Nejen technické památky. Projekt Pojez bude lákat na kulinářské zážitky

  17:40
Mapa prvotřídních restaurací, kaváren, cukráren, výroben či farem, dále speciálně zaměřené festivaly, mobilní aplikace i workshopy. To je jen část vznikajícího krajského projektu s názvem Pojez.

Nový projekt Pojez má místním i turistům přiblížit kvalitní moravskoslezskou gastronomii. | foto: msk.cz

„Zdálo se, že epidemie covidu gastronomii pohřbila, ale zase se začíná zvedat. A my ji chceme podpořit. Náš kraj má velmi šikovné kuchaře, kvalitní jídla i restaurace a projekt Pojez má za úkol je zviditelnit a úroveň gastronomie v regionu ještě pozvednout,“ nastínil záměry Jan Krkoška, krajský náměstek zodpovědný za cestovní ruch.

Podle Petra Koudely, jednatele krajské společnosti Moravian-Silesian Tourism, která projekt organizuje, není cílem jen vydat kuchařku nebo úkolovat různé agentury. Naopak hodlá zapojit co nejvíce regionálních podnikatelů.

Koudela zmínil, že Pojez vzniká na podobném principu jako už známá Technotrasa, tedy síť největších lákadel v kraji, jenže místo techniky bude předmětem zájmu jídlo.

„Už nyní je součástí projektu Pojez zhruba deset podniků a letos počítáme se zapojením tak třiceti až čtyřiceti, uvidíme, jaký bude zájem,“ zmínil Koudela.

Nový projekt Pojez má místním i turistům přiblížit kvalitní moravskoslezskou...

Zájemce musí splnit několik podmínek, například mít nejméně tři lokální dodavatele surovin a být něčím zajímavý. Každou žádost posoudí odborná porota. „Podmínky jsou nastavené zkušebně, nevylučujeme případné úpravy,“ podotkl Koudela.

Zájemci o zařazení do projektu Pojez se mají hlásit na e-mailovou adresu pojez@pojez.cz.Součástí projektu už jsou například síť kaváren Cokafe, bistro Jednoduše z Bílovce na Novojičínsku, kino s barem Etáž v Dolních Vítkovicích či Řeznictví u bobra z Raškovic na Frýdecko-Místecku.

Koordinátorem projektu se stal manažer kaváren Cokafe Richard Mauler, který chce vtáhnout do projektu co nejvíce gastroprovozoven a také připravovat různé workshopy, kulinářské programy a podobné vzdělávací akce.

Pojez festy začnou v květnu v Ostravě

„Chceme, aby se podniky dále rozvíjely a předávaly si své zkušenosti. Kulinářské lekce plánujeme pořádat i pro veřejnost,“ přiblížil Mauler.

Za skvělý nápad považuje Pojez i kuchař David Valíček, který vařil například v dubajském luxusním hotelu nebo v restauracích v Londýně a na newyorském Manhattanu. „Ve světě jsou takové projekty časté a hodně fungují. Snad se ukáže, kolik kvalitních profesionálů v tomto oboru v regionu pracuje,“ poznamenal.

Facebook projektu Pojez

Zřejmě nejviditelnější částí budou Pojez Festy, akce zaměřené sice na gastronomii, ale spojené s kulturním programem.

První se uskuteční 14. května v Dolních Vítkovicích, další 13. srpna v Karlově Studánce na Bruntálsku a 3. září v Ostravici na Frýdecko-Místecku.

Spolupráci už přislíbila například skupina Buty, zpěvačka Debbi a tvůrce oblíbené republikové gastromapy Lukáš Hejlík.

Krajský náměstek Krkoška na dotaz MF DNES uvedl, že roční rozpočet projektu činí 2,5 milionu a bude hrazen z krajského rozpočtu. „To je tolik, kolik na tento sektor šlo i nyní, ale nyní za to nabídneme mnohem více,“ reagoval Koudela.

Autor: