ný. V závě­reč­né scé­ně sir Charles, Simone a George odplou­va­jí na palubě své jach­ty se šper­kem Růžového pan­tera, kte­rý Simone ukradla.

V předti­tul­ko­vé scé­ně je zob­ra­zen ani­mo­va­ný Růžový pan­ter, kte­rý ukra­dl šperk Růžového pan­tera. Když si uvě­do­mí, že je těž­ký, vyklouz­ne ze zábě­ru a upus­tí dia­mant mimo záběr, čímž ho roz­tříští. Krátce poté běží titul­ky.

Produkce

Film byl natá­čen sou­čas­ně s pro­po­jo­va­cí­mi zábě­ry pro film Stopa Růžového pan­tera. Prokletí Růžového pan­tera byl původ­ní pra­cov­ní název fil­mu, kte­rý se stal Pomstou Růžového pan­tera, nato­če­né­ho o pět let dří­ve. Ve fil­mu Stopa růžo­vé­ho pan­tera hrá­la Joanna Lumleyová tele­viz­ní inves­ti­ga­tiv­ní repor­tér­ku. Zde se obje­vi­la v roli aris­to­kra­tic­ké maji­tel­ky láz­ní hra­běn­ky Chandry. Dudley Moore, kte­rý byl před­tím po Sellersově smr­ti krát­ce zva­žo­ván pro roli Clouseaua v Románu s růžo­vým pan­te­rem, byl původ­ní vol­bou Blakea Edwardse pro roli detek­ti­va Cliftona Sleigha, ale Moore ji odmí­tl, pro­to­že se po úspě­chu Arthura nechtěl vázat na seri­ál. Edwards navr­hl do role Rowana Atkinsona, ale MGM tuto vol­bu odmít­lo, pro­to­že Atkinson byl v té době mimo Británii málo zná­mý. O roli jed­nal také John Ritter, než při­padla Tedu Wassovi.

Ted Wass dostal od Edwardse smlou­vu na šest fil­mů o Panterovi (včet­ně toho­to). V plá­nu bylo vyřa­dit posta­vy Dreyfuse, Cata, Francoise a pro­fe­so­ra Augusta Ballse. Edwards řekl dení­ku LA Times, že se série bude geo­gra­fic­ky měnit. Poručík newy­or­ské poli­cie Palmyra by pokra­čo­val jako posta­va šéfa Sleighova typu Dreyfuse a Charlie (hips­ter­ský čer­noš­ský poli­cis­ta) by byl rolí podob­nou Francoisovi. Seriál by se prav­dě­po­dob­ně více podo­bal fil­mům Policejní aka­de­mie než kla­sic­kým fil­mům o Růžovém pan­te­ro­vi. MGM chtě­lo pokra­čo­vat v lev­něj­ší ver­zi série. Edwards chtěl, aby série pokra­čo­va­la jako kome­di­ál­ní odpo­věď na Jamese Bonda. Edwards by nere­ží­ro­val poz­děj­ší Wassovy fil­my (dal­ší měl reží­ro­vat Terry Marcel) a scé­ná­ře by psa­li Edwardsův syn Geoffrey Edwards a Sam Bernard. Edwardsův kopro­du­cent Tony Adams plá­no­val pro­du­ko­vat jeden film o Panterovi kaž­dé tři roky, aby mohl finan­co­vat men­ší pro­jek­ty v závis­los­ti na tom, jak si film pove­de. Po kri­tic­kém a finanč­ním neú­spě­chu toho­to fil­mu byly všech­ny tyto plá­ny oka­mži­tě opuš­tě­ny.

David Niven, Capucine a Robert Wagner byli hvězda­mi původ­ní­ho fil­mu Růžový pan­ter. Tento film byl Nivenovým posled­ním fil­mem a kvů­li jeho cha­tr­né­mu zdra­ví byl jeho hlas během post­pro­duk­ce dabo­ván impre­si­o­nis­tou Richem Littlem. Scény Rogera Moora byly nato­če­ny během pře­stáv­ky v natá­če­ní fil­mu Octopussy. Byl uve­den jako „Turk Thrust II“, což je poklo­na her­ci Bryanu Forbesovi, kte­rý byl uve­den jako „Turk Thrust“ ve fil­mu Clouseau z roku 1964, Výstřel do tmy. To, že se Clouseau obrá­til ke zlo­či­nec­ké­mu živo­tu a žil spo­leč­ně se zlo­či­nec­kou hra­běn­kou, byl prvek pře­vza­tý z nezfil­mo­va­né­ho scé­ná­ře Petera Sellerse Romance o Růžovém pan­te­ro­vi, kde ve dru­hém ze dvou návrhů scé­ná­ře Clouseau opouš­tí poli­cii a při­po­ju­je se ke své nové ženě, arcizlo­čin­ci „Žabákovi“, a žije zlo­či­nec­kým živo­tem.

Joanna Lumley ve své auto­bi­o­gra­fii hovo­ří o tom, že scé­na s Moorem a Wassem v její cha­tě byla nato­če­na na jeden záběr bez zkou­šek. Důvodem byla vál­ka MGM s Edwardsem o roz­po­čet a har­mo­no­gram natá­če­ní a scé­na muse­la být nato­če­na jako posled­ní, pro­to­že Moore v té době sou­běž­ně natá­čel Octopussy. „Se Sellersem jsme obvykle důklad­ně nacvi­čo­va­li scé­ny (i když musím při­znat, že ne tolik jako u Pomsty) a natá­če­li je mno­ho­krát,“ což doka­zu­jí alter­na­tiv­ní zábě­ry, jak je vidět ve fil­mu Strikes Again/Trail atd. „To jsme tady nemě­li. Prokletí tím nesmír­ně trpě­lo - zejmé­na u klí­čo­vých závě­reč­ných scén.“

Přítomna je nová úpra­va „The Pink Panther Theme“ (podob­ná zněl­ce z Pomsty Růžového pan­tera) s těž­ký­mi syn­te­zá­to­ry, aby se téma při­způ­so­bi­lo hudeb­ním tren­dům 80. let. Kreslené úvod­ní a závě­reč­né titul­ky k fil­mu byly ani­mo­vá­ny a vyro­be­ny spo­leč­nos­tí Marvel Productions a napsal a reží­ro­val je Art Leonardi. Původní slo­gan na pla­ká­tech zněl: „Byl bom­bar­do­ván, odpá­len a zapo­jen do padá­ku...“. Je tohle způ­sob, jak při­ví­tat nej­lep­ší­ho detek­ti­va na svě­tě?“.

Recepce

Kurz Růžového pan­tera se dočkal jed­no­znač­ně nega­tiv­ních kri­tic­kých ohla­sů a byl kasov­ní bom­bou - vše­o­bec­ně pano­va­la sho­da, že pokus o pokra­čo­vá­ní série Růžový pan­ter bez Sellerse byl chy­bou, i když někte­ří kri­ti­ci a fanouš­ci pova­žo­va­li za pozi­tiv­ní aspekt fil­mu Mooreovu epi­zod­ní roli, kte­rá je humor­ným odklo­nem od jeho obvyk­lé role uhla­ze­né­ho a kul­ti­vo­va­né­ho hrdi­ny, dopl­ně­nou pády, odse­ká­va­ný­mi slo­vy a kbe­lí­kem ledu ve vět­ši­ně scén, kte­ré uká­za­ly dosud nezná­mý talent pro fyzic­kou a slov­ní komi­ku.

Jak ten­to film, tak film Stopa pře­kro­či­ly roz­po­čet o 1 mili­on dola­rů. Problém byl v tom, že fil­my se zača­ly natá­čet v úno­ru a v říj­nu 1982 byly narych­lo post­pro­du­ko­vá­ny. Trail byl kasov­ním zkla­má­ním. V důsled­ku toho spo­leč­nost Metro-Goldwyn-Mayer neu­ved­la Prokletí do kin na jaře 1983, jak bylo plá­no­vá­no, ale odsu­nu­la ho až na srpen a film prak­tic­ky nepro­pa­go­va­la v novi­nách ani v tele­vi­zi. Tím byla poru­še­na Edwardsova smlou­va s MGM; v září 1983 zaža­lo­val stu­dio o 180 mili­o­nů dola­rů za „úmy­sl­nou sabo­táž fil­mu“. MGM žalo­va­lo Edwardse za údaj­né pod­vod­né pře­kro­če­ní výda­jů. Krátce poté Edwards zaža­lo­val MGM za uráž­ku na cti. Žaloby dohro­ma­dy čini­ly více než 1 mili­ar­du dola­rů. Po dlou­hých soud­ních taha­ni­cích se Edwards a MGM v roce 1988 mimosoud­ně vyrov­na­li.

Wassova opce na něko­lik pokra­čo­vá­ní neby­la nikdy vyu­ži­ta, ačko­li Edwards v době vyrov­ná­ní začal plá­no­vat film Syn Růžového pan­tera - MGM však o něj nemě­lo zájem. V roce 1989 pokra­čo­va­lo v natá­če­ní tele­viz­ní­ho fil­mu Nový Růžový pan­ter. Gary Nelson reží­ro­val Charlieho Schlattera v roli sym­pa­tic­ké­ho tele­viz­ní­ho repor­té­ra, kte­rý vyšet­řu­je žhá­ře a při řeše­ní zlo­či­nů se spo­jí s kres­le­ným Panterem (kte­rý mlu­ví). Tato napo­do­be­ni­na krá­lí­ka Rogera se nikdy nevy­sí­la­la. Nakonec byl po dlou­hém úsi­lí v roce 1993 uve­den film Edwardsův syn s Robertem Benignim v roli Clouseauova neman­žel­ské­ho syna. Stejně jako ten­to film a Stopa si však v poklad­nách kin neve­dl dob­ře, což zna­me­na­lo defi­ni­tiv­ní konec Edwardsova angaž­má v této sérii.

Na agre­gá­to­ru recen­zí Rotten Tomatoes má film na zákla­dě 14 recen­zí hod­no­ce­ní 29 s prů­měr­nou znám­kou 4,00/10.

Na ser­ve­ru Rotten Tomatoes má film prů­měr­nou znám­ku 4,00/10. Na ser­ve­ru Rotten Tomatoes má film na zákla­dě 14 recen­zí hod­no­ce­ní 29 s prů­měr­nou znám­kou 4,00/10. Na ser­ve­ru Metacritic má film na zákla­dě 8 kri­ti­ků váže­ný prů­měr hod­no­ce­ní 31 bodů ze 100, což zna­me­ná „obec­ně nepří­z­ni­vé hod­no­ce­ní“.

MGM vypro­du­ko­va­la komerč­ně úspěš­ný revi­val Růžový pan­ter (2006) se Stevem Martinem v roli Clouseaua, i když ten­to film je spí­še restar­tem série než jejím pokra­čo­vá­ním či rema­kem. Martin si opět zahrál Clouseaua ve fil­mu Růžový pan­ter 2, i když ten­to film nebyl tak úspěš­ný jako prv­ní.

O více než dva­cet let poz­dě­ji Wass reží­ro­val spo­lu­hrá­če Roberta Wagnera v epi­zo­dách seri­á­lu Dva a půl chla­pa.


Photo © United Artists

Licence Creative Commons - Článek na Kritiky.cz, jehož auto­rem je Jiří Borový, pod­lé­há licen­ci Creative Commons Uveďte původ-Zachovejte licen­ci 4.0 Mezinárodní .

Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • Capucine: Cesta od francouzské modelky k Hollywoodské filmové hvězdě7. ledna 2024 Capucine: Cesta od francouzské modelky k Hollywoodské filmové hvězdě Germaine Lefebvre si během svého působení v modelingu zvolila umělecké jméno Capucine. Toto jméno - vyslovované jako "Kap-oo-seen" - je francouzský název pro květinu Nasturtium. Její […] Posted in Zajímavosti
  • Stopa Růžového pantera6. září 2021 Stopa Růžového pantera Stopa růžového pantera je komediální film režiséra Blakea Edwardse z roku 1982 s Peterem Sellersem v hlavní roli. Jedná se o sedmý film ze série Růžový panter, první film série po […] Posted in Speciály
  • Růžový panter znovu zasahuje23. srpna 2021 Růžový panter znovu zasahuje Růžový panter znovu zasahuje je komediální film z roku 1976. Jedná se o pátý film ze série Růžový panter a třetí, který ve svém názvu obsahuje slovní spojení Růžový panter, ačkoli diamant […] Posted in Speciály
  • Jak vznikal nevzniklý snímek Románek Růžového pantera?14. února 2023 Jak vznikal nevzniklý snímek Románek Růžového pantera? Mnozí z vás jistě znají původní sérii osmi filmů o Inspektorovi Clouseauovi, onom břídilovi, který neustále hledá bájný diamant nesoucí název Růžový panter. Věděli jste ale, že poslední […] Posted in Zajímavosti
  • Pomsta Růžového pantera29. srpna 2021 Pomsta Růžového pantera Pomsta Růžového pantera je britský komediální film z roku 1978. Jedná se o šestý film ze série komedií o Růžovém panterovi. Byl uveden v roce 1978 a je posledním představením "inspektora […] Posted in Speciály
  • Návrat Růžového pantera15. srpna 2021 Návrat Růžového pantera Návrat Růžového pantera je komediální film z roku 1975 a čtvrtý film ze série Růžový panter. Ve filmu se objevuje Peter Sellers, který se vrací do role inspektora Clouseaua poprvé od filmu […] Posted in Speciály
  • Syn Růžového Pantera21. dubna 2022 Syn Růžového Pantera Syn Růžového pantera je komediální film z roku 1993. Jedná se o pokračování filmové série Růžový panter. V režii Blakea Edwardse v něm hraje Roberto Benigni jako nemanželský syn inspektora […] Posted in Speciály
  • Komisař Clouseau na stopě9. srpna 2021 Komisař Clouseau na stopě Komisař Clouseau na stopě aneb Výstřel v temnotě (A Shot in the Dark) je britsko-americká barevná komedie z roku 1964, kterou v Panavisionu natočil Blake Edwards. Jedná se o druhý díl […] Posted in Speciály
  • V tento den roku 1965 byl ve Velké Británii uveden film "Thunderball"29. prosince 2023 V tento den roku 1965 byl ve Velké Británii uveden film "Thunderball" Film "Thunderball", původně zamýšlený jako první film o Jamesi Bondovi, byl středem právních sporů, které začaly v roce 1961 a trvaly až do roku 2006. Bývalí spolupracovníci Iana Fleminga […] Posted in Zajímavosti
  • Flash Gordon9. února 2023 Flash Gordon Flash Gordon je superhrdinský space opera fillm z roku 1980, který režíroval Mike Hodges podle stejnojmenného komiksu Alexe Raymonda z nakladatelství King Features. Ve filmu hrají Sam J. […] Posted in Speciály
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 2,81145 s | počet dotazů: 258 | paměť: 72343 KB. | 28.03.2024 - 12:14:29